Geert Buelens, schrijver van het boek De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis laat tijdens het bibliotheekcollege zondag 30 juni zien dat de roerige ’60 veel meer waren dan feestjes in de Westerse wereld van losgeslagen jeugd met overmatig drank- en drugsgebruik.

roerige ’60 waren veel meer

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat het fameuze hippiefestival Woodstock plaatsvond. Weet je nog die opwindende jaren zestig? Het tijdperk van grote veranderingen in muziek, politiek en seksuele mores. Hier kom je tijdens het bibliotheekcollege alles over te weten. Luister hoe Geert het beeld over de jaren zestig nuanceert. De middag vindt plaats in de Bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstraat 32), aanvang 16:00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5,-; niet-leden betalen € 10,-. Reserveer je kaartje online via bibliotheekzuidkennemerland.

Samenwerking met Athenaeum Boekhandel

Aan de hand van beelden en geluidsfragmenten maak je deze avond een reis door de jaren zestig. Natuurlijk gaat het over de vernieuwing die The Beatles, Bob Dylan, Provo en de pil met zich meebrachten. Maar de ‘sixties’ hebben ook invloed gehad op de politiek en cultuur in andere delen van de wereld.

Wereldreis

De hele wereld maakte een culturele en politieke revolutie door. Al die veranderingen op het wereldtoneel hebben bijgedragen aan het ontstaan van de populaire cultuur. Ook in Afrika, Latijns-Amerika en Azië ontwikkelden muziek, films en literatuur zich razendsnel. Denk aan chachacha uit Congo, westerns uit de DDR, modefotografie uit Mali en feministische gedichten uit Iran.

Geert Buelens

Geert Buelens (1971) is dichter en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht en aan de Universiteit Stellenbosch. Hij schreef onder andere de boeken Van Ostaijen tot heden, Oneigenlijk gebruik en Europa Europa! Over de dichters van de Grote Oorlog, dat de ABN Amro-prijs voor Beste Non-Fictieboek 2008 won. Hij heeft bijna tien jaar van zijn leven gewijd aan het roerigste decennium van de vorige eeuw. In het lijvige werk De jaren zestig Een cultuurgeschiedenis maakt hij de balans op van de tijd waarin de babyboomers wortel schoten.

roerige '60

Zondag 30 juni | 16:00 – 17:30 uur | € 5,- leden / € 10,- niet-leden
de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32 in Haarlem

Meer Haerlems Bodem? Lees hier het artikel over de plannen om Haarlem de komende jaren flink uit te breiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here