Hij is pas 17 jaar maar heeft al een aantal carrières achter de rug. Ruben Annink deed mee aan de The Voice Kids en schopte het tot de finale van De Beste Singer Songwriter van Nederland. Zijn optreden met een huilende Ali B. in De Wereld Draait Door is een van de meest besproken televisiemomenten van vorig jaar. Zijn grootste succes in zijn prille carrière behaalde hij door het overwinnen van zijn puberteit. 

Vooroordelen

Terwijl ik mijn inleiding nog eens teruglees, vraag ik me af waarom ik Ruben nooit eerder heb uitgenodigd voor een interview. Het was namelijk mijn collega Dennis die in een vergadering riep dat hij graag meer van de singer songwriter uit Overveen wilde weten, toen wij over de show van Gerson Main spraken. Natuurlijk ken ik Ruben van de De Beste Singer Songwriter van Nederland en ook ik ontkwam niet aan de massahysterie rondom de huilende Ali B. in De Wereld Draait Door. Vermoedelijk heeft het met vooroordelen te maken. Door een overexposure aan talentenjachten haak ik snel af en voor huilende mensen op TV ben ik een beetje allergisch. En omdat ik ook een beetje allergisch voor vooroordelen ben, maak ik snel een afspraak met Ruben Annink. In het prachtige van pand van Portrait gaan we elkaar ontmoeten. Hij is te laat en dan gaan er toch weer bepaalde gedachten met je aan de haal. Maar wat blijkt, zijn fiets is verdwenen en met een in de haast geregelde taxi arriveert hij alsnog op de afgesproken plek. We raken meteen verwikkeld in een geanimeerd gesprek over de muziek. We blijken wederzijdse muziekvrienden te hebben. Anekdotes worden uitgewisseld. Zijn positieve energie werkt aanstekelijk. Van het begin tot het eind.

RubenHB01Beste vriend

In een hoog tempo doorlopen we de jeugd van Ruben Cornelis Lucas Annink, geboren op 13 juni 1998 in Amsterdam en tot zijn 4e levensjaar woonachtig in Amstelveen. Daarna verhuist hij naar het kakkineuze Overveen, zoals hij dat zelf noemt. Hij vindt het maar niks, dat ‘kak-gedoe’ en voetbalt liever met de Turkse en Marokkaanse straatjochies in het Julianapark in Zuilen waar zijn ‘peetvader’ woont. Daar is hij dan ook vaak te vinden. Het is de plek waar hij heeft geleerd om niet op andere mensen neer te kijken. In het park is iedereen gelijk, ongeacht huidskleur, geld of afkomst. Ruben groeit op in een normaal gezin. Vader is bedrijfsarts en moeder bestiert het huishouden. Muziek wordt hem met de paplepel ingegoten. Met een Indische moeder kan het niet missen dat de Blue Diamonds veel werden gedraaid. Maar ook veel countrymuziek van bijvoorbeeld de Louvin Brothers. Echte gitaarmuziek. Zijn eerste gitaar kreeg hij van zijn Italiaanse ‘peetvader. Mijn tweede vader en de beste vriend van mijn moeder, die mij als het ware heeft geïndoctrineerd met gitaarmuziek. Van hem kreeg ik op 4-jarige leeftijd mijn eerste gitaar en ben ik op mijn zesde op les gegaan. Een van de eerste nummers die ik toen speelde was A Horse With No Name van America. Mijn gitaar was mijn alles. Waar ik was, daar was mijn gitaar. Mijn beste vriend. Nog steeds. Zo ben ik begonnen en uiteindelijk werd het dus meer dan een hobby. En daarbij heb ik altijd veel support van mijn ouders gehad.

RubenHB05Arrogante klootzak

In Overveen belandt hij eerst op de Julianaschool. Volgens Ruben Annink de meest blanke school van Nederland. Daarna volgt de middelbare school het Heuveltje in Aerdenhout.  Hij ontmoet er zijn grote vriend de ‘puberteit’ en samen brengen ze daar de meest geradicaliseerde jaren door. Ik heb daar ongelofelijk hard in de puberteit gezeten en heel veel herrie geschopt. Daar werd ik ook nog eens geconfronteerd met het feit dat niet iedereen op een gitarist zat te wachten. Iemand die zich artiest voelde. Ik werd toen ook best wel vaak voor homo uitgemaakt. Uiteindelijk kon ik dat wel links laten liggen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De hormonen gieren door zijn lijf en of dat niet genoeg is, doet hij ook nog eens mee aan The Voice Kids. Als er één ding is waar ik spijt van heb, dan is het dat wel. Je kunt je dan ook afvragen of het wel gezond is om een kind, die middenin de puberteit zit, mee te laten doen aan een show die alleen maar gericht is op de kijkcijfers. Ruben wordt er in ieder geval niet vrolijk van. Alles behalve dat. In die tijd had ik vrienden en nadat ik had meegedaan werd ik zo’n arrogante klootzak, dat ik ze allemaal kwijtraakte. Daar wat ik altijd een hekel aan had, dat mensen zich boven anderen stelden, dat deed ik nu zelf. Ik vond mezelf zo vet. Hij ging ongelofelijk hard op zijn bek en kon weer van nul af aan beginnen. Hij kan zich het moment nog goed herinneren dat hij besefte dat hij het anders moest gaan doen. Elk weekend, vier jaar lang, maakte Ruben met zijn toenmalige muzikale partner Julius muziek op straat. Middenin hartje Haarlem tussen het winkelend publiek. Na een van hun optredens vertelde Julius dat hij met vrienden ging chillen bij ’t Wed. Toen Ruben aangaf dit wel een vet idee te vinden, maakte Julius hem pijnlijk duidelijk dat zijn vrienden dit niet wilden. Omdat ze geen zin hadden in een arrogante klootzak. Toen viel bij hem het kwartje. Hij ging erop letten en kwam er ook achter, dat dit zelfs gold voor zijn familie. Toen kwam ik in één keer uit die bubbel. Down to earth. Ik ben nu eindelijk weer de echte Ruben. Ontwikkeld tot de jongen die ik nu ben en hoe ik nu in het leven sta.

RubenHB04Ali B.

Hoe anders verging het hem bij De Beste Singer Songwriters van Nederland. Hij noemt het de beste 8 weken van zijn leven. De coaching die hij daar heeft gekregen van onder andere Pascal van Blöf en Typhoon, die zal hij nooit vergeten. Hij heeft er nog dagelijks profijt van. Het was soms flink incasseren, de kritiek die hij daar kreeg, maar het leverde hem altijd wat op. Niet alleen muzikaal en tekstueel, maar ook als mens. En die lessen krijgt hij nog steeds van Ali B. bij wie hij onder contract staat. Misschien dat Ruben het een beetje voelt aankomen, want voordat ik iets kan zeggen, neemt hij het op voor de Nederlandse rapper. Hij is echt mijn mentor. Iedereen denkt vaak dat hij de hele dag een clown is, maar dat is natuurlijk niet zo. Als hij begint te coachen, dan gaat hij echt de diepte in. Hij breekt je eerst af en laat je dan ervaren hoe mooi het nieuwe is. Zo heeft hij me kennis laten maken met de teksten van Stef Bos. Hij heeft een boek met al zijn teksten liggen. Sindsdien kijk ik nu op een hele andere manier naar muziek en vooral naar teksten. Het heeft hem in ieder geval voldoende inspiratie opgeleverd om te werken aan een Nederlandstalige EP. Het doel is dan om met een band het land in te gaan. Dat lijkt hem helemaal te gek. Op dit moment staat hij in het voorprogramma van Gerson Main. Jaren geleden ontmoette hij hem bij de Oerkap in Haarlem en jaren later kwamen ze elkaar weer tegen bij DBSSVN. Het klikte toen en de klik is er nog steeds.

RubenHB02Ed Sheeran

Hou je naasten naast je, ten alle tijden. Schenk geen aandacht aan de ja-knikkende motherfuckers. Dat is wel de levensles die ik de afgelopen jaren heb geleerd. Hij is nog steeds rebels en heeft soms een grote bek. Geen ongezonde karaktereigenschappen voor een 17-jarige die nog een hele muzikale toekomst voor zich heeft en nu al goed is. Een muzikant die graag zijn eigen Ruben-stijl wil ontwikkelen. En als ze hem de Nederlandse Ed Sheeran noemen, dan vindt hij dat helemaal niet erg.

Vrijdag 12 februari 2016 staat Ruben Annink in het Patronaat in het voorprogramma van Gerson Main. Kijk hier waarom zwangere vrouwen gratis toegang hebben. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar. 

Foto’s: Wiebrig Krakau

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here