Wellicht heb je er al één langs zien sjezen of hoor je regelmatig geknaag? De rattenplaag lijkt steeds groter te worden, dat zorgt voor meer overlast. Daarom wordt de gemeente Haarlem nu de rattenvanger van ‘Haarlemmen’ en deelt ze gratis rattenvallen uit.

Zeg maar dag tegen Ratatouille…

Het college heeft besloten dat Haarlemmers die last hebben van ongedierte vallen kosteloos kunnen verkrijgen. Er wordt geen rattengif gebruikt. Er zijn namelijke strenge regels aan gif verbonden en dat wordt alleen incidenteel gebruikt. De knaagdieren worden bestrijd met klemmen en vallen. Er wordt ook gebruikgemaakt van zogenoemde ‘ecoboxen’, een val waar meerdere ratten tegelijk in gevangen kunnen worden.

Ratten in town

Wat kan jij doen tegen de ratten?

Het aantal ratten zou afgelopen jaren met wel zestig procent zijn toegenomen, geeft gemeente Haarlem aan. De beestjes vermenigvuldigen zich razendsnel, maar wat kunnen wij eraan doen om de ratten buiten de deur te houden?

  1. Maak luchtgaten, spleten en keldertoegang dicht, maar zorg wel voor voldoende ventilatie.
  2. Laat geen eten rondslingeren en voorkom afval rond je huis.
  3. Bewaar voedsel in afsluitbare bakken, ook honden- en kattenvoer, en bij voorkeur in je kelder, garage of schuur. Ruim fruit op dat in de tuin op de grond gevallen is.
  4. Maak dierenverblijven zoals kippenhokken ratdicht met fijnmazig gaas. Voorkom dat ratten daar komen snoepen.
  5. Voorkom dat je ratten aantrekt als eenden voert, laat geen onnodige kruimels achter.
  6. Voorkom nestelmogelijkheden bij de opslag van openhaardhout of snoeiafval.

Bron: milieucentraal

Geen kruistocht maar rattentocht

De gemeente stuurt brieven naar bewoners in buurten waar overlast het ergst is. In de brief staan dezelfde tips als hier boven te lezen. De gemeente wil niet bekendmaken om welke buurten het gaat. Dit om te voorkomen dat de gebieden in een kwaad daglicht komen te staan. Om de ratten te lokaliseren worden riolen afgespeurd met camera’s. Reden dat Haarlem nu meer last heeft van ratten is dankzij de warme winters van afgelopen jaren.

Bron: NH nieuws

Meer Haerlems Bodem op je scherm? Check dit artikel over een nieuwe ondernemers Meetup.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here