Mijn huis staat in de Kleine Houtstraat. Als ik de tocht van +/- honderd meter afleg richting Gedempte Oude Gracht, moet ik halverwege mijn blik dwingen naar links. Dit omdat op dat punt aan mijn rechterhand de Revert zit. Revert 95 is officieel de naam en dé skate- en snowboard winkel van Nederland. Niet dat ik zo into skaten of snowboarden ben. Ik vind het über gaaf, maar ik sta nog als het ware gillend op de kinderpiste in snowplanet, terwijl er iemand tegen me schreeuwt: “Door je knieën!!” Sneeuw komt soms al hard aan in je val, laat staan de Haarlemse straatjes als je van je skateboard schuift. Nee, de boards zijn gaaf om te zien, maar mijn zwakte bij Revert zijn de sicke truien en de wand vol toffe sneakers. Voor ik het weet, verdwijnt mijn vers gestorte stufi van mijn rekening.

Misschien was het dus ook niet zo slim om als eerste mijn hand op te steken, nadat mijn redacteur vroeg wie de eigenaar van Revert wilde interviewen. Maar, het kwaad was al geschied en ik stond er. Eerst koffie en praten. Want, ik schrijf dit wel met een zeer belangrijke reden. Revert is dus gewoon al twintig jaar bezig. Tijd voor feest en dat doen ze in stijl.

Revert95 05

Uitdaging

We spreken eigenaar Jeroen Blankevoort. Een man die in zijn jonge jaren niet graag in de schoolbanken zat. Na het verlaten van de middelbare school begon hij op zijn 18e met ondernemingscolleges. Hij kwam terecht als stagiair bij de net geopende Revert, wat destijds van de 19-jarige snowboarder Jesse Smit was. Al snel vormden de twee heren een goed team. Jeroen was afdeling skate, Jesse afdeling snowboard. Door het vele reizen naar het buitenland van Jesse, voor zijn sport, stond Jeroen niet lang erna zelf de tent te runnen. Een aantal jaar later nam hij het compleet over.

We praten over de winkel zelf en waar ze voor staan. Het kloppende hart is skaten en snowboarden. Maar, ook kunst, cultuur en muziek laten ze niet links liggen. Ze supporten een hoop lokale projecten in verschillende branches en sponsoren een aantal jonge sporters. Een fijn bedrijf dus, met een duidelijke visie. De stad ziet Jeroen als canvas. “Waar mensen normaal een bankje zien, om op te zitten, of een trap om op te lopen; skaters zien een uitdaging om nieuwe tricks te leren.”

“Het skateboarden neerzetten voor de lokale kids.”, dat noemt Jeroen vaak. Meer plekken creëren waar ze terecht kunnen en zorgen dat het meer wordt geaccepteerd. Het is een ‘community’ die veel charme heeft in mijn ogen. Het zijn bepaalde types, zeker, maar één van de weinige groepen die niet andere subculturen neersabelt omdat ze anders zijn. Ze willen gewoon hun ding doen en zoveel mogelijk mensen daarbij betrekken. Revert 95 is eigenlijk een visitekaartje voor de hele cultuur. Ze zijn absoluut gespecialiseerd in iets, maar iedereen is welkom en wordt even enthousiast ontvangen.

Revert95 04

Feest

Nu dan, de viering: Samen met kledingmerk Obey en drie van oorsprong Haarlemse grafische vormgevers, bracht Revert afgelopen zomer een kledinglijn uit. Maar 120 stuks zijn geprint, dus echt een limited edition. De ontwerpers: Joost Swarte, Friso Blankevoort (Freshco) en Floor van het Nederend. “We wilden iets doen wat direct met Haarlem gelinkt kon worden. Uiteindelijk ontstond het idee bij Friso om iets met het Droste-effect te doen. Alle drie hebben ze er een eigen draai aan gegeven, waardoor er totaal verschillende prints ontstonden.”

Revert95_ObeyRelease_03_600px

Wat kunnen we verwachten in het Patro? “Alle ruimtes worden gebruikt. Het duurt van 21:00 tot 04:00 uur en er is een ruime, diverse line-up met veel Haarlemse acts.” Onder andere staan The Riverbank Revelation, The Pignose Willy’s, Flying Hi Hats en Brodinski op de bühne. Naast muziek draait er om 21:00 de filmpremière van ‘Off the Cuff’. Een film van Tim Schiphorst met snowboarder Jesse Augustinus. Qua aankleding wordt het ook alles behalve saai. Er worden bijvoorbeeld in de grote zaal 70 skateboards opgehangen waar videomapping mee wordt gedaan. Verder kan er nog een hoop verklapt worden, maar eigenlijk moet je gewoon gaan en het spektakel zelf waarnemen.

We gaan de winkel weer binnen om foto’s te maken. Ik hoor mezelf vragen waar de special edition truien hangen. “Doe het niet!”, hoor ik het verantwoordelijke deel van mijn brein schreeuwen, maar dan zie ik de truien. Alle prints zijn even goed bedacht en vormgegeven. Ik wil ze alle drie zo graag, maar gelukkig ben ik wel zo sterk om er maar één te kiezen. Nog even denk ik: “Dan maar soep de rest van de maand.”, maar ik zwicht niet. Ik kies de trui van Joost Swarte en loop trots naar de kassa. Eigenlijk doet het ook al niet meer pijn om mijn pinpas zijn werk te laten doen. Ik heb alleen nog maar oog voor de trui, mijn trui.

Wil jij ook zo’n gave print op een heel chill shirt, trui of anders? Ga gauw naar de winkel, want de voorraad is al aardig geslonken. Ook kan je meedoen aan de prijsvraag en 2 kaarten voor het Patronaat, plus een shirt met speciale print winnen. In totaal geven we samen met Revert twee keer 2 kaarten en twee shirts weg.

Klik hier en bestel direct de laatste kaartjes voor Revert 20 Years – The Big Rockout. Voorverkoop 15,- Aan de deur 20,-

PRIJSVRAAG

Wil jij kaartjes winnen voor Revert 20 Years – The Big Rockout, inclusief een vet limited shirt? Geef dan antwoord op de volgende prijsvraag:

“Wie is de ontwerper van het originele Droste-effect?”

Mail je antwoord voor 3 oktober naar eva@haerlemsbodem.nl.
Vermeld hierbij je naam en telefoonnummer. De winnaar krijgt uiterlijk 3 oktober bericht per telefoon.

Fotografie: Jaap Kroon

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here