Al ruim 15 jaar is Bert van Kesteren het gezicht van de Polo Bar. Wie het café op gezellige weekendavonden aandoet weet zich altijd zeker van een warm welkom bij de deur, en wie op vrijdagmiddag direct uit kantoor langskomt voor een borrel kan rekenen op een praatje, een lekkere vette hap en een gezellige namiddag. In die 15 jaar is er een hoop gebeurd. De gemeente klopte weleens op hoge poten op de deur en het Haarlems Dagblad verzamelde quotes van ontevreden buren (maar vergat tevreden medehorecaondernemers in de straat naar hun mening te vragen), maar Bert liet zich nergens door uit het veld slaan. Een verslag van een horecazaak met ballen.

Wie de Polo Bar wil omschrijven, begint waarschijnlijk bij de tientallen lijstjes die de muur sieren. Ieder lijstje bevat een link naar de polosport: van foto’s met Charles en Diana tot Indiërs met tulbanden voorafgaand aan de wereldcup. Ook de andere accessoires aan de muren van de bar hebben een link met de sport die de bar zijn naam geeft. Toeristen en werknemers uit het buitenland die Haarlem met enige regelmaat aandoen weten de weg naar de bar altijd te vinden, door de sfeervolle uitstraling en het gevoel van thuis (want stiekem heeft de schemerige zaak met zijn tientallen kaarsen ook wel iets weg van een Irish Pub).

Dat thuisgevoel, dat is wat Bert belangrijk vindt. “Als mensen je zaak verlaten en nog een keer terug willen komen, dan heb je het goed gedaan. Natuurlijk kan het zo zijn dat de muziek ze niet aanstaat, of dat ze het publiek niets vinden. Maar aan de gastvrijheid die mijn personeel en ik bieden mag het nooit liggen.” Of die gastvrijheid hem nou in het bordje met kaas en worst voor de borrelgast zit, of in een perfect getapt biertje, ongeacht het tijdstip, maakt niet uit: het zijn de kleine dingen die het doen.

Of je er nou van houdt of niet, de Polo Bar is een begrip in de stad. Zijn het niet de gladde hockeyers en ondernemers in het publiek dan zijn het wel de foute platen in de late uurtjes: iedereen weet wat hem in de Polo te wachten staat. Bert heeft met zijn zaak een gevestigde naam neergezet die op veel mensen invloed heeft gehad (waar huwelijken ontstonden, strandden, baby’s uit werden geboren en nieuwe vrienden werden gemaakt). Daarom vindt hij het nu tijd geworden om het stokje door te geven. “Ik heb mijn werk met ontzettend veel plezier gedaan, maar nu is het aan iemand anders om een nieuwe draai aan het concept te geven.”

Bert gaat zich nu volop op zijn nieuwe uitdaging de Witte Zwaan storten. Zijn opvolger weet zich, als die gastvrijheid net zo hoog in het vaandel heeft staan, zeker van een succesvolle, gezellige bar, waar iedere Haarlemmer zich thuis kan voelen. Of je nou van foute platen houdt of niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here