Nina Spijkers heeft samen met Casper Vandeputte een bewerking gemaakt op het Russische drama Tjechov. En dat het Russisch is merk je goed, want ook in deze moderne versie blijft het (overmatig) gebruik van de iconische Russische drank wodka gewoon in het verhaal.

Het verhaal

De Russische landeigenaar Ivanov ziet het leven totaal niet meer zitten. Zijn vrouw is ernstig ziek en heeft niet lang meer te leven. Schulden die hij niet terug kan betalen, het zit hem allemaal niet mee. ’s Avonds gaat hij erop uit. Bij de buren vindt hij afleiding en hun dochter Sasja trekt hem met haar kalverliefde even uit zijn depressie. Maar Sasja is jong, hier wordt hij voortdurend aan herinnerd. Hij heeft verantwoordelijkheden waar hij niet zomaar van weg kan lopen. Ivanov worstelt met zijn tweestrijd. Kiest hij voor zijn zieke vrouw die alles voor hem opgaf, of voor de vluchtige liefde van Sasja die hem eventjes uit de werkelijkheid laat stappen?

Flashbacks en dronkenmanspraat

Humor is de rode draad in deze versie van Spijkers. De zware monologen worden op een prettige manier afgewisseld met dubbelzinnige woordgrappen en dronkenmanspraat. Er wordt veel gebruik gemaakt van flashbacks, zoals dit veel in films wordt toegepast. Hierdoor krijg je beetje bij beetje meer duidelijkheid wie Ivanov is. De scene waar het versnelde liefdesleven van Ivanov en zijn vrouw in nog geen minuut tijd wordt laten zien is ontroerend en een hoogtepunt van het stuk. “De bloemen keren elke lente weer, de vreugde echter niet.”

Het stuk wordt goed gespeeld. Een natuurlijke afwisseling tussen heftige monologen en humor houdt het spel fris, maar er zijn wel degelijk stukken waar het voortkabbelt. De spanningsboog is een lange tijd laag in de verhaallijn. Pas helemaal op het einde is er een piek, maar dit is onverwachts en abrupt wat voor lichte verwarring zorgt. Het verschil in ervaring bij de spelers is ook een goede keuze. Van ervaren acteurs tot eindejaarsstudenten: ze spelen allemaal mee in een rol die goed aansluit op hun karakter.

Ivanov is nog tot en met 15 april te zien in de Toneelschuur.

Ivanov | t/m 15 april | Toneelschuur | € 22,50

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here