Haarlem is een talentvolle stad, daar zijn we ons allen bewust van. Maar dat is niet iets wat vanzelf gaat. Daarom zijn middelbare scholen al vroeg bezig de scholieren meer dan alleen wiskunde en geschiedenis bij te brengen. Zo ook op het Eerste Christelijke Lyceum, waar afgelopen week het toneelstuk The Heights werd opgevoerd. De inspiratiebron ‘Wuthering Heights’ is door Christa Filius, docent drama, in een nieuw jasje gestoken. In ruil voor het platteland speelt het zich in de buitenwijken van de grote stad af.

The Heights
Heathcliff wordt als wees in huis genomen door de familie Earnshaw. De kinderen Cathy en Hindley moeten hier niets van hebben. Ze vernederen en slaan hem, geven hem het gevoel alsof hij een hond is. Maar Cathy raakt geïnteresseerd in Heathcliff, terwijl ze ook haar zinnen op de buurjongen Edgar Linton heeft gezet. Dit wordt een heftige strijd tussen twee uiteenlopende liefdes. Heathcliff en Cathy zijn dezelfde persoon, houden intens veel van elkaar. Maar ze halen de meest donkere kant bij elkaar naar boven. De buurjongen Edgar Linton is een lieve zachte man en goed voor Cathy. Maar Cathy houdt niet van hem.

“Als kijker krijg je het gevoel dat ze een persoonlijkheidsstoornis heeft, wat verbluffend goed gespeeld wordt.”

Masterclass lessen
Het ECL is een CultuurProfielSchool. Wat wil zeggen dat de leerlingen extra gestimuleerd worden om in aanraking te komen met uiteenlopende kunst- en cultuurvormen en er extra curriculaire culturele activiteiten zijn. Op het ECL worden er tijdens deze masterclass lessen gespeeld, gedanst, gezongen en bedacht. Er wordt veel aandacht besteed aan de inleving en achtergrond van het verhaal. Het stuk wordt live begeleid door andere leerlingen onder leiding van docent muziek, Martijn Breebaart. De zwaardere monologen worden afgewisseld met raps wat de sfeer van de ‘Urban Jungle’ goed weergeeft.

“Vol passie en inlevingsvermogen vertellen ze je het rauwe verhaal van een verknipte liefde.”

Buitengewoon
Het buitengewone spel van de jonge acteurs geeft je het gevoel dat ze helemaal niet zo jong meer zijn. Vol passie en inlevingsvermogen vertellen ze je het rauwe verhaal van een verknipte liefde. Elk jaar wordt het HIT georganiseerd, hier strijden verschillende Haarlemse scholen tegen elkaar om de titel van het beste theaterstuk. Het moet raar lopen als The Heights niet genomineerd wordt.

The HeightsOok het Haarlems Dagblad nam de moeite om een stukje te schrijven over dit toneelstuk. (Helaas kunnen we hier niet naar linken.) Naar mijn mening onterecht negatief. We hebben het hier over jong volwassenen die lol hebben en genieten van iets wat wij alleen maar moeten aansporen. Niet bekritiseren alsof zij al afgestudeerde acteurs zijn. Aan de andere kant is dit een groot compliment, want zo goed was The Heights dus wél.

Fotografie: Luc Bessems

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here