Het Kleinste museum van Haarlem presenteert de tentoonstelling De Haarlemse Pijl. Te zien is een deel van de wielrencollectie van journalist, wielerfanaat, Koers & Koffie wegkapitein en kroegbaas van het Eerste Haarlems Wielercafé Peter de Brock. De verzameling balanceert tussen wielerkunst en koerskitsch.

De Haarlemse Pijl
Maker van de tentoonstelling Peter de Brock

De feestelijke opening van De Haarlemse Pijl is op zondag 12 mei om 14.30 uur, de dag van de Giro d’Italia etappe Bologna-Fucecchio. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom. De Haarlemse Pijl is genoemd naar legendarische koersen zoals de Waalse Pijl, de Brabantse Pijl en de Heistse Pijl en is te zien tot en met maandag 17 juni.

Gele trui

De verzameling wieler-memorabilia van de Brock groeit snel. Peter heeft een speciale voorliefde voor wielerfoto’s, grafisch kunstwerkjes en vooral episch lelijke koerstruien. In het Kleinste Museum – waar de tentoonstelling te zien zal zijn – is een door Hennie Kuiper gesigneerde Gele Trui te bewonderen, die werd uitgereikt aan de deelnemers van de HBO-wielerkoers in 2000 in Twente. In de wielerwereld is het zeer ongebruikelijk om te koersen in een Gele Trui wanneer je deze nog nooit officieel hebt gewonnen. Bovendien is Hennie Kuiper nooit drager geweest van de Gele Trui tijdens de Tour de France. Ook is de laatste aanwinst van de Brock te zien: twee schoolschriftjes uit de jaren ‘50 waar de vorige eigenaar gedurende een aantal jaren dagelijks minutieus de diverse klassementen tijdens de Tour de France heeft genoteerd, aangevuld met relevante krantenberichten uit de tijd.

De Haarlemse Pijl

De Haarlemse Pijl

De Haarlemmer Peter de Brock raakte als bezoeker van de Ronde van Santpoort in de ban van de koers. Hij is de wegkapitein bij de wekelijkse Koers & Koffie wielerritten op zondag rondom Haarlem en is medekroegbaas en presentator van het Eerste Haarlemse Wielercafé (EHWC). Dit café is een tweejaarlijkse wielrenshow met gasten uit de wielerwereld. Het volgende wielercafé is dit najaar in het café van Hart Haarlem. Peter de Brock schrijft voor onder andere Het Parool, Ons Amsterdam, Het is Koers! en diverse vakbladen.

Het kleinste museum van Haarlem

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert tien keer per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst centrum Haarlem.

Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunst centrum heeft een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Kunst centrum Haarlem presenteert regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten mét kunstenaars over beeldende kunst. Kunst centrum Haarlem is open van dinsdag tot en met zaterdag van 11:00 – 17:00 uur.

Meer Haerlems Bodem? Lees wat het werkbezoek aan New York van burgemeester Wienen kostte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here