Requiem for Williamsburg gaat in première op donderdagavond 3 oktober bij de Pletterij. De documentaire van de Haarlemse filmmaker Yara Hannema speelt zich af in Brooklyn, New York.

Requiem for Williamsburg in première

De documentaire vertelt het verhaal van de Nederlandse kunstenares Paulien Lethen die zich eind jaren ’80 vestigt in Williamsburg. Op dat moment een troosteloze buurt in Brooklyn, New York. Ze is een van de drijvende krachten achter de opkomst van de wijk, die steeds aantrekkelijker wordt voor nieuwe, kapitaalkrachtige bewoners, waardoor de oorspronkelijke bewoners worden verdrongen. Het verdringen van de oorspronkelijke bewoners wordt ook wel gentrificatie genoemd.

Belangrijk signaal voor andere steden

De film brengt een groot thema als gentrificatie terug naar de menselijke maat. De documentaire laat zien dat mensen soms onbewust aanzet geven tot ontwikkelingen waarvan ze later zelf het slachtoffer worden. Regisseur Yara Hannema: “Deze film is een belangrijk signaal voor de ontwikkelingen in andere steden wereldwijd. Kijk bijvoorbeeld wat er in mijn eigen stad Haarlem gebeurt. Daar dreigt de middenklasse in de binnenstad te verdwijnen en de weinige rafelrandjes die Haarlem nog heeft.”

Requiem for Williamsburg
Photo by Yonghyun Lee on Unsplash

Tijdens de eerste Docu Lab avond van het nieuwe seizoen vertelt Yara Hannema wat erbij komt kijken als je een documentaire in New York maakt. En er wordt gedebatteerd over gentrificatie in Haarlem. Bij dit debat sluiten Floor Roduner, de Haarlemse wethouder voor Ruimtelijke Ontwikkeling en Grondbeleid en Maarten Meurkens, oprichter van verschillende broedplaatsen voor creatieven in en om Haarlem, aan.

Op pletterij.nl kan je alvast een trailer zien. De première vindt plaats op 3 oktober, aanvang 20:30 uur. Er is geen entree, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Meer Haerlems Bodem? Wist je dat je in de Amsterdamse Waterleidingduinen een heerlijke herfstwandeling kan maken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here