In het Ramplaankwartier loopt een project van bewoners, gemeente en TU Delft. Vorige week presenteerde het projectteam het voorstel voor een duurzaam en lokaal warmtesysteem. Ruim 275 wijkbewoners waren aanwezig. De bijna complete zaal gaf steun aan de vervolgstappen.

Ramplaan zonnewarmtenet

Ramplaan slaat met zonnewarmtenet warmte op

De wijkgenoten luisterden in de gymzaal van de Beatrixschool naar de plannen hoe het Ramplaankwartier als eerste wijk warm en comfortabel kan worden zonder gas. Projectleider Eelco Fortuijn legt het idee van het duurzame en lokale warmtesysteem, het zonnewarmtenet, simpel uit: “De warmte van de zon in de zomer wordt opgeslagen onder de grond en gebruikt in de winter om de huizen te verwarmen. Met een wijk-warmtenet komt het opgeslagen warme water bij de woningen terecht. De huizen moeten geïsoleerd zijn, dat is soms nog best lastig hoe je dat moet doen. Daarvoor hebben we straatcoaches.”

Ramplaan zonnewarmtenet

Duurzame bodem

Wethouder duurzaamheid Robbert Berkhout: “Haarlem wil in 2040 gasvrij zijn. De gemeente helpt in het zoeken van de beste oplossingen per wijk en betrekt bewoners. SpaarGas is een uniek voorbeeld; het is een gezamenlijk initiatief van de gemeente én de wijk. Halverwege 2020 kiest de gemeenteraad wijken die als eerste worden geholpen met gasvrije plannen. Ramplaankwartier is een bijzondere wijk; vrijwel alle wijkbewoners die ik bij de bijeenkomst sprak hebben al isolatie, zonnepanelen of iets anders duurzaams gedaan of zijn dat van plan. Er is al een goede duurzame bodem gelegd met het eerste collectieve zonnestroomdak op de Fablohal in de wijk.”

Ramplaan zonnewarmtenet
Wethouder Robbert Berkhout

‘Hoe heb jij je huis geïsoleerd?’

Om aan te sluiten op het lokale warmtesysteem moeten woningen geïsoleerd zijn. Straatcoaches geven tips hoe je haalbaar en betaalbaar kunt isoleren. Isoleren is altijd een goed idee, je bespaart energie en woont comfortabeler. Maar hoe doe je dat? Wijkbouwmeester Peter Bon: “We hebben al in straten een straatborrel gehad waarbij we elkaar vroegen ‘hoe heb jij je huis geïsoleerd?’. Dat is niet alleen interessant en zinvol om te doen, maar ook nog eens erg leuk.”

Vertrouwen van de zaal

Bijna de complete zaal gaf door het opsteken van groene kaarten aan dat het SpaarGas team de steun heeft voor de vervolgstappen. Daarnaast gaf een overgrote meerderheid van de aanwezigen aan het positief vinden later dit jaar door de gemeenteraad als startwijk te worden gekozen.

Ramplaan zonnewarmtenet

Vervolg

De komende tijd wordt in veel straten een straat-event gehouden, waar straatcoaches de buren helpen om hun online-huisdossier in te vullen. Met die informatie kan SpaarGas weer verder met het verduurzamen van de wijk en het voorbereiden van het zonnewarmtenet.

Meer weten? Kijk op ramplaankwartier.nl. En voor nog meer Haerlems Bodem lees je hier over de interactieve tentoonstelling Dichtbij.

Foto’s: Jurriaan Hoefsmit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here