Met het mooie weer van de afgelopen weken viel de landelijke inofficiële aankondiging van de lente vroeg dit jaar; rokjesdag was op 28 maart al een feit. Voor de één het hoogtepunt van het jaar, zoals voor Loes die er in haar lijstje voor maart al aandacht aan besteedde. De ander gruwelt van dit landelijke fenomeen, dat in het teken staat van de blote benen van de vrouw in een korte rok.

De dag is in 1996 in de populariteit geraakt doordat de overleden schrijver Martin Bril in één van zijn columns voor Het Parool dit verschijnsel voor het eerst bejubelde. Rokjesdag is de eerste dag van het jaar dat het warm genoeg is om in een rokje én met blote benen naar buiten te gaan. Volgens eigen zeggen verlekkerde Bril zich niet aan de in groten getale aanwezige blote benen, maar was hij gefascineerd door de massaliteit waarin de Nederlandse dames gezamenlijk een dag uit leken te kiezen om met de benen bloot te gaan.

Rokjesdag

Rokjesdag valt niet op een vaste dag, maar is afhankelijk van de weersomstandigheden. Over het algemeen dient deze dag zich midden april aan. Vaak wordt ook 22 april als rokjesdag bestempeld, als ode aan Martin Bril die op deze dag gestorven is. Dit jaar bleek de rok (of jurk of korte broek) al vroeg uit de kast te zijn gehaald; onder andere door het Algemeen Dagblad en de Telegraaf werd 28 maart als rokjesdag bestempeld. In Haarlem bleef op de 28e de temperatuur helaas op 18 graden steken met als gevolg dat er maar weinig rokjes op straat te bewonderen waren. Om op alle dagen van het jaar te kunnen checken of de temperatuur een rokje met blote benen toestaat, bestaat de app Skirt Alert. Deze app stuurt je een notificatie wanneer het een perfecte dag is voor het dragen van een rokje. Aan de hand van de temperatuur en windkracht in de ingestelde stad wordt bepaald of de rok uit de kast kan worden gehaald.

Rokjesdag in HaarlemZomertrends

En wanneer de weersomstandigheden het toelaten, wat voor rokjes kunnen we dan verwachten dit jaar in de Haarlemse binnenstad? De lente- en zomertrends van 2017 laten zowel bloemenprints, felle kleuren als ruches zien. De rokjes die met deze trends gecombineerd kunnen worden bestaan dit jaar voornamelijk uit skaterskirts, spijkerrokjes en plooirokken. En ook de rok van imitatieleer is populair. Maar zoals het er nu naar uitziet, moeten we nog even wachten tot mei voor we de nieuwe rokkentrends kunnen bewonderen. De Enkhuizer Almanak voorspelt dat de temperaturen dan pas weer hoog genoeg zijn om zonder problemen met blote benen het huis te verlaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here