Wie wél wil rennen, moet zondagóchtend 7 november in de Grote of St. Bavokerk zijn. Dan is er de start van de Urban Trail. Wie stil wil staan, is in alle rust welkom aan het begin van de middag, vanaf 13.00uur, om persoonlijk te gedenken en te herdenken, te missen en te rouwen om wie je lief was.

Onze voorouders waren niet gek. Ze zouden wel eens wijzer geweest kunnen zijn dan wij. Die gedachte komt altijd bij me op als ik weer besef hoe diep onze feestdagen verbonden zijn met de seizoenen. Op het donkerste moment van het jaar, vieren we met Kerst de geboorte van het licht van de wereld. En als de lente aanbreekt, is het Pasen waarbij het licht definitief het duister verdrijft, juist als in de natuur alles wat dood leek weer ontkiemt en tot leven komt.

Nu is het herfst. De blaadjes vallen en het waait. Het is het seizoen waarin we meer naar binnen lijken te keren, omdat alles buiten lijkt te verdorren en weg te waaien. Herfst is een seizoen van afscheid nemen. En ook dát gevoel heeft een plaats gekregen in de feestkalender. Allerheiligen en Allerzielen zijn twee van de feesten die in de Rooms Katholieke agenda staan. Voor mij als Protestant klinkt dat dan weer alsof je de ene dag de ‘bijzondere’ mensen herdenkt en daarna de ‘gewone’, maar misschien heb ik dat niet helemaal goed begrepen.

In elk geval was het op Allerheiligen dat de monnik Maarten Luther in 1517 zijn kritiek op de kerk openbaar maakte. Daarmee wilde hij duidelijk maken dat hij trouw wilde blijven aan de stoet van heiligen waarop de kerk was gebouwd. Wij kennen die dag nu vooral als Halloween, waarin schedels en skeletten het voornaamste kenmerk lijken van de overledenen. Allerheiligen is een griezelfeest geworden. Prima natuurlijk. Maar als je iemand bent verloren van wie je hield, en als je dat verdriet bij je draagt, dan slaan die skeletten en uitgeholde pompoenen de plank een beetje mis. 

Voor wie gemis kent, is dit seizoen van de herfst de tijd waarop dat gemis sterker kan zijn. Laat er dus tijd zijn, om te rouwen, om te missen, om verdriet naar boven te laten komen.

Als Stadsdominee nodig ik namens de kerk en samen met het Stadsklooster iedereen uit die dat wil, om op 7 november, de eerste zondag na Allerzielen even stil te staan op de plek die daarvoor bedoeld is: de Grote of St. Bavokerk. Vanaf 13.00uur kun je vrij binnenlopen om een kaarsje aan te steken. Er ligt ook een boek. De namen van de overledenen die je daarin schrijft, zullen genoemd worden in de afsluitende viering om 16.00uur. Anton Pauw en fluitist Annemieke Hereijgers verzorgen de muziek. Van harte welkom. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here