Nog tot 11 september kan in De Hallen Haarlem een bezoek worden gebracht aan de tentoonstelling ‘Reiskoorts bij Nederlandse kunstenaars sinds 1850’. Deze tentoonstelling laat talloze voorbeelden zien van Nederlandse kunstenaars die geïnspireerd zijn geraakt door hun reizen. Die inspiratie uit zich in schilderijen, maar bijvoorbeeld ook in ruimtelijke werken of films. De tentoonstelling doorkruist ruim anderhalve eeuw en besteedt specifiek aandacht aan twee soorten reizen: de rondreis en de nareis.

Over de tentoonstelling
Het thema reizen is al eeuwenlang geliefd bij kunstenaars. Of ze nu gedreven worden door nieuwsgierigheid of innerlijke onrust; kunstenaars zoeken vaak en graag het avontuur. En dat is duidelijk terug te zien in De Hallen. Direct in het oog springend: de houten auto van beeldend kunstenaar Joost Conijn. In de herfst van 2001 toerde hij hiermee door Oost-Europa. De auto, die op gas uit een houtgasgenerator rijdt, staat symbool voor het werk van Conijn. Waar de gemiddelde vakantieganger een kant-en-klare trekhaak bij een aanbieder als Rameder bestelt, koos Joost bewust voor een ingewikkelde zelfgebouwde constructie.

23871997182_2834e8642c_o

Andere avontuurlijke verhalen komen van kunstenaars uit vervlogen tijden. Zo maakte de destijds 29-jarige Louis Apol tekeningen aan boord van de Willem Barentz, het schip van de gelijknamige zeevaarder. Vanuit zijn voorliefde voor sneeuw- en ijsgezichten verkende hij de kusten van Nova Zembla en ging daar regelmatig op robbenjacht, zo blijkt uit de vele tekeningen die Apol aan boord van het schip maakte. Ook bijzonder is het verhaal van Dirk Filarski: hij trotseerde onder andere bittere kou in Zwitserland en kreeg in Toledo te kampen met Spaanse griep.

Naast de reeds genoemde kunstenaars, staan ook de andere kunstenaars garant voor een bonte verzameling reisherinneringen. De verscheidenheid binnen de tentoonstelling is groot: schetsboekjes op handformaat staan naast grote ruimtelijke werken. En schilderijen uit de 19e eeuw hangen naast moderne foto’s. Het kunstenaarscollectief is dan ook divers – om er maar een aantal te noemen: Jan Sluijters, Jan Dibbets, Isaac Israëls, Rob Birza, Leo Gestel, Marius Bauer, Jennifer Tee, Roy Villevoye. Ieder toont een momentopname, een reisimpressie die ter plekke werd vastgelegd. Maar er is ook aandacht voor de nareis: de creatieve verwerkingen die pas na de rondreis plaatsvonden.

Praktische informatie
De tentoonstelling ‘Reiskoorts bij Nederlandse kunstenaars sinds 1850’ is nog tot 11 september te zien in De Hallen Haarlem, het museum voor moderne en hedendaagse kunst in Haarlem. Het museum is van dinsdag t/m zaterdag geopend van 11:00 tot 17:00 uur en op zon- en feestdagen van 12:00 tot 17:00 uur. Voor een overzicht van de toegangsprijzen kun je het beste een kijkje nemen op de website.

P.S. Weten wat je nog meer in Haarlem kunt doen? Kijk dan in onze uitgaansagenda

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here