Er heerst op maandagavond 13 juni een uitgelaten stemming in de Stadsschouwburg in Haarlem: ein-de-lijk kan de Schouwburg weer een heel seizoen vol moois aankondigen. Haerlems Bodem was er natuurlijk bij.

Gevarieerde line-up

Meer dan 150 voorstellingen zullen in 2022/23 de planken onveilig maken. Geïnteresseerde Haarlemmers konden voor dit fijne voorproefje gratis kaarten reserveren. Een tof initiatief als je wilt weten of er iets voor je bij zit komend seizoen. En dat kan bijna niet missen: algemeen directeur Edwin van Balken en programmeurs Laura Marcus en Liesbeth den Boer leiden het publiek door de gevarieerde line-up op gebied van dans, theater, muziek, opera en cabaret. 

Verhuizing

De presentatie maakt onwijs nieuwsgierig en hebberig. Opvallend: alle concerten verhuizen vanaf september naar de Philharmonie; voor dans en (muziek)theater breng je voortaan een bezoek aan de Schouwburg. Dan fiets je dus nooit meer per ongeluk naar de verkeerde locatie. 

Veranderende wereld centraal

Veel makers stellen in ‘22/23 een veranderende wereld centraal waarin we als individu onze weg moeten zien te vinden. Daarbij is steeds vaker een hoofdrol weggelegd voor krachtige vrouwen, benadrukken theaterregisseurs Daria Bukvić en Nina Spijkers. Maar er is meer: Scapino Ballet Rotterdam danst op muziek van Blaudzun, wiskundig woordkunstenaar Jan Beuving (“want als ze zingt vergeet ze dat ze zinkt”) heeft in no-time de lachers op zijn hand en operazangeres Aylin Sezer legt uit dat opera’s tegenwoordig ook in pocketversie te krijgen zijn. Ook in de opera-programmering is de rode draad ‘verandering’. Van een liefdesverhaal met transvrouw tot een moderne Don Quichot die als stijve zakenman verlangt naar een leven vol spanning en avontuur. 

Tot slot: jong geleerd is oud gedaan. Er staan een hoop originele familievoorstellingen op stapel dit seizoen, van openlucht-komedie Malle Babbe tot kerstvoorstelling Moby Dick. Scrooge, eat your heart out. Bekijk het volledige programma hier.

Foto’s: Sandra Reeb-Gruber

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here