Over een paar dagen verandert het gras rondom de Veerplas in een festivalterrein. Dit jaar geen Edit Festival, maar Project Veerplas Festival. Voordat het feest losbreekt spreken we de drie mannen achter het idee. We zijn natuurlijk enorm nieuwsgierig naar de drijvende kracht van de organisatie die het in twee maanden voor elkaar hebben gekregen dat Haarlem zijn eigen dancefestival behoudt. Afgelopen vrijdag zaten wij samen in het zonnetje en vroegen we Bart Geleijnse, Damir Kalkan en Mike Ravelli het hemd van het lijf.

Het was best een shock toen we te horen kregen dat Edit Festival dit jaar niet doorging. In diverse media lazen we verschillende berichten, onder andere over een tekort aan financiële middelen, maar ook over strengere regelgeving en concurrentie. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, vroegen we de mannen hoe het mogelijk was dat het Edit niet was gelukt met de vergunningen en Project Veerplas wel. Het antwoord was simpel: zij konden het financieel niet rond krijgen. Damir, eigenaar van club Stalker: “Er ontstond een gat en toen zijn we naar de gemeente gestapt. Het zou zonde zijn als er dit jaar geen festival zou zijn. De gemeente was gecharmeerd van ons idee en we hebben alle medewerking gekregen om het voor elkaar te krijgen.

Damir Kalkan

Haarlem zonder festival

Vanaf het moment dat Edit op Facebook meedeelde dat het er dit jaar niet van zou komen hebben Bart, Damir en Mike de koppen bij elkaar gestoken. Dat is nu ongeveer twee maanden geleden, dus in een hele korte tijd hebben zij heel veel werk verricht. En het is gelukt om ervoor te zorgen dat er 10 juni toch een festival aan de Veerplas komt, vertelt Damir trots. Bart, vormgever en dj onder de naam Brad Tipp, vult hem aan: “Dat kan toch niet, Haarlem zonder festival.

Bart Geleijnse

We vroegen ze dan ook of ze nog contact hebben met de organisatie van Edit en of er misschien zelfs mensen van Edit helpen bij het organiseren van Project Veerplas. Bart vertelde dat hij de vormgeving en marketing heeft gedaan van Edit Festival en dus ook veel mensen kent die betrokken zijn geweest bij Edit.
Bart: “Er zitten natuurlijk twee kanten aan het verhaal. Het is ontzettend jammer dat Edit niet meer plaatsvindt, maar aan de andere kant is het toch fantastisch dat een groep Haarlemmers en een leuk collectief het initiatief hebben genomen om er toch wat van te maken. We zijn allemaal Haarlemmer en juist als je aan zo’n festival hebt meegewerkt is het zonde om te zien hoe het verdwijnt. We hebben alle drie een andere insteek: ik ben van marketing en Mike is van WAUS events en Damir is clubeigenaar. Die combinatie is een goede basis voor een nieuw festival.

Mike, dj bij WAUS: “Vrijwel iedereen aan wie we het vertelden reageerde zo positief en wilde gelijk helpen of een bijdrage leveren. Dat is ook wel wat de samenwerking van ons project zo succesvol maakt: iedereen wil er ook echt voor gaan.

Mike Ravelli

Verwachtingen

Bij Haerlems Bodem zijn we erg benieuwd naar het nieuwe festival. Het voelt heel vertrouwd: zelfde datum, zelfde locatie en een pakkende naam. Vertel eens wat meer over jullie festival, hoe zijn jullie op de naam gekomen en wat kunnen we verwachten van Project Veerplas?

Damir: “We hadden eerst nog geen naam…
Bart: “We noemden het zelf vaak Veerplas. En iedere Haarlemmer kent de Veerplas, dus al gauw werd het Veerplas Festival.
Damir: “En toen werd het Project Veerplas Festival.
Bart: “Ja, dat was net wat het ook voor ons de juiste lading gaf. Vooral ook in zo’n korte tijd, we moeten er toch aan werken, opbouwen.

“We wilden wel een breed festival, niet alleen maar techno en house. En een lokaal festival!”

Met de naam wilden ze ook direct duidelijk maken dat er gewoon, net als voorgaande jaren, een festival zal plaatsvinden bij de Veerplas. Als je het festival een andere naam zou geven, zouden mensen misschien niet snappen dat dit de opvolger van Edit Festival is. Een project dat in twee maanden tot in de kleinste details is uitgewerkt met een nieuw concept.

Mike: “Op het festival kun je vier gezellige stages verwachten met elk een eigen karakter. In elke stage hebben we een stukje Haarlem verpakt. We hebben een stage met 80’s/90’s, een stage met lekkere hitjes, WAUS en een stage met techno. Afgeleid van Haarlem en zijn wensen. We hebben gekeken wat hier speelt. We wilden wel een breed festival, niet alleen maar techno en house. En een lokaal festival! Het is dan ook wat knusser en intiemer opgezet, zodat iedereen hier gezellig heen kan komen.

Bart: “Ik denk dat mensen het intieme karakter, het lokale van het festival gaan zien als typisch Project Veerplas. Edit is ook zo begonnen, dat ons kent ons karakter willen we terugbrengen.

Bang dat ze vergeleken worden met Edit zijn ze niet. Ze willen ook absoluut niet concurreren met het festival dat de afgelopen vijf jaar aan de Veerplas plaatsvond. De reacties van de mensen zijn altijd positief geweest, want veel mensen zijn juist blij dat er toch een festival is. Damir: “Het moet ook nog karakter krijgen, dat zet je niet zomaar neer. Dat heeft tijd nodig, dat moet gaan ontstaan. We willen ons hier nestelen en niet meer weggaan.” Ze gaan er met een hoop creativiteit een topfeest van maken en voor hen is het eigenlijk al geslaagd. Tijdens alle voorbereidingen de afgelopen twee maanden hebben ze al zoveel lol gehad en als het goed ontvangen wordt, de mensen vinden het leuk, doen ze het volgend jaar graag nog een keer. Mike en Bart gaan zelf ook draaien op het festival. Toch staan ze liever op het festival zelf om te genieten. Damir: “Voor je het weet is het alweer elf uur en is het festival afgelopen.

Goed voor het milieu

We zijn niet alleen erg te spreken over het evenement op zaterdag 10 juni, maar ook over het evenement dat de dag erna plaatsvindt. In samenwerking met Natuur Speeleiland Haarlem en Kickzy Kinderevenementen heeft Project Veerplas Festival een Kidz Clean Up ochtend georganiseerd.

Damir: “De buurvrouw kwam naar ons toe en we hebben het gehad over wat hier allemaal zou gebeuren en toen kwam dit tot stand. Natuur Speeleiland Haarlem doet dit soort dingen wel vaker, echt een sympathiek initiatief en ik neem mijn kinderen zelf ook mee. Kunnen zij ook een beetje achter de schermen kijken.

Daarnaast hebben de mannen van de organisatie een frisse en creatieve blik op duurzaamheid. Ze willen Haarlemmers uitnodigen om lekker met de fiets naar het festival te komen. Je hoeft je kaartje ook niet uit te printen en op het festival worden ook geen programmaboekjes uitgedeeld. Alles is gewoon beschikbaar op je smartphone.
Daarnaast zijn zij duurzaam door met andere festivals samen te werken, zo delen zij bijvoorbeeld decorstukken en maken zij gebruik van lokale artiesten en partijen, dat scheelt onder andere transportkosten en je steunt je eigen stad. Ook is de kans groot dat we de ‘Groene Mug’ aan de slag zien op het festival.

Ze lijken overal aan te hebben gedacht. Wij zijn benieuwd! Mocht je er niet bij kunnen zijn, Haerlems Bodem is aanwezig, ook backstage. We zullen een vermakelijk sfeerverslag online zetten. Tot zaterdag, dansend aan de Veerplas!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here