Justin Timberlake en Pharrell Williams doen het, net als de Bee Gees en The Beach Boys. In de popmuziek hoor je wel mannen die met hun hoge kopstem zingen. In de klassieke muziekwereld is de kopstem heel gebruikelijk. Dit is ontstaan in de tijd van Bach en Mozart, toen vrouwen nog niet op het podium mochten staan en de mannen ook de hoge partijen zongen. Countertenor ben je dan. Eén van ‘s werelds meest gevraagde countertenoren is Maarten Engeltjes. Net als Timberlake zingt hij dus met zijn kopstem. Ook hij zingt hits. Alleen uit een andere tijd: de barok.

Maartens missie

Maartens missie is om jonge mensen kennis te laten maken met klassieke muziek en hen te inspireren. Daarom heeft hij net een eigen orkest opgericht: PRJCT Amsterdam. Jonge barokmusici geeft hij de kans om samen met wereldberoemde collega’s op het podium te staan, zoals sopraan Rosemary Joshua en concertmeester Riccardo Minasi.

Maarten Engeltjes & PRJCT Amsterdam met de ‘Stabat Mater’ staan op 30 september a.s. in de Grote Zaal van de Philharmonie. Bestellen kan via www.theater-haarlem.nl/maarten.

PRJCT Amsterdam

Wonderschone hit

Maarten gaat met zijn nieuwe barokorkest meteen knallen met een hit: de ‘Stabat Mater’ van Pergolesi. Een van de bekendste werken uit de klassieke muziek. Waarschijnlijk herken je het wel als je het hoort. Het stuk gaat over het verdriet van een moeder om het verlies van haar zoon. Maria staat aan het kruis en moet toezien hoe haar zoon sterft. Maar hoe geef je een nieuwe draai aan één van de meest uitgevoerde werken? Maarten werd gegrepen door de roman ‘Schaduwkind’ van de Haarlemse auteur P.F. Thomése. Thomése zoekt in deze roman eigenlijk hetzelfde als Pergolesi: een uiting voor de ontreddering die hij voelde na het overlijden van zijn eigen dochter. “Als ze er is, dan is het in de woorden waar ik ‘s nachts op wacht.” Maarten nodigde om die reden Thomése uit om het concert te komen inleiden en zo de emotie die de Stabat Mater in zich heeft, in woorden te vatten.

Een zwaar thema gevat in wonderschone muziek, een hoopvol ‘Stabat Mater’. Durf jij dit avontuur aan?  Als scholier of student zit je op 30 september onder de kroonluchters in het rode pluche voor slechts 12,50 euro! 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here