Asielzoekers, asielzoekerscentra en hoe behouden of delen we onze eigen cultuur; de vluchtelingenproblematiek is omvangrijk en voer voor veel discussie. Vrijdag 30 september houdt schrijver en dichter Rodaan al Galidi in het gemeentehuis van Bloemendaal een lezing over het leven in een asielzoekerscentrum, met als titel ‘hoe ontvangen wij vluchtelingen’. Naast Rodaan Al Galidi spreekt Simone Kennedy-Doornbos, fractievoorzitter van de ChristenUnie Amersfoort, over het plan om asielzoekers te huisvesten in mobiele woningen in tuinen van particulieren in villawijken. 

Rodaan Al Galidi (1971) brak in januari 2016 voor het grote publiek door met de roman Hoe ik talent voor het leven kreeg. Al Galidi beschrijf in de roman hoe het leven van de Irakese asielzoeker Semmier Kariem verloopt vanaf het moment dat hij asiel aanvraagt. De roman schetst een onthutsend beeld van de Nederlands gastvrijheid en het lange wachten in een asielzoekerscentrum. In dit geval een periode van 9 jaar waarin Semmier Kariem officieel niets mag doen, behalve dan wachten en hopen op positief nieuws van de  Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Rodaan Al Galidi studeerde in Irak af als bouwkundig ingenieur. In 1998 vluchtte hij naar Nederland. Hij leerde zichzelf de Nederlandse taal en startte een carrière als schrijver.  Nadat hij aanvankelijk was uitgeprocedeerd kreeg hij in 2007 toch een verblijfvergunning. In 2000 ontving hij de El Hizrja-literatuurprijs, in 2004 werd hij genomineerd voor de J.C. Bloem poëzieprijs, in 2011 kreeg hij de Prijs voor literatuur van de Europese Unie. In januari 2016 werd  Hoe ik talent voor het leven kreeg boek van de maand in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

De aanvang is om 20.00 uur. De deuren gaan open om ca 19.30 uur. ‘Hoe ontvangen wij vluchtelingen’ is een initiatief van GroenLinks Bloemendaal in samenwerking met Boekhandel Blokker uit Heemstede. De avond is gratis toegankelijk, reserveren is gewenst via m.fennema@uva.nl

Foto: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here