Het Kleinste museum van Haarlem presenteert vrijdag 8 februari t/m zaterdag 20 april een collectie schoenen, gemaakt door ontwerpster Simone Memel en beeldend kunstenaar Joke Breemouer. Te zien zijn de befaamde ‘Haarlemschoen’ van Memel en vroege ontwerpen van Jan Jansen uit de collectie van Breemouer. De feestelijke opening is op vrijdag 8 februari om 16.00 uur.

Passie voor schoenen

Memel en Breemouer hebben beiden vanaf hun pubertijd een fascinatie voor schoenen. Simone Memel zocht vanaf haar dertiende naar hakjes en pumps uit de jaren vijftig. Ze fantaseerde over artistieke schoenmodellen en kon deze realiseren op de ArtEZ academie in Arnhem. Joke Breemouer kocht haar eerste paar Jan Jansen-schoenen in 1978 en ontwierp zelf bijpassende kleding.

schoenen
Haarlemschoen Simone Memel

Haarlemschoen

Simone Memel leerde schoenen ontwerpen op de ArtEZ Academie in Arnhem. Zij studeerde in 1995 af aan de afdeling 3D Design en volgde de vakopleiding ambachtelijk schoenmaken aan het MBO-college in Den Bosch. In 1996 ontving zij een startstipendium van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst. Haar Haarlemschoen, ‘Haarlem Hoog’, is een grote pump met een Delfts Blauwe afbeelding de St. Bavokerk.

Beeldend kunstenaar Joke Breemouer

Naast haar werkzaamheden als beeldend kunstenaar is Joke Breemouer al vele jaren een grote naam in de Haarlemse kunstscène. Zij is curator bij diverse kunstmanifestaties, docent aan de Kunstacademie Haarlem & Leiden en voorzitter van de Kunstlijn. In 2015 ontving Breemouer van de gemeente Haarlem de Penning van verdienste.

Kunstcentrum Haarlem

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert tien keer per jaar een uniek voorwerp of verzameling van bekende Haarlemmers. Het Kleinste museum van Haarlem is onderdeel van Kunstcentrum Haarlemal bijna vijftig jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design- en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en winkel presenteert Kunstcentrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert ze bijeenkomsten over beeldende kunst in de ruimste zin van het woord. Het Kunstcentrum Haarlem is open van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Meer HB? Check het artikel over Haarlem in vogelvlucht!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here