Hij noemt zichzelf een echte Haarlemmer en is dol op zijn stad. Zijn muziek kent echter geen grenzen. Een wereldburger die zich laat beïnvloeden door diverse culturen en oude en nieuwe muziek. Enjoy life is zijn levensmotto en het maken van muziek is zijn passie en missie. In de librije van Haarlem, een statig pand uit 1572 met een prachtige toepasselijke tekst over vrijheid op de gevel, spraken wij de frontman van Rilan & The Bombardiers.

The lost tapes
Het is zo rond 11.00 uur, dat Rilan Ramhane, de boomlange Haarlemmer met zijn opvallende afrokapsel, de binnenplaats van de stadsbibliotheek komt oplopen. Hij verontschuldigt zich meteen, omdat er niet geknuffeld en gezoend kan worden. De griep heeft hem flink te pakken gehad. Na 3 dagen ziek op bed te hebben gelegen, was dit zijn eerste dag buiten. Dat hij het interview toch door laat gaan, zegt meteen veel over deze artiest. Het onderwerp griep maakt al snel plaats voor muziek, want daar draait het allemaal om in zijn leven. In 2012 kreeg hij landelijke bekendheid door een optreden in de Wereld Draait Door. Zijn eerste single ‘Happy Jack’ werd door Matthijs van Nieuwkerk opgepikt en vervolgens begon het balletje te rollen. Een bomvolle agenda was het gevolg. Maar met één liedje kun je niet het land in. Dat heeft er mede voor gezorgd, dat hij de afgelopen 3 jaar aan belachelijk veel materiaal heeft gewerkt. In zijn kluis liggen dan ook bergen tracks en daar gaat nog veel van uitkomen. “Misschien wel een album met de titel ‘The Lost Tapes’ (grapt hij). Het heeft voor mij in ieder geval een buffer gecreëerd. Dat ik bezig kan zijn, puur en alleen met muziek maken en niet met het idee hoef rond te lopen, dat ik achter de feiten aanhol. Ik ben muziek gaan maken, omdat ik ervan hou.”

Het zijn allemaal stappen waar Rilan over nadenkt. Daarbij verliest hij echter nooit de spontaniteit uit het oog. Het moet wel een puur ding blijven en ontstaan vanuit een echte emotie. “Als je luistert naar de muziek van vroeger en nu, ongeacht of het een opname van high quality is of niet, dan zul je altijd herkennen wat echt is en oprecht is. Dat is dan altijd spontaan ontstaan. Het vangen van die spontaniteit, daar gaat het om.” Dit is de basis waar Rilan vanuit werkt. Dit geldt voor zowel zijn eerste EP ‘Walk On Fire’ als voor zijn 2e EP, die zo goed als af is. Beide albums hebben als gemene deler, dat hij verschillende aspecten laat zien vanuit het spectrum van emoties. Hij wisselt de lol af met een serieuze noot. Dat gaan we volgens Rilan terugzien in de videoclip van ‘Wanna Dance’ en in de wat serieuzere nieuwe single die binnenkort gaat uitkomen. Met een big smile op zijn gezicht, zegt hij lekker niet, welk nummer dat gaat worden. Hierna wordt het dan toch weleens tijd, dat hij met een heel album gaat komen. Dezelfde lach verschijnt op zijn gezicht. “Dat album komt er wel, maar wanneer, dat bepaal ik zelf. Het lijk me trouwens wel te gek, om op mijn eerste album een verhaal te vertellen. Dat ik één aspect, een vibe, uit het spectrum van emoties kan vangen op een plaat. Ik ben iemand die zich blijft ontwikkelen en hoop dan ook dan ook, dat het publiek met mij meegroeit. Dan zit je in de meest ideale positie.”

rilan3haerlemsbodem

PASSIE
“Hetgeen wat je doet,  je passie, is de motor waaraan je sleutelt, die je zo goed en gaaf mogelijk aan de wereld wilt presenteren. De liefde die je krijgt is de benzine. Materie en geld is niets vergeleken met de ware connectie tussen mensen. Bijvoorbeeld het delen van gebeurtenissen.” Gebeurtenissen die hij ook deelt met zijn huidige band. Stuk voor stuk muzikanten van internationale klasse (Efraïm de Nijs drums, Niels Broos toetsen, Nick Croes gitaar, Nina Philips en Laura Philips backings) Met de 2 EP’s, die hij zelf geproduceerd heeft, samen met Misha van der Winkel, gaat hij in het voorjaar van 2016 een clubtour doen. Dat dit stuk voor stuk feestjes worden, daar bestaat geen twijfel over. Het is een al muziek wat Rilan ademt. Buiten het performen om, is zijn studio de plek waar hij de meeste tijd doorbrengt. Een plek waar hij zich bezig houdt met experimenteren met verschillende muziekstijlen, veel liedjes schrijven, produceren en muziek maken in de breedste zin. Er zijn veel plannen voor de komende tijd, die hij aan het uitwerken is met zijn team. Er staat een drukke tijd voor de boeg en daar heeft Rilan zin in.

rilan2haerlemsbodem

Praatstad
De wereld over met zijn muziek, dat is wel een van zijn dromen. Dat lijkt hem hartstikke gaaf om dat te kunnen en te mogen doen. “Als je de liefde krijgt dat je overal mag spelen, dat is helemaal te gek.” Maar als we aan het slot van het interview aan hem vragen wat zijn geboortestad voor hem betekent, is hij heel duidelijk. “Haarlem is mijn geboortegrond. Haarlem is mijn stadje. Als ik terugkom van vakantie en Haarlem binnenrijd, dan heb ik zoiets van; Haarlem is toch wel een veilige plek, waar ik met iedereen kan praten. Het is een groot dorp en iedereen kent elkaar. Ik hou er wel van. Haarlem praatstad.”

Check hier de mockumentary die Rilan Ramhane samen Tomer Azulay maaktte in aanloop naar zijn 1e EP ‘Walk On Fire’

Fotografie: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here