De Pletterij is het debat- en cultuurpodium in Haarlem. Een kleine staf en ruim tachtig vrijwilligers organiseren jaarlijks ruim honderdtwintig debatten, lezingen, concerten, documentaire- en filmvoorstellingen. Een flinke dosis cultureel verantwoordelijk zaken waar Haerlems Bodem jou graag van op de hoogte stelt. 

Docu Lab Netwerkborrel
Handig voor creatieve filmmakers, want donderdag 6 september om 20:00 is er weer de Docu Lab Netwerkborrel. Deze documentairegemeenschap van Haarlem organiseert bij thuisbasis de Pletterij haar Docu Lab Netwerkborrel. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Wereldkeuken Event!
Op zaterdag 15 september is er weer een aflevering van het maandelijkse Wereldkeuken
Event! Naast het wekelijkse Wereldkeuken Restaurant op donderdag wordt er maandelijks
op zaterdag een groot diner georganiseerd voor ruim veertig gasten in de theaterzaal van de Pletterij. Laat je verrassen door een heerlijk driegangenmenu gekookt door Nieuwe
Haarlemmers. Zij koken als vrijwilliger favoriete gerechten uit hun moederland, als een ode aan waar zij vandaan komen en herinnering aan wat zij achterlieten. De avond start om 18:00 uur en is rond 21:00 afgelopen. Toegang is € 17,50 inclusief driegangendiner en exclusief drankjes. Er is een vegetarische optie.

Impressie met Ada Rave
Op Dinsdag 18 september 20.30 uur organiseert De Pletterij weer een Impro Sessie avond. Deze muzikale avonden worden samengesteld door een gastmusicus die andere kunstenaars/musici uitnodigt. Ook bedenkt hij/zij het concept van de avond. Op 18 september is Ada Rave de samensteller. Ada Rave (1974) is een saxofoniste en componiste uit Argentinië, die nu in Amsterdam woont. Zij speelt ook improjazz en is initiatiefneemster en organisator van de maandelijkse Free Improvisation jam sessies in De Ruimte in Amsterdam. De toegang van de avond is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

Film: The African Queen (1951)
Op woensdag 19 september 14.00 uur film The African Queen (1951) – John Huston.
Inleiding: Lenie Peetoom African Queen is een heerlijke film vol avontuur met in de hoofdrollen Humphrey Bogart en Katharine Hepburn. Bogey is Charlie Allnutt, de dronken norse kapitein van de zwaar gehavende kleine stoomboot ´The African Queen´ en Katharine Hepburn is Rosie, de zedige zus van een zendeling in Belgisch Congo. Op hun gezamenlijke reis vol gevaren loopt de spanning hoog op tussen deze twee tegenpolen, hoe gaat dat allemaal aflopen…. Bogart kreeg een Oscar, Hepburn een Oscar nominatie, en regisseur Huston nominaties voor regie en scenario.

Film Maigret et l’Affaire Saint-Fiacre (1959)
Woendag 26 september 14.00 uur draait de film Maigret et l’Affaire Saint-Fiacre (1959) – Jean Delannoy. Inleiding: Lenie Peetoom Inspecteur Maigret reist naar het Franse platteland om een vriendin, de hertogin van Saint Fiacre, te bezoeken. Ze heeft een brief ontvangen, die haar overlijden voorspelt. Een paar dagen later sterft ze aan een hartaanval, maar Maigret gelooft er niks van dat het een echte hartaanval was. De legendarische Franse acteur Jean Gabin is onvergetelijk in de titelrol. De film won diverse prijzen.

Fragment uit: Maigret et l’Affaire Saint-Fiacre

Debat over grondslagen en programma van Nieuw
Rechts
‘s Woensdag 26 september een debat over de grondslagen en het programma van Nieuw
Rechts met voor- en tegenstanders. In deze Tegenlicht Meet Up doen wij een poging de feiten op tafel krijgen om zo een scherper inzicht te krijgen in het ontstaan, doel en middelen van

Muziek Ex 39 jaar Pre Festival
Vrijdag 28 september 20:30 uur muziek Ex 39 jaar Pre Festival Toegang: € 10,00/€ 7,50 voor houders HaarlemPas of jonger dan 25 jaar. The Ex bestaat binnenkort 40 jaar en speelt in dat kader op vijf grote festivals. Ook wordt er een optreden toegevoegd in de Pletterij met als gastmusici saxofonist KristofferAlberts, Zewditu Yohannes, een ‘Azmari’ zangeres uit Ethiopia (Azmari’s zijn legendarische, rondtrekkende zangers en zangeressen die het vrije woord verkondigen), zangeres Lena Hessels en de pianiste Kaja Draksler.

jazzX Duo Conversations
Zondag 30 september 16.00 uur jazzX Duo Conversations Johannes Fend (VS), contrabas en Arthur Akhmetov (Rusland), gitaar ontmoetten elkaar in Nederland tijdens hun studie aan het conservatorium. De twee musici voelden meteen een sterke muzikale band. Het duo ‘Conversations’ was geboren. Het harmonieuze samenspel van gitaar en contrabas voert de luisteraar mee in een muzikale reis. Het duo heeft op een groot aantal podia in Europa gespeeld. Arthur bracht een lange tijd door in de New Yorkse scene. Hij nam daar zijn debuutalbum op “Somewhere on the other side of the World”. Johannes won de 1e prijs van het Leiden Jazz Award, de Erasmusprijs voor de beste solisten de tweede prijs van Il sole in Cantina Award. Beiden zijn terug in Nederland en werken aan hun Duo Album, dat binnenkort wordt uitgebracht. Toegang: € 10, –/jonger dan 25 jr € 7,50

Meer willen weten over de Pletterij: check dit artikel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here