Je weg vinden op een nieuwe plek, dat gaat makkelijker met anderen. Samen Hier biedt vluchtelingen vanuit die gedachte een sociaal netwerk. Zo wordt de integratie van nieuwkomers versneld.

Iedereen die wel eens verhuisd is kan het beamen: het kan best even duren voordat je je thuisvoelt op een nieuwe plek. Voor vluchtelingen in Nederland, afkomstig uit een heel andere situatie, geldt dit helemaal. Aya, sinds 2015 in Nederland, weet dit maar al te goed: “Als je net naar Nederland bent gekomen is alles helemaal anders. Het is echt moeilijk, een nieuw land, nieuwe informatie, een nieuwe taal. In Syrië hield ik me vooral bezig met mijn gezin en hier moest ik opeens allerlei andere dingen zelf regelen.” Via via kwam ze in contact met verschillende mensen die haar op weg hielpen. “Dan kunnen sociale netwerken zó fijn zijn. Mijn huidige baan heb ik bijvoorbeeld gevonden via een medewerker op de basisschool van het dochtertje van de buurvrouw van mijn taalmaatje.”

https://www.instagram.com/p/BsfsGFhHlo-/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Het tot stand komen van Samen Hier

Voor statushouders (een asielzoeker erkend als vluchteling) is het nou juist heel moeilijk om een sociaal netwerk op te bouwen. Eén van de partners van Samen Hier Haarlem, Myrna Bockhoudt van Stem in de Stad, vertelt: “Ik werk veel met nieuwe Haarlemmers en wat mij steeds weer opvalt is dat elke nieuwkomer verlangt naar contact met Nederlanders, maar dat heel lastig vindt .” Andersom zijn er veel Haarlemmers die graag iets willen betekenen voor nieuwkomers, maar weinig tijd hebben voor vrijwilligerswerk, of de drempel te hoog vinden.

Speciaal algoritme

Vanuit deze gedachte is Samen Hier tot stand gekomen. De deelname van enthousiaste groepjes Nederlanders is hierbij onmisbaar. De kern is simpel. In Samen Hier trek je met vier anderen – bijvoorbeeld je buren, collega’s, vrienden, clubgenoten of familieleden –een jaar lang op met een nieuwkomer of nieuwkomersgezin. Een speciaal algoritme dat door de Canadese Universiteit van Toronto is ontwikkeld zorgt voor de beste match tussen nieuwkomer en Welkom Groep. De groep bepaalt zelf wat ze gaan doen. Dit kan van alles zijn, van meedenken over studie of werk tot het oefenen van de taal en het vieren van nationale feestdagen.

https://www.instagram.com/p/BsfwytbHTxn/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Ben jij een Welkom Groep?

Met de Welkom Groep kunnen nieuwkomers echt integreren en een breed sociaal en professioneel netwerk opbouwen. Welkom Groepen kunnen heel divers en verschillend zijn. Ze bestaan bijvoorbeeld uit mensen uit de creatieve sector, het bedrijfsleven, of de politiek, eigenlijk iedereen wiens netwerk, kennis en tijd van waarde is voor de nieuwkomer(s). Omdat je met een groep bent, kun je taken verdelen en is meedoen aan Samen Hier goed te combineren met de vaak overvolle agenda’s van je baan of een gezin.

Zin om mee te doen? Dat kan! Haarlemmers kunnen zich nu al opgeven op www.samenhier.nl. Het Samen Hier team neemt daarna spoedig contact op.

Meer Haerlems Bodem? Check dit artikel over Janna Kamphof.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here