Iedereen heeft inmiddels wel eens van de ‘Plastic Soup’ gehoord. Maar waar hebben we het precies over en is er iets aan te doen? Michiel Roscam Abbing van de Plastic Soup Foundation legt op dinsdag 14 november uit wat oorzaken en mogelijke oplossingen zijn van vervuiling door plastic. De avond vindt plaats in de Bibliotheek Haarlem Centrum en begint om 20:00 uur.

Plastic Soup

Plastic soup is een van de grootste milieuproblemen in de wereld. In amper vijftig jaar tijd heeft het wondermateriaal dat plastic heet de wereld op ongekende wijze veroverd én vervuild. Dat komt omdat we met zijn allen steeds meer (verpakkings-)plastic zijn gaan gebruiken en omdat als plastic in het milieu terechtkomt, niet vergaat. Het valt na verloop van tijd wel uiteen in steeds kleinere stukjes, de micro- en nanoplastics. Dieren hebben er last van of erger. Plastic dringt de voedselketen binnen en we ademen het plastic in dat in de lucht zit. De missie van de Plastic Soup Foundation is dan ook:

‘No plastic waste in our water!’

Door verwering, zonlicht en golfslag valt groot plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige verontreiniging. In 1997 zeilde kapitein Charles Moore van Hawaii naar Zuid-Californië door de North Pacific Gyre, een normaal gesproken ongebruikelijke route. Daar, midden op de Grote Oceaan, zag hij dagelijks stukken plastic langs drijven. Later keerde hij naar het gebied terug om nader onderzoek te doen. Het bleek te gaan om een significant hogere concentratie van plastic dan elders in de oceaan. Dat plastic bleek niet alleen te drijven, maar ook te zweven in de waterkolom. Moore noemde het verschijnsel de ‘plastic soup’, de term die nu in de hele wereld in gebruik is.

plastic soup

Kenniscafé

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland organiseert iedere tweede dinsdagavond van de maand een Kenniscafé rondom een bepaald thema. Van ruimtegolven, suiker in voeding tot de definitie van geluk: het Kenniscafé geeft antwoord op je vragen. En deze keer dus op jouw vragen rondom plastic soup. Zijn er gevaren voor de gezondheid van de mens? Hoe kunnen we de plastic soup reduceren in de toekomst? In dit Kenniscafé geeft politicoloog Michiel Roscam Abbing tekst en uitleg. Hij is als onderzoeker en schrijver verbonden aan de Plastic Soup Foundation sinds de oprichting in 2011.

De toegangsprijs bedraagt € 5,00, niet-leden betalen € 7,50.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here