We hadden geen betere dag uit kunnen kiezen voor een kort interviewtje met de Haarlemmer Rilan Ramhane, beter bekend als Rilan van Rilan & the Bombardiers. Het is met stip de mooiste dag van 2017 tot nu toe, de lentezon schijnt krachtig en we treffen elkaar bij de Drijfriemenfabriek naast stadsstrand de Oerkap. Hier heeft Rilan samen met andere muzikanten zijn oefenruimte annex studio en met dit weer krijgen we instant zin in biertjes, voeten in het zand en kampvuren aan. Vanochtend is zijn nieuwe single “Supernatural” in première gegaan op 3FM en eind deze maand, 24 maart om precies te zijn, staat hij in Patronaat voor een clubtour met All the king’s daughters en Avi on Fire. Hoogste tijd om even bij te kletsen dus.

HB: Waar zijn we?

“Dit onze gezamenlijke spot, er zitten hier zoveel muzikanten in het pand en dat is echt heel leuk. Ik creëer hier, ik schrijf hier, ik repeteer hier, produceer hier en ik neem hier op. We hebben beneden een gezamenlijke ruimte waar we kunnen oefenen maar ook kunnen opnemen.

Daarnaast heb ik ergens anders een plekje voor mijzelf. Ik ben nu bezig met de laatste loodjes voor het album dat na de zomer moet verschijnen. Eindelijk komt dan die lang verwachte en gekoesterde debuutplaat. Na een aantal singlereleases en een EP nu een echt album. Maar dan moet ik me echt even kunnen concentreren en hier is nogal wat ruis. Dat kan positief zijn en heel inspirerend maar ook afleidend. Net zoals die pizza’s, biertjes en gezelligheid hiernaast bij de Oerkap, die kunnen ook goed afleidend werken”, zegt Rilan lachend.

 

HB: Nieuwe single, vertel!?

“Nou, vandaag is de nieuwe single uitgebracht en hij heet dus “Supernatural”. Ik heb het zo geschreven dat het lijkt alsof het over een dame gaat, maar het gaat eigenlijk over de aarde. De reden hiervoor is dat ik op een bepaalde manier ook een steentje wil bijdragen aan de bewustwording. Dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is, de schoonheid van de natuur. Dat we dat moeten koesteren. Ik denk dat duurzaamheid en het klimaat ook steeds meer op de kaart komen te staan. Bewustzijn is ook echt heel belangrijk, zeker voor de toekomst. Het zal in eerste instantie misschien niet zo overkomen als je het nummer hoort maar als je echt goed luistert of de tekst een keer leest zul je merken dat het over moeder aarde gaat.”   

HB: En nu midden in de clubtour, hoe is dat?

“Heel bijzonder. Het is nu voor het eerst dan mensen echt een kaartje kopen voor een show van Rilan & the Bombardiers. Uiteraard ook voor All the king’s daughters en Avi on Fire, maar mensen maken wel een bewuste keuze om te komen. Dat maakt mij echt trots. We hebben al heel veel opgetreden, maar vaak een festivalshow, als voorprogramma, een instore en heel veel popronde gigs. Dit is echt wel heel anders! De eerste avond is al geweest en die was gelijk uitverkocht, echt een feestje!

We doen nu een tourtje omdat het goed is om te blijven spelen, de show beter te maken en te laten zien dat we er nog steeds zijn, zo naar aanloop van de debuutplaat. We zijn nu een viermans bezetting, samen met mijn maatje Tim van Ouwerkerk (gitaar en bas) die ik al sinds middelbare school ken,  Ruben Croes (gitaar en bas) en Efraim De Nijs Latuheru (drummer). Waar we eerst met 10 man op het podium stonden doen we het nu met z’n viertjes, dat geeft meer een bandjes-vibe die ik fijn vind. Dit is een bewuste keuze voor de sound die ik wil maken maar maakt ook dat je makkelijker kunt plannen en meer op elkaar kunt bouwen. Ik ben er heel blij mee.”

HB: Is het extra bijzonder om in Haarlem te spelen?

“Het is wel heel leuk om in je thuisstad te spelen,” vervolgt Rilan lachend. “Vooral omdat je dan lekker makkelijk naar huis kunt waardoor je ook ruim de tijd hebt voor de nazit en daarna gewoon je bed in kunt rollen. Ik hou oprecht best wel veel van Haarlem. Ik ben hier geboren en getogen en vind het een heerlijke stad. Goeie sfeer. In Patronaat is het ook wel anders spelen dan in andere poppodia omdat je de zaal al kent en de mensen die er werken. Het voelt dan echt een beetje als thuiskomen. Ik voel me daar juist wel heel relaxed door.”

HB: Waar kunnen we je/jullie in de toekomst tegenkomen?

“Doordat er al wat van onze nummers in verschillende buitenlandse Netflix series “Shooter en Shut Eye” en een  speelfilm “Carving a life” zijn gebruikt, wat men in de muziekwereld ‘syncs’ noemt, is er best wel wat internationale belangstelling. Heel tof. We hebben dan ook van de zomer optredens in  Duitsland en Roemenië. Het lijkt mij te gek om met de band op weg te gaan, net een soort schoolreisje. Dat is weer nieuw en fris omdat je alles nog moet ontdekken daar. Maar,” benadrukt Rilan, “we zijn nu eerst aan de show aan het timmeren en zorgen dat die plaat af is, want je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is. Daarbij hebben we nog genoeg te wensen over in Nederland. We hopen een paar mooie festivals mee te pikken deze zomer.”

HB: Heb je nog een shout-out voor de clubtour?

“We gaan nieuw materiaal spelen: dat is sowieso een goede reden om te komen kijken. Daarbij krijg je drie acts te zien op één avond, dus dat alleen is al de moeite waard lijkt mij. Het is een goed avondje uit; allemaal bands met een goeie vibe en fijne dansmuziek. Dus kom op Haarlem, komt allen!”

Nieuwsgierig naar de nieuwe single van Rilan & the Bombardiers, luister “Supernatural” hier: https://open.spotify.com/track/2iqVro94KddznV4mROMFwz en kaartjes bestellen voor de show in Patronaat doe je hier: http://patronaat.nl/24-3-2017/rilan-the-bombardiers%2c-avi-on-fire%2c-all-the-kings-daughters 

Foto’s: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here