(Sponsored Content) Het Veerkwartier is altijd al een plek met ruimte. In letterlijke én figuurlijke zin. Een plek in de natuur. maar toch aan de rand van de stad. Met een locatie aan de Veerplas waar je de horizon nog kunt zien. Maar daarnaast, durft het Het Veerkwartier ook open te staan voor het experiment. Tijdens Kunstlijn, dit weekend, geeft Het Veerkwartier haar plek, zowel binnen als buiten, volledig uit handen. Het etablissement én de recreatieplas worden komend weekend door kunstenaars omgevormd tot een een plek waar je kunt zien en ervaren. Een vooruitblik. 

Kunstenaars aan zet

Aan zet zijn de kunstenaars Anneke Peereboom, Dominiek Steinmeijer, Ellen Rijsdorp, Jannie van der Wel, Joop Koopman en Jonat Deelstra. Deze kunstenaars nemen Het Veerkwartier over, om de bezoekers te laten dwalen, maar vooral om blikken te verruimen. In een tijd waarin we open moeten durven staan voor nieuwe inzichten en ideeën. Zes kunstenaars dus, die elk op hun eigen manier spelen met de vertrouwde locatie, pal onder de KPN toren in de Haarlemse Waarderpolder. 

Koraalrif in de Noordzee

Kunstenaar Jonat Deelstra exposeert met diverse beelden in de Veerplas. In zijn werk combineert hij het gegeven dat de komst van windmolenparken op zee zorgt voor een toename van groen koraal op onze zeebodem én zijn wens om in een ei van biologisch afbreekbaar materiaal, na zijn dood onderdeel te worden van dit nieuwe ecosysteem. “Ik zie het als een ideale begraafplaats: grote hoeveelheden eieren, waaraan nieuw koraal zich vast kan klampen en verder kan ontwikkelen.” Je laatste rustplek als manier om bij te dragen aan die natuur die je bij leven zo hebt geteisterd dus. 

Monumentale klei

Docent en beeldend kunstenaar Jannie van der Wel werkt al jaren met klei, met architectuur en natuur als onuitputtelijke bronnen van inspiratie. De uitkomst? Objecten die zich laten kenmerken als abstract én met een monumentale uitstraling. Boogvormen die doen denken aan poorten, structuren die doen denken aan de huid, relief en lijnenspel; het zit er allemaal in. Doordat van der Wel de objecten op hogere temperatuur stookt, zijn de kunststukken geschikt voor buiten.

Keramiek zonder nut?

Ellen Rijsdorp maakt gedraaide keramische objecten waarbij de gebruiksfunctie is losgelaten. Misschien dus zonder nut, maar daarom niet minder intrigerend. Keramiek draaien op een schijf brengt beperkingen met zich mee en in deze collectie zoekt Rijsdorp naar de grenzen. Ze laat zich daarbij graag verwonderen door de natuur. Haar werk kenmerkt zich door vormen waar wind, water en vuur of andere aardse elementen mee hebben gespeeld. Bij het Veerkwartier presenteert Rijsdorp dubbelwandige ondersteboven gedraaide objecten, waarin al draaiend een ritme wordt geslagen. Ze nodigen absoluut uit om aangeraakt te worden.

Handmatige (im)perfectie

Dominiek Steinmeijer maakt unieke, handmatig vervaardigde sieraden van titanium. “Het is de perfectie van de imperfectie! Niet één stuk is hetzelfde. Daarbij zoek ik de grenzen van het titanium op: door het uit te slaan, te buigen en te strekken.” Het werk van Steinmeijer brengt op ingenieuze wijze technieken uit de oudheid samen met titanium, een hightech eigentijds materiaal. Het werk van Steinmeijer is veelzijdig; naast sieraden ontwerpt ze ook kleurrijke glassculpturen en gedenkmonumenten van glas. 

Vruchtbaarheidsbeelden

Joop Koopman is beeldend kunstenaar in de keramiek. Zijn werk bestaat voornamelijk uit vrouwenfiguren, geïnspireerd op vruchtbaarheidsbeelden uit verschillende landen, culturen en tijden. Ook Koopman stookt zijn werk op hoge temperaturen, waardoor zijn werk in de zomer en herfst goed buiten te bezichtigen valt. Ondanks zijn voorkeur voor de wat grotere beelden, wordt zijn kleine werk ook alom gewaardeerd. 

Zomerse sferen op doek

Ook Anneke Peereboom exposeert tijdens de Kunstlijn haar werk in het Veerkwartier. Peereboom exposeert met werk waar de toeschouwer van in zomerse sferen raakt. Vormen worden met een speels ritme bij elkaar gezet, met een aansprekend kleurenpalet, waardoor haar werk herinneringen oproept aan fijne vakanties of prachtige natuur. Met glinsterend water als altijd aanwezige inspiratiebron, is deze plek voor Peereboom, pal aan de kabbelende Veerplas, bij uitstek een geschikte voor een expositie van haar werk. 

Een feestje voor alle zintuigen

Naast kunst is er tijdens de Kunstlijn natuurlijk ook muziek, goede koffie met zelfgebakken taart, of lekkere wijn en speciaal bieren. Speciaal voor dit Kunstlijn weekend zorgt de keuken van Het Veerkwartier voor heerlijke lunch,- en dinergerechten met ingrediënten uit het seizoen. Kunstlijn vindt plaats op 6 en 7 november en je vindt het Veerkwartier op de A. Hofmanweg 62 in Haarlem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here