Meedenken over een oplossing voor de plasticsoep die in zee samenklontert, dat deden twee meiden van de Veronicaschool. Want, wat dacht je van een ijssalon waar alles milieuvriendelijk is of een luchtbellengordijn op zee?

Plasticsoep
Ontwerp van eco ijswinkel. Bron: Changemaker

Changemaker Challenge Junior

Afgelopen zaterdag was de finale van de Changemaker Challenge Junior een ideeënwedstrijd van Dopper. Basischoolleerlingen kregen de kans om een idee te bedenken om plastic te verminderen en de wereld te verbeteren. Uiteindelijk werden er maar liefst achthonderd ideeën ingestuurd door leerlingen vanuit heel Nederland. De finalisten mochten hun idee in het Amsterdamse duurzame Circl gebouw presenteren. In de jury zaten onder andere de oprichter van waterflesbedrijf Dopper, Klaas-Kan-Alles van Zapp Live, Bruno Prent (Dylan uit SpangaS) en Frank Wassenberg (Tweede Kamerlid bij de Partij voor de Dieren).

Plasticsoep

Jonge freules met hun eco ijssalon

Lois Spruijt (8) en Day Mooijekind (8) van de Veronicaschool zijn tweede geworden. Zij willen een Eco IJssalon in Haarlem, waar alles milieuvriendelijk is. Het water dat vrijkomt bij het maken van ijs moet worden opgevangen en aan bomen gegeven worden. De kinderen hebben hun brein laten kraken en wil servetten van recyclet papier, lepeltjes van mais, biologische afbreekbare afvalzakken en energiezuinige ijskoelers in hun zelfbedachte ijspaleis.

The Great Bubble Barrier tegen de Plasticsoep

Lois en Day zijn niet de enige uit onze stad die ideeën hebben om de plasticsoep tegen te gaan. Eerder dit jaar won de 29-jarige Anne Marieke Eveleens de Postcode Lottery Green Challenge. Zij wist de jury over te halen met een luchtbellengordijn waarmee ze de plasticsoep uit de oceanen wil halen. “Ik had nooit durven dromen dat ik de cheque ter waarde van 500.000 euro in ontvangst zou mogen nemen.” Anne was namelijk één van de 845 ondernemers die een ondernemingsplan om klimaatverandering tegen te gaan hadden ingediend.

Zo’n tachtig procent plastic wat op zee stroomt, komt doormiddel van rivieren de oceaan in. Om de plasticsoep tegen te gaan ontwikkelde The Great Bubble Barrier een luchtbellenscherm voor rivierbeddingen dat plastic opvangt voordat het in de zee terecht komt.

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here