Een podium voor dichters en schrijvers, jong en oud, beginnend en gevorderd. Iedereen die mee wil doen, is welkom bij ‘Poets of Haarlemtowns Underground’ in Irish bar The Wolfhound op donderdag 26 januari. Het idee voor deze avond komt van Joshua Baumgarten (Haerlems Bodems nieuwe columnist!). Hij wil dat poëzie er is voor iedereen in de stad.

Het idee van ‘Poets of Haarlemtowns Underground’ kwam tot stand toen Joshua zich had opgegeven voor het stadsdichterschap en te horen kreeg dat hij niet mee kon doen aan de verkiezing. Zijn deelname werd afgewezen, omdat hij grotendeels in het Engels schrijft. Het stond niet in de regels dat schrijven in het Nederlands een voorwaarde was, maar toch kreeg hij de afwijzing daarom binnen. “Ik doe en organiseer veel in Haarlem en ken veel mensen. Daarom dacht ik ook dat het stadsdichterschap bij mij zou passen en leuk zou zijn voor de stad. Ik was zeker niet blij met de afwijzing en vond dat ik er iets mee moest doen. De ochtend dat ik de afwijzing binnenkreeg, heb ik Phil, de eigenaar van The Wolfhound, gemaild en stelde voor een poëzieavond te organiseren. Dat vond hij een goed idee.

Supporten

Joshua ontmoet veel jonge mensen en ziet veel talent. Naar zijn idee is er voor jonge dichters niet echt een podium in de stad, dus wilde hij daar zelf voor zorgen. “Ik vind het tof om jonge mensen te kunnen supporten en op weg te kunnen helpen. Ik heb een paar jaar geleden meegedaan aan een poëziecompetitie in de stad en daar was ik de jongste. Ik was toen veertig. Poëzie zou niet alleen voor een bepaalde groep mensen moet zijn, maar voor iedereen. Met deze avond hoop ik daar iets aan te doen.

De Haarlemse Dichtlijn schreef op 22 december op haar facebookpagina dat tijdens deze avond de verliezers van het stadsdichterschap een podium krijgen om hun gedichten nog eens te laten horen, maar niets is minder waar. Er zijn inmiddels al meer dan twintig dichters, die zich hebben opgegeven voor de poëzieavond. Op een enkeling na, deed niemand van deze dichters mee aan de stadsdichterschapsverkiezing.

Voor sommigen is het de eerste keer dat ze hun teksten openbaar maken, anderen hebben meer ervaring. Voor de initiatiefnemer maakt dat niet uit. “Het is geen talentenshow of wedstrijd. Mensen moeten zich fijn kunnen voelen en het gezellig kunnen hebben deze avond. Wat mij betreft zijn er ook geen regels voor poëzie, dus ook iedere taal is welkom”, aldus Joshua.

‘Poets of Haarlemtowns Underground’ is morgenavond 26 januari in The Wolfhound Irisch bar and kitchen, Riviervismarkt 9. Vanaf 20:30 is iedereen welkom, om 21:00 trapt de eerste dichter af.

Fotografie: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here