Wie in Haarlem of omgeving woont en ooit heeft overwogen om een piercing te laten zetten, heeft vast gehoord van Rings of Pleasure. En als je daadwerkelijk binnen bent geweest om een metalen object door je oor, navel, tepel of andere lichaamsdelen te laten duwen, dan kun je je Rob, de eigenaar, vast ook nog wel herinneren.

Praatjes maken geen gaatjes

Rob valt niet echt in een hokje te plaatsen (en zou dat vermoedelijk ook niet willen). Het eerste dat opvalt zijn de grote ringen in zijn oorlellen waar je makkelijk drie vingers doorheen kan steken. Het tweede dat opvalt is de vriendelijke blik in zijn lichte ogen. Rob is iemand die niet van praatjes houdt maar wel graag vertelt. Die je bruut de waarheid kan zeggen, maar ook makkelijk vergeeft.

Piercings in Haarlem

In de rij voor pijn

Zijn winkel zit sinds jaar en dag in de sfeervolle Schagchelstraat in het centrum van Haarlem. Eerst op nummer 11 en nu op nummer 19. De winkel staat vol met vitrines gevuld met sieraden in elke denkbare vorm en maat. Sommige waarvan je denkt: Ehhh, en waar moet dit precies in, op of door?. Er hangen foto’s aan de muren met portretten van mensen met ringen door elk denkbaar uitstekend stukje vlees in hun gezicht. (als je dat stukje huid boven je neus en tussen je ogen als ‘uitstekend’ meetelt.) Via een trapje kom je in de behandelkamer. Een onderzoekstafel en een kastje met klemmen en naalden geven het een soort ‘Dungeon of Pain’. Toch staat de winkel non-stop vol met mensen die zich heel graag door Rob laten doorboren.

“De rush die je voelt wanneer je gepierced wordt, vind ik echt heerlijk. Ik wist toen ‘dat wil ik ook’.”

Van keukenprins tot professionele piercer

Rob begon zijn carrière als kok in de horeca, een branche waar ontzettend gefronst wordt op lichaamsversiering vanwege het hygiënische en representatieve aspect. Jammer, want die versieringen zijn precies wat Rob als klein jongetje al machtig interessant vond. “Piercen, tattoos, scarification. Ik hou ervan. Ik heb op een gegeven moment mijn tepel laten piercen bij Body Manipulation in Amsterdam. Een van de eerste in Nederland die piercte. Ik bood me aan als ‘model’. De rush die je voelt wanneer je gepierced wordt, vind ik echt heerlijk. Ik wist toen ‘dat wil ik ook’. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een leermeester die ik vond in Jackie Zanto. Na een stage van 7 maanden was ik klaar om voor mezelf te beginnen.” In 1996 opende hij zijn winkel en groeide binnen korte tijd uit tot de absolute ‘go-to’ plek voor alle soorten lichaamsversiering, behalve tattoos.

“Voor je het weet staat de hele brugklas in je shop.”

Piercings in Haarlem

Rode oortjes

Een onderdeel van de service bij RoP is tijd. Rob laat zich niet haasten. Hij werkt niet op afspraak en neemt voor iedereen de tijd, maakt een praatje en stelt gerust. Zoals de zeventienjarige Sam die binnenkomt met haar nichtjes en oma. Ze laat een zogenaamde ‘helix’ zetten in haar oor. Dat is een staafje aan de bovenrand. Relaxed duwt Rob de naald tijdens een uitademing door het kraakbeen. “Op een uitademing ben je meer ontspannen en doet het minder pijn,” zegt Rob. Behalve dat het oor vuurrood wordt, lijkt Sam er inderdaad weinig last van te hebben. Een twaalfjarig meisje dat een kwartiertje later binnenkomt wordt echter door hem geweigerd. “Dat is gewoon te jong. Maakt me niet uit of er een volwassene zegt dat het mag.” zegt vervolgt: “Als zo’n kind spijt krijgt, staan die ouders in je winkel en als het goed gaat, staat voor je het weet de hele brugklas in je shop. Op beide zit ik niet te wachten.” Het meisje gaat diep teleurgesteld naar buiten. Rob haalt onaangedaan zijn schouders op. Hij heeft het allemaal al eens gezien.

“Voor hij stierf waren we letterlijk aan elkaar verbonden.”

Een community voor mensen die meer willen

Zelf is hij inmiddels wel spannender dingen gewend. Google ‘body suspension’ maar eens. (Waarschuwing: niet geschikt voor mensen met een zwakke maag). Rob vertelt gepassioneerd: “Dat is echt een wereld apart. Een community van mensen die elkaar kennen en honderd procent vertrouwen. Het zijn mensen die allemaal heerlijk gek zijn. Die leven voor die rush waar ik het eerder over had. Een van mijn vrienden uit die scene is enige tijd geleden overleden. Maar voor hij stierf zijn we tijdens een act nog letterlijk aan elkaar verbonden geweest.” (Hij toont foto’s in een boek) “Dat is toch prachtig!”

Piercings in Haarlem

Waar waanzin en kunst elkaar ontmoeten

En of je er nu van houdt of niet, het is duidelijk dat dit geen suffe hobby is, maar een serieuze levensstijl voor mensen die meer willen dan eens per jaar hun shot adrenaline zoeken in de Python in Kaatsheuvel. Dit is waar waanzin en kunst elkaar ontmoeten en daarmee is het ook fascinerend. Piercen is misschien niet voor iedereen maar als je ervan houdt is Rob je man. Wil je meer weten over het onderwerp of wil jij ook graag een piercing, neem dan contact op met Rings of Pleasure. Bel of loop even langs.

Lees ook: Houtfestival 2019 nog toffer!

Fotograaf: Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here