Op 24 & 25 mei vind er in de Haarlemmerhout een uniek evenement plaats, de SamenLoop voor Hoop. Geen concert of picknicksessie, maar een samenkomst van mensen die zich inzetten voor de strijd tegen kanker. Tijdens dit bijzondere evenement wordt er 24 uur lang (ja ook ’s nachts!) gelopen om zo, zo veel mogelijk geld op te halen voor het KWF kankerfonds.

SamenLoop voor Hoop
SamenLoop voor Hoop Haarlem is een initiatief van het KWF kankerfonds, maar wordt volledig door een Haarlemse organisatie neergezet. SamenLoop voor Hoop is afgeleid van het Amerikaanse concept ‘Relay for Life’ en ontstond in 1985. Toen wandelde Dr. Gordon Klatt samen met een enthousiast team 24 uur op een sportveld en haalde daarmee $27.000,- op voor kankerbestrijding. Inmiddels worden er wereldwijd soortgelijke events georganiseerd. In Haarlem vond de eerste SamenLoop voor Hoop plaats in 2012.

24 uur lopen…
Tijdens SamenLoop voor Hoop lopen er verschillende teams in een vaste route door de Haarlemmer Hout. Het is de bedoeling dat zij hierbij gesponsord worden. Rondom de samenloop worden er allerlei festiviteiten georganiseerd. Zo is er 24 uur lang vermaak op het gebied van muziek, theater, kunst en workshops. Ook krijgt elk team zijn eigen marktkraam, waardoor zij zichzelf kunnen laten zien en er een soort marktplein ontstaat. Het is dan ook niet alleen een evenement voor de deelnemers. Het is  juist de bedoeling dat supporters, familie, vrienden en voorbijgangers zich vermaken en het zo een evenement wordt voor iedereen.

Organisatie
De organisatie van SamenLoop voor Hoop bestaat uit zo’n 20 vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om dit evenement mogelijk te maken. Onderverdeeld over een 7tal commissies, maken zij zich onder andere hard voor het dagprogramma van het event, de marketing, de deelnemende teams, de logistiek en de sponsoring & financiën van dit geheel. Een volledig professioneel team dat alles uit de kast haalt om er een zo strak mogelijk evenement van te maken. Opmerkelijk hierbij is dat het een team is dat uit vrij veel jonge mensen bestaat. Sairoong Huisman (24),  Roy van Berg (25) en Dominique van Maanen (23) maken onderdeel van dit team en zijn onder andere verantwoordelijk voor de inhoud van het programma en de marketing van het evenement. Roy stroomde vanuit een stage bij KWF door in de organisatie van SamenLoop voor Hoop. “Wat het leuk maakt om dit te organiseren? Voornamelijk de voldoening dat je iets doet voor het goede doel. Daarbij de kick dat alles staat en soepel loopt.” Roy heeft een goede achtergrond in het organiseren van evenementen en het programmeren van muzikanten.

“Dit gaat veel media aandacht opleveren,
misschien zelfs wel landelijk.”

Dominque en Sairoong zijn verantwoordelijk voor de marketing. Een pittige klus, want een goed doel op de kaart zetten is lastig. “We richten ons voornamelijk op Social Media en het evenement onder de aandacht brengen tijdens andere Haarlems evenementen. Zo stonden we op de kerstmarkt tijdens de afgelopen feestdagen.” – D. De dames zijn nieuw in de organisatie van SamenLoop voor Hoop. Daar het evenement pas voor de tweede keer georganiseerd wordt en de lat elk jaar wel een stukje omhoog gaat, hebben ze genoeg te doen. “In eerste instantie wilden we het evenement neerzetten als een jongeren-evenement, maar nu gaan we naar een algemenere insteek  die voor iedereen toegankelijk is.” Naast Social Media zijn de dames bezig met een hele speciale actie die ergens in maart plaatst moet gaan vinden. “Dit gaat veel media aandacht opleveren, misschien zelfs wel landelijk.” – S. Daarbij zullen er vlak voor het event posters door de hele stad komen te hangen. “Deze zullen absoluut op gaan vallen en we gaan er dan ook van uit dat het evenement een succes wordt!” – D.

Het Evenement
Het evenement kent drie sleutelmomenten. De openingsceremonie vormt de aftrap. Hierbij lopen (ex-)kankerpatiënten onder aanmoediging van familie, vrienden en bezoekers de eerste ronde op het parcours. ’s Avonds vindt de kaarsenceremonie plaats, een moment van herdenking. Langs de gehele route worden kaarsen ontstoken. “Een indrukwekkende gezicht om de Hout zo verlicht te zien.” Het laatste moment is de gezamenlijke laatste ronde, waarbij alle deelnemers het laatste ronde samen lopen. Zoals gezegd vinden er gedurende de loop diverse festiviteiten plaast. Een hoogtepunt daarbij is de Silent Disco. Waarbij van 00:00 tot 04:00 de Haarlemmer Hout wordt omgetoverd tot heuse “openlucht disco”. Vorige editie draaide bekende Haarlemse DJ’s zoals Dennis van Geest, de Snorren DJ team, Artee en Bas Slop. Ook dit jaar wil de organisatie zulke namen weer laten draaien, zodat het wederom een uniek en prachtig spektakel wordt.

527652_353491501382889_742355303_n

Loop mee!
Een goed doel in de schijnwerpers zetten anno 2014 is niet met de collectebus langs de deuren, maar een strak evenement neer zetten. Laten zien dat het leven vieren belangrijker is dan de nadruk leggen op de gevolgen van een heftige ziekte. SamenLoop voor Hoop is hier een uiterst goed voorbeeld van. Door middel van een leuk evenement deelnemers, familie en bezoekers even laten vergeten waarmee ze te maken. Op 24 & 25 mei kun jij dat ook meemaken. Kom ook naar de Haarlemmer Hout out en loop mee. Inschrijven of meer informatie kan via haarlem.samenloopvoorhoop.nl of via de Facebook-pagina van SamenLoop voor Hoop.

In de aanloop naar event zal Haerlems Bodem meer licht schijnen op dit unieke evenement, haar deelnemers en de organisatie. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here