Reflecting the times, dat is wat Sabrina Starke de afgelopen tijd heeft gedaan. Het resultaat is een nieuw album, opgenomen in Haarlem, met de toepasselijke naam “Sabrina Starke”. Een CD vol met songs die vertellen hoe zij de wereld ziet en waarbij ze onderwerpen aansnijdt, waar zij zich zorgen om maakt. Haerlems Bodem sprak met haar in Paradiso Amsterdam, waar de generale repetitie voor de komende “The Dreamers Tour” plaats vond. Een mooi gesprek over de positieve bijdrage die zij aan deze wereld wilt leveren.

De belofte
“Als je wordt aangenomen bij Haerlems Bodem, dan doen we een interview.” Een belofte van Sabrina die tot stand kwam gedurende een sollicitatieopdracht voor HB. Ik wilde haar spreken tijdens de opname van haar album in Studio Helmbreker, in Haarlem. Ze had het helaas te druk en kon mij toen niet te woord staan. Afgelopen week was het dan zover. Samen met fotograaf Tim, trotseerden wij de stromende regen in de hoofdstad van Nederland. Weer om niet echt vrolijk van te worden. Hoe anders werd onze stemming, toen de deuren van de poptempel voor ons open gingen.

_DSC1663

Verwachtingen
Het is inmiddels haar 5e album en je zou denken, dat ze veel verwacht van haar nieuwe project, maar niks is minder waar. Ze staat er heel open in en laat zich graag verrassen door wat er komen gaat. “Als ik één ding in het leven heb geleerd is, dat het niet goed is om dingen te verwachten en aannames te doen.” Natuurlijk zal ze blij en trots zijn, als het album goed wordt ontvangen. Ze weet echter als geen ander, dat het alle kanten op kan gaan in de muziekwereld. Ze relativeert dan ook wat mensen in de muziekwereld succes noemen. De meesten artiesten willen wereldberoemd worden. Een ster die alles kan doen of kopen. Als dat het enige is waarnaar je streeft en het lukt niet, dan kan je flink ongelukkig worden. Natuurlijk wil Sabrina het liefst de hele wereld over met haar muziek, maar ze is ook heel realistisch en weet dat de kans bestaat, dat dit niet gaat lukken. “Dan is dat gewoon zo en moet ik het klein houden. Als ik dan een paar mensen kan raken, dan is dat ook succes. Dat is waardevol en daar ben ik dan oké mee.” Het is duidelijk te merken dat ze dit ook meent. Tegenover mij zit geen zangeres die een verkooppraatje voor haar nieuwe album houdt en vrolijk de oneliners de lucht in slingert. Voor mij zit een dame die geleerd heeft van het leven en daar iets mee doet. Geen party-party girl die de verleidingen van het glamourleven van een artiest niet kan weerstaan. Ze volgt haar eigen pad en daar vertelt ze open over. “Als het niks wordt in de muziek, dan heb ik nog zat leuke dingen om te doen. Ik wil nog graag een boek schrijven en ik hou van jongeren en zet me daar graag voor in.” Daarnaast is Sabrina bezig met een uniek project over succesvolle zwarte vrouwen en volgt ze een opleiding tot natuurkok. Ik heb al gereserveerd, mocht ze besluiten om kok te worden in haar eigen restaurant.

_DSC1553

Moderne hippie
Een betere wereld begint bij jezelf. Dat is iets waar Sabrina heilig in gelooft. Dat klinkt misschien een beetje idealistisch, maar het is wel iets waar ze voor staat. Het positieve staat voorop. Ze is ervan overtuigd, dat als wij iets willen veranderen, wij het zelf in de hand hebben. Als mens. “Soms lijkt het erop, dat dit geloof er niet meer is bij de mensen. Zo voelt het. Niet bij iedereen hoor. Er zijn gelukkig ook genoeg mensen die er wel in geloven en er ook voor vechten. Gelukkig maar.” Het geloof om als mens dingen te kunnen veranderen is volgens haar het krachtigste stukje van de puzzel van een mooi leven. Als het aan Sabrina ligt, zorgt ze voor meerdere puzzelstukjes met haar muziek als basis. Dat is ook haar talent. Ze laat zich echter niet begrenzen door dit talent. “Waarom zou je als mens niet meerdere dingen doen. Iedereen heeft meerdere kwaliteiten. Het zorgt voor andere input en inspiratie. Alles voedt mij.” Ze is dan ook op diverse fronten actief. Onlangs organiseerde ze in haar woonplaats Rotterdam een aantal pop up livingrooms. Een huiskamer vol muziek, inspiratie, beleving en gezelligheid. Maar ook een plek waar aandacht werd geschonken aan persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen en reflectie. Ze is haar hele leven al sociaal en maatschappelijk betrokken. En die betrokkenheid gaat er nooit meer uit. Het is haar manier om bij te dragen aan een betere en een mooiere wereld. Dit komt ook tot uiting in haar nieuwe videoclip van ‘Next Man’. “De song zegt, dat we allemaal op zoek zijn naar dezelfde dingen in het leven. De clip laat de realiteit zien. Ik hoop dan , dat als de mensen de beelden zien, ze ook naar de tekst van het lied gaan luisteren.” Als ik haar vervolgens vraag, of ze misschien een moderne hippie is, komt er een prachtige lach tevoorschijn en beaamt ze dit volledig.

_DSC1848

Met de billen bloot
Het heeft een tijdje geduurd voordat ze zo’n persoonlijk album kon maken. Een proces naar volwassenheid. Persoonlijke groei waarbij ze zichzelf kwetsbaar durft op te stellen. ‘Save me’, is haar favoriete song. Een nummer waar ze naar eigen zeggen met de billen bloot gaat en dat klopt. Voor onze ogen speelde ze voor het eerst deze song, alleen met een gitaar. Kwetsbaar en ontroerend mooi. Ze durft nu te zeggen dat ze happy is en het wil dit met iedereen delen. Het is een album geworden waar ze heel trots op is. Ze durft het haast niet te zeggen, maar ze vindt dit de beste CD die ze ooit heeft gemaakt. Daar kan ze weleens een gelijk in hebben.

Foto’s: Tim Kulk

Check de video van Sabrina Starke – ‘Next man’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here