“Kinderen kiezen zelf hun ouders.” Dat is de theorie waarop het prentenboek ‘Engeltje’ van Paul Rooyackers en Stefan de Groot is gebaseerd. Na 29 jaar is een droom werkelijkheid geworden en vindt de boekpresentatie plaats in restaurant Staal op de Gedempte Oude Gracht in Haarlem.

Hoe dan?

Het is warm en vol in het restaurant. Er zijn veel vrienden en bekenden op de uitnodiging afgekomen. De twee zoons van Paul, Bor en Kasper, zijn er ook. Paul vertelt dat zonder hen het verhaal van Engeltje nooit tot stand zou zijn gekomen. Toen Bor 6 jaar oud was, was er een tweede kind (Kasper) op komst. Best een abstract concept dat er achter die bolle buik van mama een broertje verstopt zit. “Hoe komt die daar dan?”, wilde Bor weten. Een eeuwenoude vraag waarmee vele kinderen hun ouders voor het blok hebben gezet. De ooievaar, de boerenkool, de schuimkraag op ome Jan z’n bier; alles om de plastische uitleg over het ingewikkelde ritueel tussen man en vrouw nog even uit te stellen.
Paul gelooft dat mensen niet zomaar op elkaars levenspad komen. Dat heeft een reden of een nut. Daarom vertelde hij Bor dat kinderen engeltjes in de wolken zijn die hun eigen papa en mama uitkiezen en dan langzaam afdalen naar de aarde. Dan wonen ze een tijdje in de buik van de moeder om daar te groeien tot ze klaar zijn om naar buiten te komen.

prentenboek engeltje

Stefan werkt de laatste jaren vooral als animator (plaatjes maken met de computer in plaats van een potlood – red.), maar zat op een dag een beetje te klooien met pastelkrijt en maakte zo een soort wollige wolkenprent en postte die op Facebook. Paul zag de prent en dacht meteen: “Dat is Engeltje!”. Na een eerdere succesvolle samenwerking tussen de twee voor de boekjes van ‘De ongelooflijke verhalen van Prof. Dr. Anton Mol’ was de drempel laag voor dit nieuwe project. Stefan’s persoonlijke uitgeverij, Creative Cave Publishers, maakte het concreet met het publiceren van dit kleine prentenboekje.

“Kinderen kiezen zelf hun ouders.”

Tegenpolen

Stefan en Paul zijn niet bepaald uit hetzelfde hout gesneden. Stefan is rustig, beheerst, georganiseerd en lijkt soms bijna te onopvallend tot hij met een scherpe one-liner enorm humoristisch uit de hoek komt. Paul is extravert, flamboyant en geniet zichtbaar van de aandacht van het publiek. Niet voor niets is hij vele jaren docent drama geweest op het Montessori College Aerdenhout (voorheen IVO-MAVO ’t Heuveltje). Samen werken zij al jaren aan diverse projecten waarbij niet de winst maar de lol de hoogste prioriteit heeft.
Dat verklaart ook waarom dit nieuwe boekje slechts beschikbaar is in een oplage van 125 stuks. Het gaat om het proces en gedeeltelijk om het resultaat.

prentenboek engeltje

‘Ongeschikt’ voor YouTube!

Behalve het boekje heeft Stefan ook een filmpje gemaakt waarin het boek geïntroduceerd wordt. Leuk, maar daar dacht YouTube toch anders over. De computer die de videocontent beoordeelt was diep geschokt over de glanzende blote wolkenbilletjes van Engeltje en labelde de video als ‘ongeschikt’! Wie deze ‘pornografische’ trailer toch wil bekijken kan op de site van de uitgeverij terecht, maar let op: de beelden zijn niet geschikt voor jeugdige kijkers! Zoon Kasper is juist blij met het filmpje. Hij zegt spottend: “Ach ik vind het wel prettig dat je je kind niet meer hoeft voor te lezen. Je verwijst ze gewoon naar YouTube.

Vervolg

Engeltje krijgt nog een volwassen opvolger. Paul werkt momenteel aan een boek genaamd “Als we de kerst maar halen” dat eind 2017 gepland staat voor uitgave. Hierin wordt het onderwerp ‘mensen komen op je pad met een reden’ verder uitgewerkt. ‘Engeltje’ zelf wordt mogelijk nog uitgebracht als E-book met de volledige film als bijlage. Hou de site van Creative Cave Publishers in de gaten voor meer informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here