Het is zaterdagmiddag, super mooi weer en ik heb met vrienden afgesproken om naar ProefPark te gaan. Sinds mijn collega’s van de HB redactie gisteren de kookbattle hebben gewonnen, durf ik mijn gezicht hier wel te laten zien vandaag :). Well done guys!

Ergens verwacht ik een soort Rollende Keukens: veel hipsters en het gevoel van zien en gezien worden. Hier moet je zijn als je iemand bent, als je wilt laten zien hoe leuk je bent en bovenal dat je populair bent. Dit is waarschijnlijk ook de place to be voor liefhebbers van de biologische, veganistische en biodynamische keuken. Waar je dier-vriendelijk vlees kan eten en waar superfood a way of life is. Met gemengde gevoelens stap ik op de fiets en ben ik zeer nieuwsgierig naar wat ik ga eten vandaag!

Ik ben er iets eerder dan afgesproken, waardoor ik alvast een inspectierondje kan lopen in het drukke Kenaupark. Gezien de vele kratjes- en bakfietsen had ik het bij aankomst al kunnen weten: mijn verwachtingen staan lijnrecht op wat ProefPark is. Terwijl ik kinderwagens en rennende kinderen ontwijk, zie ik een plekje in de zon waar ik mijn kleedje kwijt kan. Ruimte genoeg nog voor mijn vrienden die inmiddels (met de kids) onderweg zijn. Ik besef het me nu pas. Nu ik veilig in de zon zit en het publiek observeer: er zijn bizar veel gezinnen. Zelfs met mijn ogen dicht hoor ik meer hoge kinderstemmen boven de jazz muziek uit komen dan de populaire schaterlachen van mannen met gemanicuurde baardjes. Onverwacht!

Mijn vrienden arriveren al snel en we lopen nu samen langs de bijzondere foodtrucks. Zo kan je bij de CousCous truck binnen in het restaurant eten en bovenop de Spaanse truck staat een zwarte stier met de opdruk “Of je Spaanse worst lust!”. Van pizza tot poffertjes en van tot oesters tot meelworm brownies, het staat er allemaal. Indiaas, Afrikaas, Oosters, Mexicaans, noem het en het is aanwezig. Ik kreeg spontaan keuzestress. Waar heb ik eigenlijk zin in? Waar is die ordinaire burger, die wil ik. Of doe mij toch eerst maar een biertje… Jopenbiertje of gewoon biertje? Eh…

Terwijl ik sta te wachten bij de bar hoor ik achter mij een vrouw zeggen dat ze zin heeft in gewoon iets te snaaien. Iets kleins, een snack ofzo. De man naast haar trekt teleurgesteld de conclusie dat ze daarvoor op het verkeerde festival zijn: “Ik zag wel iemand lopen met een portie bitterballen, maar volgens mij zijn dat alleen van die biologische met broccoli ofzo”. Met een grijns op mijn gezicht neem ik mijn drankjes aan en loop terug naar onze picknick plek.

sprinkhaan4sprinkhaan5

Ik ben absoluut geen slechte eter, ik test met liefde nieuwe dingen uit, maar ik had nog nooit zo’n zin in een hamburger. En we hebben een burgertent gevonden! Waar je ook de welbekende sateetjes kan krijgen: satebestellen.nl. Top. Dus tussen al het geweld van de wereldkeuken kan de gewone Hollandse eter ook zijn geluk beproeven.

 sprinkhaan6sprinkhaan3

Nu mijn honger gestild is en mijn dorst gelest is het tijd om dan ook wat nieuws te proberen. Ik had ze al gezien en mijn zinnen er op gezet: sprinkhanen! Voor 1 euro kan je zo’n gefrituurd insect verorberen. Natuurlijk moest de rest van mijn gezelschap meedoen, anders sta ik straks in mijn eentje heel vies te kijken. Maar gelukkig viel dat mee. Het was eerder een droog stukje patat. Zo’n klein knapperig frietje die te lang in de frituur had gezeten. En dan niet in olie, maar in ketjap gefrituurd. Nog niet eens zo gek, maar niet het culinaire hoogtepunt dat ik hoopte. Al is dit wel het populairste eten van het festival als we de sociale media moeten geloven!

proefpark
Nadat ik nog een bak poffertjes met de kids heb gedeeld vond ik het wel weer genoeg geweest, mijn portemonnee overigens ook. Dat dit soort foodfestivals aan de duurdere kant zijn is algemeen bekend, maar dat je ook € 3,50 voor je wijntje betaalt en € 3,- voor een appelsap vind ik persoonlijk wat overdreven. Maar dat schijnt er bij te horen in de “eerlijke” keuken.

Al met al was Proefpark 2015 een gemoedelijk familiair picknick feestje waar echt voor iedereen een lekkere hap te halen valt. Ruimte voor iedereen, zowel in de zon als schaduw. Passende muziek en entertainment tussen de (vele) gangen door en dit jaar werd het gelukkig helemaal afgemaakt met een zonovergoten weekend. Ik heb mijn verwachtingen aangepast en kom volgend jaar zeker weer! En dan wel voor het volgende menu:

Voorgerecht: zeewier-mozarella flamkuche
Amuse: champignons in bierbeslag
Hoofgerecht: Korean sushi
Nog een amuse: broodje buikspek
2e Hoofdgerecht: Oesters van Ralph (hij komt met z’n bakfiets naar je toe!!)
Als het past, nog een amuse: pompoen-sinaasappel couscous
Nagerecht 1: meelwormen brownie
Nagerecht 2: cupcakes versierd door het zoontje van een vriendin
Nagerecht 3: Smoothie
Drankjes: Scroppino’s en Spritz 🙂

Ik ga vast sparen, tot volgend jaar!

Hoofdfoto: Proefpark 2015

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here