Muziek die je niet goed kan benoemen. Uniek, zeer divers en waar je er bij sommige nummers echt voor moet gaan zitten. Dit is de muziek van Satisfaction Injection. Instrumentale, progressieve jazzrock, kortom jazzrock. Oorspronkelijk vier mannen, nu zes. Gitaren, blazers, elektronische samples, alles zit erin. Waarom dit artikel? Ten eerste staan ze 2 december in het voorprogramma van niemand minder dan Soft Machine Legacy, ten tweede komen ze 12 december met hun debuutalbum ‘Special Medicine’ en ten derde omdat er een familiaire link voor mij is. De vier mannen waarmee het is begonnen, zijn Jonathan Roorda, Laurens Roorda, Matthijs Tuijn en Bas Warner. Voilà, daar heb je het. Voor de scherpe lezer: Ja, we delen een achternaam. Ik ben het zusje van, en tevens de Benjamin. Toen SI bekend maakte dat het met een debuutalbum kwam, greep ik mijn kans en benaderde ik de band met de vraag of ik ze mocht interviewen. Als jongste ben je nou eenmaal trots op de oudste en des te gaver is het dan, als je een artikel erover mag schrijven.   

Satisfaction Injection
Satisfaction Injection, oftewel SI, begon 12,5 jaar geleden als The Fender Benders and the Satisfaction Injection Rhythm Section. Yes, een mond vol, maar ze waren jong. Toen meer een Blues- en jamband en niet zo serieus als ze nu zijn, althans… We spreken ze in hun oefenruimte en bij aankomst krijg ik al direct door dat dit niet in een uurtje klaar zal zijn. De mannen zijn aan het opbreken. Kabels en instrumenten vliegen je om de oren, terwijl er om de haverklap zes bulderende lachen klinken. Eerst ze maar even uit laten razen, om vervolgens naar buiten te gaan voor het maken van de foto’s. Je zou zeggen: ‘snel gedaan’, maar nee. Ze in het gareel houden is een kunst, vooral als er twee met allerlei attributen aankomen, die uiteindelijk van fotograaf Jaap toch wel wegmoeten. Het zijn heren van de ‘running gags’, een eigen jargon en lachwekkende opmerkingen. Ik deal hier al 26 jaar mee, maar zelfs ik denk: ‘my lord…’ Jaap daarentegen weet van aanpakken en terwijl hij even hard meelacht, luisteren de heren wel naar hem. Ik houd me maar afzijdig, want uiteindelijk krijgt Bas door mij de slappe lach en andersom ik ook. Weer binnen moeten de nieuwe bandleden Ilia en Jornt weg, waardoor we het interview starten met de ‘harde kern’.

Satisfaction Injection 3

Zoektocht
In 2005 werden deze vier muzikaal meer serieus. Ze haalden saxofonist en klarinettist Kim David Bots erbij en het officiële SI was daar. Ze traden van 2005 tot 2010 regelmatig op, werden tweede bij de Rob Acda Awards 2009, schreven heel veel muziek, maar moesten vooral als begin twintigers ontdekken waar ze ieder heen wilden. Kim verliet na een paar jaar de band, om zich meer te focussen op een carrière in de illustratie, waardoor er een belangrijke component wegviel. Hierdoor werd het wat stiller rondom SI. Het zoeken naar een blazer in dit genre is behoorlijk moeilijk, aangezien het een vrij uitgesproken genre is. Matthijs verwoordt het als volgt: “Onze muzieksmaak is specifiek, zeer specifiek. Daarnaast is het muziek die een stuk vrijer is dan andere genres. Men moet zich daar wel in vinden. Hoe technisch je ook bent, als het je niet aanspreekt, speelt dat niet fijn met elkaar.”

De zoektocht naar nieuwe muzikanten was dus lastig, maar bleek niet onmogelijk. Het laatste jaar spelen ze met de eerdergenoemde mannen Ilia Lumbroso en Jornt Duyx. Ilia is multi-blazer en bespeelt onder andere saxofoon, fluit en klarinet. Jornt voornamelijk toetsenist en samples. Hiermee wordt er gelijk een nog breder genre gecreëerd. Eerst waren er vooral nummers geïnspireerd op Caravan, John Coltrane, Frank Zappa en Soft Machine. Nu hoor je ook stukken die qua sound iets weghebben van bijvoorbeeld Daft Punk. Als gastmuzikanten begonnen Lumbroso en Duyx mee te spelen op het album, maar zijn inmiddels zodanig geïntegreerd dat SI nu bij liveoptredens standaard met zes man staat.

Satisfaction Injection LP_cover_SI

‘RAAF’ en ‘ROB’
In de afgelopen tien jaar dus genoeg gevarieerd in opstelling, levensdoelen en muzieksmaken. Op het album ‘Special Medicine’ is de B-kant, genaamd ‘RAAF’, als het ware een verzameling van geschreven werk van die periode. “Een muziekcollage”, aldus Matthijs. De A-kant, genaamd ‘ROB’ is een ode, een suite. Deze vertelt het verhaal van Reerug Rob. Wie Reerug Rob is? Al sla je me dood. Wederom probeert mijn broer het me uit te leggen, maar ik ben het na de tweede zin al kwijt. Het mysterieuze van het verhaal is dan ook wel iets wat de heren intact willen houden. “Meer zal duidelijk worden als je de plaat hebt, Eef”, vertelt Jonathan. Matthijs vult aan met dat in de nummers zelf ook delen worden verteld en je al hints kan halen uit de betiteling van de stukken. Ik ken deze gasten langer en weet dat hun wereld heel eigen is. Laurens, Jonathan en Bas kennen elkaar al bijna hun hele leven en Matthijs minimaal de helft daarvan. Het zijn beste vrienden en dit bij elkaar zorgt voor een uniek samenspel. Een wereld die je als buitenstaander dus niet 1, 2, 3 zal vatten, maar dat vind ik ook wel weer het mooie eraan. Wat bedoel ik hiermee? Ze zijn gewoon Lau, Jo, Bas en Matthijs, plus nu Ilia en Jornt, en een betere uitleg kan er niet gegeven worden.

Wat rest mij verder te zeggen? Ga ze zien! Echt waar, ze zijn goed. De ‘Album release show’ staat dus gepland op 12 december. Dit in Cultuurcentrum de Pletterij in Haarlem. Iedereen is welkom. Entree is 7 euro, tenzij je al een pre-order hebt op de plaat, dan is het gratis. Hoe deze te bestellen? Klik hier of kijk onderaan het artikel voor alle links, naar alle sites. Het album is compleet door hen in eigen beheer uitgebracht. Oud-bandlid Kim heeft de binnenkant van de hoes ontworpen. Het ontwerp van de buitenkant staat op Jonathans naam en hij heeft deze lichting, á 300 platen, zelf gemaakt door middel van een zeefdruk. Ik doe het hem niet na, de immense klus. Veel geld is erin gestoken, maar ze hebben verre van spijt. Ze zitten glunderend van trots te vertellen, terwijl de plaat in het midden staat te blinken. Bij de LP krijg je ook een digitale download. Dus heb je geen platenspeler, niet getreurd, koop hem alsnog, aangezien je het gewoon kan luisteren en je gelijk een ongelofelijk mooi kunstwerk in huis hebt. En dit alles maar voor 20 euro. Niks toch?

Overstag en wil je de plaat kopen? Klik hier voor alle informatie over de pre-orders. Meer informatie over de band en alle optredens? Klik hier voor de website, hier voor tickets voor Soft Machine Legacy, met SI in het voorprogramma en dan hier voor de ‘Album release show’ van SI zelf.

Fotografie: Jaap Kroon

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here