Eind jaren ’80 ontstond uit thrash metal een brutere soort metal, die naar een van de pionierende bands uit het nieuwe genre werd genoemd: Death metal. Deze vrijdag staan in Patronaat van deze stroming een tweetal oudgedienden uit Europa op het podium.

Entombed A.D.

Veelbelovende opener

Als eerste band mag het Deense Bæst aantreden. Pas 3 jaar jong heeft deze band al een behoorlijke staat van dienst, met 40 optredens in het eerste jaar van hun bestaan, een tour met Entombed A.D. twee jaar geleden en optredens op de festivals Roskilde, Eurosonic en Copenhell. Verwacht een energieke show die de grondleggers van het genre het nodige eerbetoon brengt. Het Belgische Aborted bestaat sinds 1995 en heeft, ondanks talloze bezettingswisselingen, negen albums, verschillende EP’s en een live DVD op zijn naam staan. Ze combineren de agressie van grindcore en het technisch vernuft van death metal met teksten over allerhande onsmakelijke onderwerpen.

Pioniers van Swedeath

Entombed A.D. is voortgekomen uit de band Entombed na het vertrek van gitarist Alex Hellid die de rechten op de naam van de band bezat. Entombed was in het begin van de jaren ’90 een van de bands die Zweedse death metal op de kaart zette. Op hun derde album Wolverine Blues week de band een tikkeltje af van het geijkte death metalgeluid en incorporeerde wat meer invloeden van klassieke hardrock en heavy metal en vormde een stijl die ook wel death ‘n’ roll wordt genoemd. Na het vertrek van Hellid heeft Entombed A.D. inmiddels drie albums uitgebracht, maar ook de klassieke eerste drie albums worden tijdens live sets nog steeds geëerd.

Geniet van een avond in het teken van het Boss HM-2 pedaaltje, het standaard geluid van Zweedse death metal, dat alleen maar af te stellen valt in de ‘smaak’ verrot. Over drie weken meer death metal op het zondagmiddagmatinee van Mtv’s Headbangers Ball.

Meer Death Metal? Lees hier over Corrosion of conformity.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here