Februari is een korte maand, maar wel een maand vol leuke dingen. De Pletterij heeft weer een vol programma. Onze drie tips zijn toch wel een film 12 februari, een debat 18 februari en 19 februari een lezing. Zoals je leest, de Pletterij is van alle markten thuis. Naar welke ga jij toe?

Film: Rebecca   

Hitchcocks eerste Amerikaanse film Rebecca is gebaseerd op de toen zeer populaire roman van de Engelse schrijfster Daphne du Maurier. Daarin trouwt een jonge vrouw met een Engelse landheer, wiens vrouw Rebecca is overleden. Zodra hij zijn nieuwe bruid in zijn gotisch kasteel Manderley heeft geïnstalleerd, voelt zij dat de herinnering aan Rebecca nog steeds door het hele huis waart. Vooral de sinistere huisbewaarster Mrs. Danvers stelt alles in het werk om Rebecca’s geest levend te houden. Hitchcock weet als geen ander de spanning op te voeren en won dan ook met deze film een Academy Award voor beste film en superieure cinematografie.

Woensdag 14 februari om 14:00 uur draait de film bij de Pletterij. Kaarten zijn 4 euro. Ben je vriend van de Pletterij dan is het 3 euro en met de HaarlemPas of onder de 25 jaar is het 2,50 euro.

Debat: hoe veilig zijn onze gegevens?

Naar aanleiding van een VPRO Tegenlicht uitzending van 19 oktober vorig jaar over ’dataroof’ organiseert de Pletterij een debat over het veilig omgaan met verzamelde data. Hoe worden inwoners betrokken bij de ontwikkeling van slimme toepassingen en is de raad in staat tot democratische controle? Hoe kun je er als Haarlemmer op vertrouwen dat de lokale overheid zorgvuldig met onze privé-gegevens omgaat? Steeds meer steden zetten technologie in die primair is bedoeld om het voor de inwoners veiliger te maken. Zo worden data verzameld met behulp van sensoren en camera’s. Afscherming is niet mogelijk. Burgers zijn verplicht om mee te doen. Maar, verwerkt de gemeente Haarlem al die informatie wel op een eerlijke en transparante manier?

Met Roos Groothuizen (multimediakunstenaar), Matthijs Pontier (wetenschapper en activist), Linda van de Fliert (technology office gemeente Amsterdam). Na de pauze debat met leden van de Haarlemse gemeenteraad. Gespreksleider is Winston Brandon, locatiemanager van de Bibliotheek Schalkwijk.

Wanneer: Dinsdag 18 februari om 20:00 start het debat. De toegang is gratis.

3 bijeenkomsten over de wereld van Thomas Piketty

Pletterij is van alle markten thuis
Afbeelding van Google

De Franse econoom Thomas Piketty analyseert in zijn boeken oorzaken en gevolgen van vermogensongelijkheid. Hij stoort zich aan de steeds grotere kloof tussen arm en rijk, die volgens hem de samenleving instabiel maakt. In 2014 bracht hij een bestseller uit: Kapitaal in de 21e eeuw. In februari komt zijn nieuwe werk uit: Kapitaal en ideologie. Volgens Piketty moet er dringend iets gebeuren aan de steeds grotere inkomensverschillen, waardoor grote groepen mensen in de maatschappij zich achtergesteld voelen. Hij vindt de kloof tussen arm en rijk een voedingsbodem voor populisme.

Jan van Eeden houdt twee lezingen over het gedachtengoed van Thomas Piketty. Op een derde bijeenkomst wordt een debat gewijd aan de problematiek die Piketty aankaart. De eerste avond is op woensdag 19 februari, waarin Van Eeden vertelt over de boeken van de Franse econoom. Woensdag 4 maart gaat Van Eeden in op de voorstellen van Piketty om de inkomensongelijkheid recht te trekken. Woensdag 18 maart is een debat met econoom Wiemer Salverda, Tom van der Lee (Tweede-Kamerlid GroenLinks), Arjan- Vliegenthart, (directeur NIBUD), en schrijver Philip Huff.

Voor de lezingen is de starttijd 20:00 uur. Vooraf aanmelden is gewenst en de toegang bedraagt 3 euro. Heb je een HaarlemPas of ben je onder de 25 jaar? Dan is de toegang 1,50 euro.

Pletterij is van alle markten thuis!

Zoals je leest: de Pletterij is van alle markten thuis! Wil je meer informatie over al deze activiteiten? Kijk dan op pletterij.nl.

Meer Haerlems Bodem? Check hier nieuwe namen van TEDxHaarlem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here