Mensen, we moeten meer ventileren. De ramen moeten meer open. Er moet frisse lucht bij! Dan kan de wind blijven waaien, en stapelen de aerosolen zich niet op in de ruimte.

“De wind waait waarheen hij wil; je hoort zijn geluid, maar je weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat.” zegt Jezus in Johannes 3:8 als hij aan iemand wil beschrijven hoe de Heilige Geest mensen kan raken. Die Geest raakt mensen dus, zoals de wind je ook raakt. Je kunt ’t niet zien met je ogen, alleen horen en voelen. Maar dan moet je dus wel de ramen openzetten, of nog beter: daarheen waar de wind kan waaien. Naar buiten.

Het is bijna Pinksteren, het feest van de Heilige Geest. In het latijn: Spiritus Sanctus. En spiritu-aliteit, komt van dát woordje dus: Geest, of het ‘geestelijke’. Jezus vergelijkt dat met de ‘wind’: Je kunt hem wel voelen en horen, maar niet zien. Een warme zomerbries of een koude snijdende wind, je ogen zien het verschil niet. Terwijl het voelt en klinkt als een
wereld van verschil!

Doen we ramen en deuren dicht, dan stopt de wind met waaien. Dan voelen we niks en hoopt zich binnen meer van hetzelfde op. Maar de geest, die waait waarheen zij wil, kun je alleen voelen, als je je ramen en deuren openzet. Ventileer je huis of je werkplek vooral, maar meer nog: scherm jezélf niet af voor de wind die waait en die in beweging zet. Ik wens je de in-spir-erende Geest van Pinksteren toe!

Meer Haerlems Bodem en Tom de Haan? Lees Tussen geld en geluk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here