De documentaire Requiem for Williamsburg gaat vrijdagavond 7 juni in premiere in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De film vertelt het verhaal van de Nederlandse kunstenares Paulien Lethen die zich eind jaren ’80 vestigt in Williamsburg, Brooklyn NY. Ze is een van de drijvende krachten achter de opkomst van de wijk, totdat gentrificatie de overhand krijgt.

Docu van Haarlemse Bodem

De Haarlemse documentairemaker Yara Hannema laat in Requiem for Williamsburg de gevolgen zien van gentrificatie aan de hand van het persoonlijke verhaal van Lethen. De kunstenares verhuist eind jaren ’80 met haar twee jonge zoons naar de door drugscriminaliteit en prostitutie geteisterde wijk. Ze staat aan het begin van de opbouw van Williamsburg, opent een al snel populaire galerie en helpt haar wijk tot bloei komen. Na de crisis van 2008 ziet Lethen haar geliefde buurt in hoog tempo veranderen in een hipsterparadijs. Ze neemt een drastisch besluit.

Photo by Jason McCann on Unsplash

Signaal voor ontwikkeling in andere steden

De film brengt een groot thema als gentrificatie terug naar de menselijke maat. De documentaire laat zien dat mensen soms onbewust aanzet geven tot ontwikkelingen waarvan ze later zelf het slachtoffer van worden. Regisseur Yara Hannema: “Deze film is een belangrijk signaal voor de ontwikkelingen in andere steden wereldwijd. Kijk bijvoorbeeld wat er gebeurt in Amsterdam. Zelfs de middenklasse dreigt te verdwijnen uit de binnenstad.”

Requiem for Williamsburg gaat 7 juni aanstaande om 20:00 uur in premiere in Pakhuis de Zwijger. Daarna is de film ook te zien in Haarlem, maar de precieze datum daarvoor is nog niet bekendgemaakt. Meer info op requiemforwilliamsburg.com.

Meer Haerlems Bodem? Lees hier de column van M.H.R. Puttmann

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here