Het kan je niet ontgaan zijn, op bijna iedere hoek hangt een ‘Rood voor altijd-sticker’, vaak gepaard met een ‘Buddy voor altijd-sticker’. Zijn het politieke uitingen of zit er wat anders achter de sticker? Haerlems Bodem zocht het uit.

De ‘Haarlem-jongens’ zijn tientallen vrienden van Rood en Buddy. Rood is de bijnaam van de roodharige Laurens Mulder (31) en Buddy is Buddy van der Aar (36). De jongens kennen elkaar van de tribune van voetbalclub HFC Haarlem. De vriendengroep bestaat uit zo’n dertig man. De jongens kwamen na een tijdje niet alleen naar de wedstrijden van HFC Haarlem, maar gingen ook elke week gezamenlijk de kroeg in of naar een feest. Ondanks het faillissement van HFC Haarlem is het contact in de vriendengroep altijd gebleven.

In het kort…

Rood voor Altijd
Buddy.

Rood had de ziekte van Lyme opgelopen toen hij zeventien was, een simpele beet van een teek met als gevolg jarenlange ziekte. Dat hij niet oud zou worden, was bekend, maar dat in februari 2018 het telefoontje kwam dat Rood was overleden, sloeg in als een bom.
Een maand later kreeg de vriendengroep opnieuw slecht nieuws, hun vriend Buddy lag in het ziekenhuis: longkanker en uitzaaiingen naar zijn botten. De vriendengroep was in schok; voor een hoestje naar de dokter en er dan achterkomen dat je kanker hebt. Buddy was positief en strijdlustig, maar helaas sloeg de chemo niet aan en na weken van weinig positief nieuws werd er besloten te stoppen met de medicatie en in juni overleed Buddy aan de gevolgen van longkanker.

Rood voor Altijd
Rood.

De ‘Haarlem jongens’ eren hun vrienden

Al vrij snel kwamen er ideeën over hoe ze Rood konden eren. Er werd besloten om de ceremonie in de Lichtfabriek te houden, stickers te drukken en een spandoek te maken. Na brainstormen in de groepsapp werd de tekst ‘ROOD VOOR ALTIJD’ bedacht. Er werd besloten om het dik gedrukt en onder elkaar neer te zetten. Simpel en duidelijk. Het idee was om er 2500 te bestellen en deze uit te delen tijdens de ceremonie die werd gehouden in de Lichtfabriek. Dit was niet mogelijk geweest zonder donaties van veel gulle betrokkenen. Daarnaast hebben ze een paar dagen na het overlijden van Rood een meterslange graffiti piece op de geluidswal langs de A9 gespoten met dezelfde tekst. Slechts vier maanden later kreeg de vriendengroep de vraag om ook de ceremonie van Buddy te verzorgen. De ceremonie vond plaats in het Patronaat en ook hier werden stickers gedrukt, ditmaal met de tekst ‘BUDDY VOOR ALTIJD’. Omdat er zoveel stickers voor Rood werden verwijderd werd vanwege de associatie met de politiek besloten om de tekst ‘RUST ZACHT’ bij te voegen. Ook voor Buddy werd een mooie graffiti piece gemaakt, ditmaal langs de A5, de snelweg naast Schiphol, waar Buddy werkte.

Rood voor Altijd
De A5 naast Schiphol.
Rood voor Altijd
A9.

Rood en Buddy gaan viral

de A5, de snelweg naast SchipolDoordat er steeds meer mensen foto’s gingen maken van de stickers en van de graffiti piece werd besloten om een Instagram-account aan te maken waarop ze alle foto’s konden posten. Zo kon iedereen zien waar de stickers werden geplakt. Er hangen inmiddels stickers over de hele wereld, je kunt ze onder andere vinden in Duitsland, Belgie, Spanje, Amerika en Peru. Er is zelfs geld ingezameld om nog een bestelling stickers te plaatsen. Er zijn nu zo’n vijfduizend stickers in omloop en ook Haerlems Bodem heeft er al een hoop kunnen vinden naast onze stickers.
Het geeft de vriendengroep een ongelofelijk warm gevoel om op zoveel plekken de stickers te zien, wetende dat hun vrienden op deze manier nooit vergeten worden. Net als dat de A9 nu symbool staat voor Rood en de A5 voor Buddy.

€54.124,95

Op 30 september 2018 werd er tijdens de Halve van Haarlem een sponsorloop gehouden ter ere van Rood en om geld op te halen voor Project Victory. Dit project houdt zich bezig met de verbetering van de diagnostiek van de ziekte van Lyme. Met deze sponsorloop werd een bedrag opgehaald van maar liefst € 54.124,95.- Dit initiatief kwam van de vriendin van Rood. De ‘Haarlem jongens’ hebben natuurlijk ook hun steentje bijgedragen en meegelopen met de run. Uiteindelijk liepen er meer dan tweehonderd mensen in een ‘ROOD VOOR ALTIJD’- shirt mee met de run en dat was fantastisch! Op deze manier blijft Rood in gedachten en dat is prachtig.

Meer HB? Check TEDx komt naar Haarlem in 2019.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here