Naar aanleiding van de tentoonstelling Haarlemse Helden. Andere meesters in het Frans Hals museum is er aan bekende Haarlemmers als Rob Peetoom, Hakim en Jos Wienen gevraagd wie hun Haarlemse helden zijn. In deze video vertelt Rob Peetoom welk schilderij hij het mooist vindt en vooral waarom.

Haarlemse Helden. Andere Meesters

In Haarlemse Helden. Andere Meesters worden werken van oude meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw op een eigentijdse manier gepresenteerd. Rob Peetoom, geboren Haarlemmer, kwam als kind al in het Frans Hals Museum. Hij heeft als favoriete kunstwerk gekozen voor Jan Scorel . Hij zegt daarover: “Hoe waanzinnig is het dat die Jan van Scorel portretten heeft gemaakt met allemaal hetzelfde kapsel! En dat spreekt mij natuurlijk vreselijk aan omdat het eigenlijk nu ook zo is.”

Rob Peetoom – Haarlemse Helden. Andere Meesters
Het kunstwerk van Jan van Scorel gekozen door Rob Peetoom.

Jan van Scorel

Dat Rob Peetoom uit Haarlem komt weten we, maar de schilder en tekenaar Jan van Scorel heeft ook een link met Haarlem. Jan van Scorel is in 1495 geboren in Schoorl en ging in Alkmaar naar de Latijnse school. Vervolgens heeft hij een opleiding tot schilder gevolgd in Haarlem bij Cornelis Willemsz. Een aantal jaar later heeft Jan van Scorel ook een atelier in Haarlem gehad.

Meer Haarlemse Helden? Check hier Lakshmi en voor meer Haarlems Bodem check je hier de nieuwste HB de boekenrubriek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here