De Haarlemse bodem is een vruchtbare. Een broedplaats voor fantastische nieuwe ideeën. Innovaties die weleens groots zouden kunnen worden. Wij ontmoetten een jonge innovator: Roel Deden (28). Hij won onder andere de Braun Award met zijn Printhese.

Op een zonnige zaterdagmiddag zitten Wiebrig en ik bij Roel aan tafel. Voor ons ligt zijn afstudeerproject Printhese: een armprothese die hij ontwierp voor Lianne Scheepers. Roel legt uit waar het idee vandaan kwam:
Eén van mijn afstudeeronderwerpen was protheses. Maar het was ontzettend lastig om iets te maken wat nog niet bestond. Via een oproep op Facebook vond ik Lianne Scheepers, wiens arm tot aan haar ellenboog geamputeerd was vanwege botkanker. Zij had een prothese laten maken om haar hobby te kunnen blijven beoefenen: het maken van sieraden. Deze prothese kostte 8.000 euro en was pas na een half jaar klaar. Tegen die tijd was ze al gewend aan haar zelfbeeld zonder arm, plus de prothese begon te irriteren als ze haar sieraden wilde maken. Dat was haar probleem en daar heb ik een antwoord op gevonden: de Printhese.

Close Up Prothese

3D Prothese
Met een 3D programma is hij aan de slag gegaan om Lianne te helpen. Iedere keer kwam hij weer met een nieuw model om het haar te laten testen. Het prototype is af, maar wat is de Printhese precies?
De Printhese is een prothese die 3D geprint is. Hierdoor is het ontwerp modulair en goedkoop: zo’n 400 euro. Ook is het een zeer lichte prothese, wat het gebruik ervan vergemakkelijkt. Het is een minimalistisch ontwerp en het past bijna iedereen. De prothese kan tussen de arm en de torso worden dichtgeknepen. Voor Lianne hebben we een ontwerp gemaakt met een bekje waarmee gemakkelijk kraaltjes kunnen worden vastgepakt. Als iemand de prothese ergens anders voor wil gebruiken, ontwerpen we gewoon een ander bekje. De bedoeling is dat de 3D ontwerpen straks op de website komen te staan, als een open source project. Mensen kunnen dan zelf de 3D modellen downloaden en ermee aan de slag.

Onderwijs via virtual reality
Naast de Printhese bedacht Roel een nieuwe manier van lesgeven via een app. Alle lessen die je van het basis tot het voortgezet onderwijs hebt gevolgd zijn hierin terug te vinden. De bedoeling is dat virtual reality hier nu ook een rol in gaat spelen, door middel van een Oculus Rift.
Niet alle kinderen leren het beste met een boek. Virtual reality zou juist deze kinderen kunnen helpen. Een les waarbij dit mogelijk is, is bijvoorbeeld geschiedenis. Als een kind echt door een wereld kan lopen, waarbij ze kennis kunnen maken met historische personen, dan zullen ze leren veel leuker vinden. Ik ben nu bezig met het maken van demo’s van de lessen. Daar zal ik dan straks mee langs bedrijven gaan, kijken of ze dat willen adopteren. Kinderen kunnen er uren mee spelen. Vaak willen ze de Oculus niet meer afzetten. Eigenlijk willen ze dus niet meer stoppen met leren!

Roel heeft hele toffe ideeën met een groot maatschappelijk belang. Ik heb het vermoeden dat we nog veel van hem gaan horen. Wij mochten trouwens de Oculus nog even op. Virtual reality in het onderwijs? Ik zie het in ieder geval wel zitten.

Merit en de Oculus Rift

Foto’s: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here