Als je rond 17.00 uur Haarlem in fietst lijkt het nog niet veel anders dan een gewone zaterdag. Toch, als je langs Sounds komt hoor je duidelijk dat er binnen live muziek wordt gespeeld. Ook dit is nog niet heel opmerkelijk, er zijn wel vaker instore optredens. Maar als je vervolgens struikelt over het ene na het andere bandje dat met instrumenten loopt te zeulen, weet je dat de Popronde in de stad is. Een avond dus, waarvan je van tevoren al weet dat je lang niet alles kan zien en dus keuzes moet maken. Maar dat is wel weer een van de charmes van de Popronde. Haerlems Bodem ging op pad, maakte keuzes, fotografeerde en schreef over wat ze zag in onze mooie stad.

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-9

Popronde

Zaterdag  8 oktober was Haarlem aan de beurt om de Popronde te verwelkomen, als 15de stad van de 40 steden die het spektakel dit jaar aandoet. Het doel van de Popronde is om een overzicht te geven van wat er op muziekgebied in Nederland gebeurt. Het is een kans voor redelijk onbekende bands en muzikanten om uit de oefenruimte te komen en de stap de maken naar het spelen voor publiek: dus kilometers te maken en zieltjes winnen! Het concept is er op gericht om de bands vooral buiten de eigen regio op te laten treden. Geen bands met Haarlem als thuisbasis op het podium vanavond.

Daarbij werkt de Popronde met een selectieprocedure: jaarlijks melden zich meer dan 1100 acts aan om mee te toeren met het festival. Uit al deze aanmeldingen wordt een selectie van 130 acts gemaakt, beoordeeld en gekozen door een selectiecommissie bestaande uit ongeveer 95 professionals uit de Nederlandse muziekscene. Niet iedere band of muzikant kan dus zo maar deelnemen en optreden, je moet je sporen al een beetje verdiend hebben.

Torii

We starten ons eigen rondje muziek bij Uiltje bij Gather voor een optreden van Torii, die doordat ze bij platenmaatschappij Geertruida zitten, toch een Haarlems tintje hebben. “Do It Yourself”, is het motto van de Popronde, dus we zien de band nog druk opbouwen als we binnenkomen. Ook staan de  instrumenten van de volgende band al ergens in de hoek naast het podium klaar en het publiek bestaat deels uit bandleden die later mogen optreden. De locatie leent zich heel goed voor optredens; een vrij ruim podium, een soort tribune waarop de mensen kunnen zitten en heel goed bier. Toch is het vreemd dat er ook “winkelend” publiek in het gebouw is. Torii moet op dit tijdstip, 17.15 uur, hard werken om de mensen voor zich te winnen en het lijkt of het voor hen ook lastig is om in de juiste mood te komen. Het zijn goede liedjes, muzikaal klinkt het strak en gaande het optreden komt het meer los. Later die avond spelen ze nog in de Flapcan, hier zal het naar alle waarschijnlijkheid makkelijker gaan.

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-2

Jeangu Macrooy

We kiezen ervoor om even naar In Den Uiver te gaan om een stuk van Nachtschade mee te pakken maar als we daar aan komen is er gedoe is met het opzetten van het geluid dus ook hier gaan ze wat later beginnen. Dan toch maar door naar de Patronaat voor Jeangu Macrooy. Het voelt raar zo zonder te betalen Patronaat binnen te lopen maar vanavond zijn alle optredens gratis toegankelijk. De zaal is nagenoeg leeg als het optreden indrukwekkend begint. Jeangu start a capella solo, met zijn krachtige stem staat hij zijn verhaal te “vertellen”.  Als de band bijvalt blijkt dat hij vergezeld wordt door uitstekende muzikanten.  De zaal vult zich al snel en de sfeer is goed.  De warme soulachtige muziek is toegankelijk en er wordt voorzichtig gedanst.

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-5

Jo Goes Hunting

Maar er is nog meer te zien dus terug naar Uiltje Bij Gather voor Jo Goes Hunting. Dat het buiten inmiddels donker is en je via de achterkant het gebouw binnengaat helpt zeker in sfeer en beleving in verhouding tot eerder die middag. Het gebouw lijkt nu meer een soort kraakpand en je hebt geen idee meer dat je eigenlijk in een warenhuis staat.  Jo Goes Hunting laat er geen gras over groeien en zet meteen flink hard in. Het trekt de aandacht en ook de mensen die nog bij de bar staan te praten begeven zich richting podium. De band rondom multi-instrumentalist Jimmi Jo Hueting moet het vanavond zonder de toetsenist doen maar dit weten ze op een goede manier op te vangen en we zien Jimmi een aantal keer wisselen tussen synths en de drums. Ze zetten als band een volledige set neer en ondanks dat de liedjes verschillen van elkaar, is overal het melodische en ritmische in te herkennen. Een duidelijk eigen geluid dus.

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-11

AVI ON FIRE

Dan door naar Café Studio voor AVI ON FIRE. Hier is het licht, druk en heel warm. Een groter contrast met het optreden hiervoor kun je je voor zowel de locatie als muziek haast niet indenken.  De band heeft er duidelijk zin in, vanaf de eerste noot spat het enthousiasme eraf. De liedjes zijn catchy en er wordt meteen gedanst. De frontman, Bram Wesdorp, maakt er een showtje van en voelt zich heel erg op z’n gemak op het podium. Dat Café Studio zo goed gevuld is heeft wellicht ook te maken met het feit dat Thijs van der Klugt, bekend van Sue the Night en Baskerville, de recente EP geproduceerd heeft. Ook hier is dus een Haarlems lijntje te vinden.

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-15

Radio Eliza

We sluiten de avond met Radio Eliza in Patronaat. De zaal is opvallend goed gevuld voordat het optreden begint en het publiek is op een positieve manier onrustig, hier staat iets te gebeuren. Met twee bandleden uit Haarlem is het ook stiekem een beetje een thuiswedstrijd voor de band uit Amsterdam. De band bestaat nog geen jaar, maar ze werden al door 3FM verkozen tot Serious Talent en OOR en 3voor12 hebben de band op hun Poprondelijstjes gezet. Vanavond laten ze aan de kleine zaal Patronaat zeker zien dat zij deze titels terecht op hun naam hebben staan. Het is fris, vernieuwend en muzikaal ook goed neergezet. Het optreden mondt uit in een groot feest met als hoogtepunt dat een van de bandleden met een tamboerijn  het publiek induikt om al crowdsurfend het optreden te beëindigen.

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-18

Welletjes

En dan vinden we het welletjes geweest. In theorie kunnen we nog even doorgaan, genoeg op het programma en we gluren nog even naar binnen in het Patronaat Café waar BARTEK het podium opkomt. Maar de benen zijn moe en we hebben genoeg foto’s en ervaringen voor een sfeerverslag. Op de fiets terug, onder een mooie helder hemel, beseffen we weer eens hoe mooi Haarlem is. Wat een voorrecht om hier te mogen leven en wat heerlijk dat de stad vanavond even was omgedoopt tot een groot poppodium.

Foto’s: Jaap Kroon

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-3

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-4

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-6

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-7

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-8

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-10

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-12

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-13

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-14

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-16

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-17

popronde_haarlem_muziek_haerlems_bodem_concert-19

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here