Aanstaande zaterdag, 17 juni, speelt theater Merlijn de voorstelling ‘Roversdochter’ in de Stadsschouwburg van Velsen. Onder leiding van Marieke Drent Elkerbout wordt een muzikale vertolking uitgevoerd van het schitterende kinderboek ‘Ronja de Roversdochter’ van Astrid Lindgren.

Onwaarschijnlijke vrienden

Het verhaal gaat over een stoer meisje dat, als dochter van hoofdman Mattis, opgroeit in een burcht op een berg tussen een bende rovers. Overdag zwerft ze door de bossen waar ze allerlei bijzondere wezens ontmoet en avonturen beleeft, en ’s avonds danst en zingt ze mee in de grote zaal met de andere rovers. Op een dag ontmoet ze aan de andere kant van de burcht een jongen. Het is Birk, de zoon van Mattis’ aardsvijand Borka. De twee worden beste vrienden en halen daarmee de woede van hun ouders op de hals. Ze besluiten weg te lopen en samen in een grot in het bos te gaan wonen.

Parels

Amateurtoneel heeft helaas vaak nog steeds een beetje soort ‘jostiband-reputatie’. Een podium met wat kneuzige decors, onverstaanbare dialogen, rammelde verhaallijnen en dan hebben we het nog niet gehad over het zeer matige acteertalent van de gemiddelde speler. Gelukkig geeft dat niks, want de gemiddelde bezoeker is toch de altijd-trotse familie van de spelers. Maar het is jammer dat dit imago het ervaren theaterpubliek weghoudt van dergelijke voorstellingen. Want net zoals bij Idols een eenvoudige huisvrouw soms een gouden stem blijkt te hebben, zo zijn ook in het amateurtoneel een aantal parels te vinden.
Parels zoals Merlijn.

Beetje multi-tasken

Nu blijft ook dit natuurlijk amateurtoneel en de meeste spelers zijn erg jong, maar Marieke is niet iemand die de zaken halfslachtig aanpakt. Als eigenaresse van Theater Merlijn is zij de drijvende kracht achter de gehele productie. Zelf stond ze al vroeg op de planken en heeft ze inmiddels een schat aan ervaring. Niet alleen op speltechnisch niveau maar ook organisatorisch. Want allemachtig, wat een project is dit. Marieke blijkt goddank een geboren multi-tasker: om te beginnen heeft ze alle teksten, inclusief de liedjes (die een beetje Annie M.G. Schmidt-achtig aandoen), zelf geschreven. Daarnaast oefent ze wekelijks met alle groepen apart (ingedeeld op leeftijd en zes in totaal), om ze vervolgens als volledige groep te regisseren tot het stuk als geheel klopt. Ze is verder verantwoordelijk voor licht, geluid, kostuums, grime, rekwisieten, decors en natuurlijk alle bijkomende administratie, correspondentie, communicatie en overige klussen. Gelukkig werkt ze hiervoor samen met een team van bijna twintig mensen, waaronder haar man (die twee rechterhanden heeft) en haar kinderen (die ook meespelen).
Inmiddels bestaat het theater al 12 jaar en zijn er vele grote producties gespeeld. Marieke weet dus wel waar ze mee bezig is.

Als het eenmaal knettert…

Tijdens een doorloop in de gymzaal van basisschool De Trapeze wordt duidelijk hoe lastig het is om een groep van ongeveer zeventig spelers tussen de 8 en 60 jaar te ‘managen’. Zeker wanneer die hele groep soms tegelijk op het podium moet staan. Hoe kun je van zo’n gigantische meute verwachten dat ze allemaal hun tekst, hun pasjes en hun plaats op het podium onthouden? De kinderen, zeker de kleintjes, hebben verhitte koppies en zijn aan het eind van de middag duidelijk de puf een beetje kwijt. Maar dan ineens is het er weer: een grappige scène of een opzwepend nummer. De lucht in de zaal knettert van de energie, motivatie, concentratie en vooral van plezier. Het is te zien dat, wanneer je deze club op een groot podium zet, je het licht aan doet en het publiek de ogen gespannen op de spelers gericht houdt, deze mensen gaan knallen!

Zingen voor gevorderden

De hoofdrollen worden gespeeld door volwassenen. En die hebben, in tegenstelling tot de kinderen, auditie moeten doen voor hun rol. Dat is eerlijk gezegd wel zo prettig want dat betekent onder andere dat ze kunnen zingen. Van heel behoorlijk tot goed. ‘Ronja’ zingt zelfs prachtig! Ook de rol van de vertelster wordt geloofwaardig en bovenal zeer humoristisch vertolkt, wat het stuk ook weer een prettige komische noot geeft.
De combinatie van muziek en humor draagt bij aan een energieke voorstelling. Geen eindeloze monologen of dialogen waardoor kinderen op hun stoel beginnen te wippen en volwassenen een beetje de kin op de borst laten zakken.

Komt dat zien!

De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar en is leuk voor de hele familie. Zaterdag 17 juni worden om 15:00 uur en om 19:30 twee voorstellingen gespeeld waar nog kaarten voor beschikbaar zijn. Je kunt deze kopen op de site van Stadsschouwburg Velsen of gewoon ter plekke aan de deur.
Voor meer informatie over Theater Merlijn (ook verhuurmogelijkheden voor workshops en vergaderingen) kijk je hier.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here