Lezing en foto-presentatie ‘Dwars door Stalin’s achtertuin’ van Roel Ebbinge. Daar worden Roels foto’s getoond die hij op zijn motorreis van Haarlem naar Bishkek, Kirgistan, maakte. De lezing en presentatie vindt plaats woensdag 22 januari om 20:00 uur in de pop-up galerie BHAMD.

Roel Ebbinge op pad met motorfiets

Roel Ebbinge stuurde zijn motorfiets in het voorjaar van 2019 in drie maanden van Haarlem naar Bishkek, Kirgistan. Op de 16.000 km lange reis doorkruiste hij samen met zijn twee reisgenoten onder andere Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgistan. Waar hij over zal vertellen tijdens de presentatie.
Verder wijdt hij uit over de uitdagende weersomstandigheden, zeer slechte wegen en het weigeren van toegang tot Iran. Maar ook over een uiterst hulpvaardige bevolking en ongekende gastvrijheid. Over zwaaien naar de Afghanen, een agressieve oma en wakker worden in de verse sneeuw.

De foto-expositie in de BHAMD!-galerie vormt de basis van de presentatie. Maar het is ook persoonlijk verslag over de praktische kanten van reizen in uitdagende gebieden. De titel van de expositie is Resonance of an era, en duidt op het nog immer zichtbare effect van decennialange overheersing door de Sovjetunie. Het zijn kenmerken die als littekens op de gebieden zijn achterbleven na het uiteenvallen van de USSR in 1991. Die zichtbare erfenis staat in een schril contrast met de ervaren gastvrijheid en liefde van de bevolking. Die toont ook dat iedere poging tot onderdrukken van een volk zal stranden op de individuele veerkracht binnen dat volk.  Naast de met beelden ondersteunde interactieve presentatie is ook de reismotor te bekijken. De expositie is ook te bezoeken tijdens openingstijden van de galerie (do t/m zo van 13:00 tot 17:00 uur).

Info lezing

Locatie: Grote Houtstraat 116 te Haarlem (pop-up galerie BHAMD!:
Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang presentatie 20:00 uur, einde rond 21:30 uur. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Inschrijven via roelebbinge@gmail.com.

Via deze link kun je meer te weten te komen over Roel Ebbinge

Meer Haerlems Bodem? lees dan dit artikel over Conny Jansen die danst met haar nieuwe dansvoorstelling KIEM in Haarlem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here