Vijf studenten van het Nova College Haarlem zijn in samenwerking met kringloopwinkel Rataplan op pad gegaan met een camera en tweedehands kleren. Met een duidelijk doel: laten zien dat kleding een tweede leven kan krijgen op een hippe manier. In de kringloopwinkels van Rataplan kun je terecht voor kleding, meubels, audioapparatuur, fietsen, speelgoed, huishoudelijke artikelen en curiosa.

Een tweede leven

Toen de studenten nadachten over de tweedehands kleding merkten ze op dat er een drempel is. Jaarlijks gooien Nederlanders zo’n 124 miljoen kilo textiel in de verbrandingsovens van stortplaatsen, terwijl 65 procent van de kleding, linnengoed en ander textiel recyclebaar is. “Wij gooien kleding weg, en kopen gelijk nieuwe kleding bij grote winkelketens. Waarom geven we kleding niet een tweede leven?” Dit vinden de studenten een groot probleem en willen mensen daar bewust van maken. Rataplan sloot goed aan bij hun idee en waren erg enthousiast. “Ze verwelkomden ons vriendelijk en waren erg behulpzaam. De kledingstukken zijn in zeer goede staat en het aanbod is erg groot”.

 

Rataplan

Rataplan

Van Rataplan naar fotoshoot

De studenten zochten in de tweedehandswinkels verschillende outfits bij elkaar. Daarna werden de outfits gefotografeerd op plekken in het centrum van Haarlem. De foto’s die uit de fotoshoot zijn gekomen geven weer dat je geen tonnen met geld uit hoeft te geven om er leuk uit te zien. “Kleding moet vooral niet worden weggegooid, je kan er nog zoveel mee of andere mensen er blij mee maken”, aldus de studenten. Of er een vervolg komt op deze fotoshoot is nog niet bekend. Haerlems Bodem vindt het in ieder geval een mooi initiatief en vraagt zich af waar ze dit eerder heeft gezien

Rataplan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here