Op 25 augustus 2018 vindt het PolderGoud festival plaats: een muzikaal, alternatief, divers, lokaal en duurzaam festival in de Waarderpolder in Haarlem. Wij als Haerlems Bodem zijn een beetje bevooroordeeld als medeorganisatoren, maar juist daarom is het goed de initiatiefnemers eens goed aan de tand te voelen. We spraken oprichters Dennis Cup (chef Haerlems Bodem) en Daan Baars en Jelle van Gijtenbeek (vaders van Je Suis Energy) bij de headquarters onder de KPN-toren over het hoe, wat en waarom van dit nieuwe festival in de stad.

HB: Weer een nieuw festival in Haarlem, was dat nou nodig?

In koor:“Uh ja duuh…. Zeker!”

Dennis:“Ja, dat was zeker wel nodig! Naast alle food-, jazz-, parkdingen die al jaren plaats vinden en evenementen die in het centrum plaats vinden was nog een groot gat te vullen.”

Jelle: “Men zegt dat er nooit iets in Haarlem gebeurt, daar ben ik het niet mee eens. Maar ik denk dat binnen het PolderGoud-genre zeg maar, wat meer rock ‘n roll en gericht op jonge mensen, er niet zo heel veel gebeurd. Er zijn wel wat festivals die zich inderdaad op het culinaire en artistieke concentreren maar wij proberen echt wel wat meer te richten op goede muziek, biertjes drinken in de zon, wat gekke dingen doen en uit je dak gaan. En daar is in Haarlem nog wel een beetje een leegte momenteel.”

Dennis vult aan: “Veerplas festival is dat natuurlijk ook, maar dat is echt gericht op dancemuziek, wij gaan echt meer voor de vuige gitaren en alternatieve bandjes. Rauwer. Dit ligt dichtbij ons, dus een logische stap. Het is ook niet zo dat we gekeken hebben wat er gemist wordt in Haarlem, eigenlijk is het omdat we het zelf miste en het zelf gewoon leuk vinden om dit te organiseren. ”

Daan: PolderGoud Festival onderscheidt zich door de muziek maar ook door de locatie. We kiezen bewust voor een rauwe industriële plek die we gaan aankleden. De hele sfeer is industrieel en alternatief, we zijn ook bezig met een skateparkje bijvoorbeeld en een graffitiwall. Wat meer de streetvibes die we neer willen zetten met dit festival. Daarnaast halen we alles uit Haarlem, het liefst uit de Waarderpolder zelf, vandaar ook de naam. Daardoor heb je ook betrokkenheid vanuit de omgeving, dat is voor ons ook heel prettig. Ook willen we het festival vanaf het begin zo duurzaam mogelijk neerzetten. Dit doen we bijvoorbeeld door te werken met hardcups, de stroomvoorziening is zonder aggregaat want we halen alles uit dit gebouw en hopelijk gaan we alleen met pinautomaten werken dus geen muntjes van plastic enz. Doordat zoveel mogelijk lokaal is hoeven auto’s niet ver te rijden. We kijken ook echt samen met de gemeente wat voor ons de opties zijn om het festival zo duurzaam mogelijk te maken.”

PolderGoud Festival

HB: Kunnen jullie dat wel, een festival organiseren?

Dennis: We doen het gewoon! Deze jongens,” wijzend naar Jelle en Daan, “hebben ruime ervaring in het organiseren van evenementen. De deal is oorspronkelijk: Je Suis Energy doet de productie en Haerlems Bodem doet de communicatie. Maar eigenlijk merken we gaandeweg dat dit op een positieve manier door elkaar loopt.”

Jelle: “En tuurlijk is het zo dat je tegen bepaalde dingen aanloopt, het organiseren van een festival is anders dan het organiseren van een evenement, daar zijn we ons zeker van bewust. We lopen ook tegen nieuwe dingen aan waar we iets mee moeten, zoals bijvoorbeeld een verkeerplan. Wat dat betreft is het ook een beetje een leerproces. Maar in grote lijnen lijkt het op wat we al heel vaak doen en gedaan hebben: je hebt bepaalde stappen die je zorgvuldig moet nemen in aanloop van het evenement of festival en gaandeweg schakel je en stuur je bij. Je hebt met meerdere partijen te maken.”

Daan: “Met de bands en artiesten is dat bijvoorbeeld ook zo. We merken bijvoorbeeld nu dat we te weinig ombouwtijd hadden ingepland. Dus nu moeten we naar een oplossing zoeken om dit zo goed mogelijk te laten verlopen. Maar dat is juist ook wel weer leuk en leerzaam.”

Dennis: “Uiteindelijk weet ik zeker dat er een professioneel ogend en voelend festival wordt neergezet. Dat zit hem in alles; vanaf entree, hoe het eruit ziet qua aankleding, de communicatie eromheen, dat de mensen een kleinigheidje krijgen, dat er een apart foodgedeelte en chillgedeelte is… een echte festivalvibe. Het is een klein oppervlakte maar het is wel een totale festival beleving.”

HB: Hoe is de line-up tot stand gekomen?

Dennis lachend: “Nou, uh, heel veel hier zitten, een nummer heel hard aanzetten over de speakers, en dan roepen: ‘Wat vind je hiervan?’. Van een aantal bands wisten we heel snel dat we die wilde hebben. Dat zijn voor ons de Haarlemse bekende: Tony Clifton, NEMSIS en Peperbek. Daarna was het ook vooral kijken wat we nog konden krijgen van de bands die we heel graag wilden programmeren. Dit lag ook vooral aan tourschema’s van de bands en dus beschikbaarheid.”

Jelle: “We hadden een soort van hele lange shortlist gemaakt.” Iedereen lacht. “En op basis daarvan met verschillende boekers en managers contact opgenomen en gekeken wat mogelijk en haalbaar was.”

Daan: “Maar we wisten wel heel duidelijk wat we wilden. We hebben echt gezocht op rock ’n roll, Nederlandse bands en daarnaast wilde we heel bewust een aantal uitstapjes hebben. Daar zijn Thaiti, Knarsetand en De Likt een voorbeeld van.”

Dennis: “Het is breed maar het klopt wel bij elkaar. Toen de line-up helemaal rond was, alles een stempel erop had bij de boeker en de poster af was, hadden we echt het gevoel van: ‘het klopt, tof dat het zo gelukt is als totaal plaatje’. Het is ook een goede mix geworden tussen nieuwe en bestaande bands. Zo zijn bands als Indian Askin en De Likt nu goed en vaak in de media en er hangt een positieve hype omheen dus dat bevestigd ons alleen maar nog meer dat we de juiste keuzes hebben gemaakt en scherp geprogrammeerd hebben.”

PolderGoud Festival Line-up
PolderGoud Festival vindt plaats in de Waarderpolder en is eenvoudig bereikbaar. Kaartjes zijn slechts €15,-!

HB: Op de site staat “voor iedereen”, maar het is wel alleen voor “iedereen” boven de 18 hè?

Jelle: “Ja, en dat is heel bewust. Het moet voor iedereen een dagje uit zijn, een zorgeloos dagje uit, waarbij ze ook een biertje moeten kunnen drinken zonder dat ze zich zorgen hoeven maken over dat er misschien een kindje tegen hun benen aan rent. In Haarlem kunnen heel veel dingen mèt kinderen, en dat is prima, maar ook daarom is het juist leuk om het een keer echt te richten op alleen 18-plussers.”

Daan: “We denken ook dat we een andere doelgroep bereiken door het op deze manier neer te zetten en dat we ook een andere sfeer kunnen creëren. We willen niemand uitsluiten, juist niet, maar we hopen juist dat deze mensen een dagje oppas voor hun kinderen kunnen en willen regelen zodat ze zorgeloos een feestje kunnen bouwen. Ook hiermee willen we een onderscheidend karakter neerzetten.”  

Dennis grappend: “Misschien moeten we toch nog maar een dealtje maken met Ikea zodat de ouders hun kinderen kunnen afgeven bij Småland….”

PolderGoud
De Toren – Dennis, Daan en Jelle!

HB: Wanneer is het geslaagd?

Jelle: “Ik vind het een beetje flauw om nu een minimaal bezoekersaantal te noemen dus voor mij persoonlijk is het geslaagd als er een solide basis is gelegd bij het publiek en ons als organisatie waarbij wij voldoende motivatie vinden voor een PolderGoud 2019. Dan ben ik sowieso heel tevreden.”

Daan lachend: “Ik ben tevreden als er een cirkelpit ontstaan is. Dan ben ik er klaar mee.”

Dennis na grinnikend: “Ook! Maar vooral ook wat Jelle zegt: als we een basis hebben gevonden bij een solide groep mensen die een fantastisch avond hebben gehad. Dat je een week daarna een berichtje krijgt van iemand die stuurt ‘Wat een topfeestje hebben jullie neergezet!’. Dat men echt het gevoel had van ‘Wow, daar had je bij moeten zijn’. En dat we zelf om half elf in avond met een biertje in ons hand om ons heen kijken en dat het plaatje klopt, dan heb ik een zeer tevreden gevoel.

HB: Waarom moeten mensen naar PolderGoud komen?

Jelle: “Het klinkt misschien een beetje zuur maar Haarlemmers zijn goed in afwachten. Als men hoort dat het de afgelopen keer tof was dan gaan we de volgende keer zeker heen. En het is heel makkelijk om met elkaar en tegen elkaar te zeggen ‘er gebeurd niets in Haarlem’ maar wij doet dit in eerste instantie omdat we het zelf heel leuk vinden maar ook omdat wij drie getogen Haarlemmers zijn die graag iets nieuws in Haarlem neerzetten. We doen het dus ook echt voor de stad.”

Daan vult aan: “….en voor de Waarderpolder ook. We willen laten zien dat dit ook een interessant gebied is waar mooie en toffe dingen gebeuren. Kom vooral ook kijken wat hier allemaal te vinden is. Het is goud!”

Kaartjes voor PolderGoud zijn slechts 15 Euro en koop je hier.

Foto’s: Peter van Heun

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here