Op initiatief van de groep Haarlem e.o. van Amnesty International, gaat op zondag 26 november ook dit jaar in Haarlem weer de internationale schrijfmarathon van start. In de Jopenkerk geeft wethouder Jur Botter om 14:00 uur het startsein. Het is de bedoeling dat tot en met zondag 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, op verschillende locaties zoveel mogelijk brieven en kaarten worden geschreven naar respectievelijk regeringen en mensenrechtenverdedigers.

Vuist

Met elkaar een enorme vuist tegen onrecht maken. Zo vat Amnesty Haarlem het doel van de schrijfmarathon samen. En het werkt! Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. Máxima Acuña uit Peru kan er over meepraten. “Ik ben oneindig dankbaar dat ik niet alleen ben, maar hulp krijg van zoveel mensen van over de hele wereld,” vertelt ze. Vorig jaar werd er geschreven voor Máxima, omdat zij en haar gezin bedreigd en mishandeld werden omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. In mei 2017 bepaalde het hooggerechtshof van Peru dat ze op haar land mag blijven wonen. Soms is het ook een kwestie van een lange adem: de Oezbeek Erkin Musaev kwam dit jaar vervroegd vrij en zegt door de schrijfmarathon in 2014 beter te zijn behandeld in het strafkamp.

Wereldwijd werden vorig jaar 4,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms’jes en WhatsApp’jes verstuurd.

Brieven uit Haarlem

Vorig jaar werden er in Haarlem 5.715 brieven en kaarten geschreven. Dit jaar is iedereen tot en met 10 december op een aantal locaties in Haarlem en omstreken weer welkom om zoveel mogelijk, eventueel voorgedrukte, brieven en kaarten te schrijven. De brieven gaan naar regeringen en vragen aandacht voor mensen in onrechtvaardige situaties. De kaarten gaan naar mensenrechtenverdedigers en zijn bedoeld om hen een hart onder riem te steken. De brieven van dit jaar roepen op tot eerlijke behandeling van de mensenrechtenverdedigers Clovis Razafimalala uit Madagaskar, Hanan Badr el-Din uit Egypte, Issa Amro en Farid al-Atrash uit Palestina, Mahadine uit Tsjaad, de organisatie MILPAH uit Honduras, Ni Yulan uit China, Sakris Kupila uit Finland, Shackelia Jackson uit Jamaica, Xulhaz Manna uit Bangladesh en de Istanbul 10+ uit Turkije.

Schrijfmarathon Amnesty International

Schrijfmarathon van 26/11 tot en met 10/12

Op zondag 26 november verzorgt wethouder Jur Botter om 14:00 uur in de Jopenkerk de aftrap van de schrijfmarathon. Die dag is iedereen tot 17:00 uur welkom om mee te schrijven en zo een vuist te maken tegen onrecht. In de dagen die volgen schrijven mensen op scholen, kerken, clubs en verenigingen flink door. Daarnaast zijn er een aantal locaties waar iedereen van harte welkom is om ook de pen ter hand te nemen. Een overzicht van alle data, locaties en tijdstippen:

  • za 25 nov – 10:00-13:00 – ’t Trefpunt, Akonietenplein 1, Bennebroek
  • di 28 nov – 18:30-20:00 – Pauwehof naast de Oude Kerk, Wilhelminaplein, Heemstede
  • wo 29 nov – 8:30-12:00 – Badhuis Leidsebuurt, Leidseplein 49, Haarlem
  • za 2 dec – 13:30-16:00 –  Fotogalerie de Gang, Grote Houtstraat 43, Haarlem
  • zo 3 dec – 9:30:00-10 en 11:00-11:30 – Mariakerk, Rijksstraatweg 355, Haarlem
  • zo 3 dec – 16:00-18:30 – Seinwezen, Kinderhuissingel 1, Haarlem
  • ma 4 dec – 19:00-21:00 – Toneelschuur/Filmschuur, Lange Begijnestraat 9, Haarlem
  • wo 6 dec – 14:00-16:00 – WAAR Haarlem, Grote Houtstraat 130, Haarlem
   • za 9 dec – 12:00-15:00 – Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32, Haarlem

De schrijfmarathon eindigt op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens. De Lutherse Kerk (Witte Herenstraat 22, Haarlem) is dan om 16:45 uur het startpunt van de fakkeltocht die Amnesty Haarlem jaarlijks organiseert om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor mensen in onrechtvaardige situaties. Na terugkeer wordt dan in de Lutherse Kerk bij de start van een bijeenkomst met het thema ‘Kinderen zijn de toekomst – kinderrechten zijn het fundament van de samenleving’ bekend gemaakt hoeveel brieven en kaarten er in totaal zijn geschreven in het kader van de schrijfmarathon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here