Afgelopen zaterdag opende de Philharmonie haar deuren voor de eerste cast en crewbijeenkomst van de kerstvoorstelling Scrooge. “Best een gekke locatie want Scrooge zal tussen 19 december 2018 en 6 januari 2019 plaatshebben in de Stadsschouwburg Haarlem,” zegt algemeen directeur Jaap Lampe in zijn welkomstspeech vanaf een verhoging op het podium.

De rest van het grote podium is gevuld met kinderen, hun ouders, acteurs, technici, decorbouwers, stylisten, choreografen en nog veel meer mensen
die de komende maand keihard gaan werken om de vierde Haarlemse editie van Scrooge tot een spetterend succes te maken. En om te benadrukken hoe belangrijk ieders rol is, wordt iedereen, en dan bedoelen we ook echt íedereen, bij naam genoemd, voorgesteld en bejubeld met applaus.

Scrooge 2018 wordt een visueel spektakel

Daarna beklimt Javier López Pińón, de regisseur die dit jaar de eer heeft zijn visie los te laten op het beroemde kerstverhaal, het podium. Hij benadrukt hoeveel zin hij heeft in de voorstelling die volgens hem een “visueel spektakel vol muziek, dans, zang en poppenspel zal zijn.” Wanneer Haerlems Bodem op een later moment de gelegenheid krijgt hem apart te spreken, licht hij een tipje van de sluier op met een foto van een van die poppen. Bepaald geen Sesamstraat; de poppen van vormgever en theatermaker Rieks Swarte (die ook het decor ontwerpt) zijn best een beetje eng. Zoals Dickens het vast ook bedoelde toen hij honderdtachtig jaar geleden zijn moralistische sprookje schreef. Javier geeft aan dat hij de integriteit van de boodschap die Dickens in het verhaal legde, de grote verschillen tussen arm en rijk, wil behouden, zij het in een eigentijdse jas.

Scrooge 2018
Regisseur Javier López Pińón spreekt cast en crew toe.

Scrooge 2018 zal negentien keer worden opgevoerd met drie verschillende casts aangezien de kindacteurs niet avond aan avond de planken op mogen. Dat betekent feitelijk dat Javier niet één maar drie voorstellingen tegelijk moet regisseren. Gelukkig is hij door zijn ervaring als operaregisseur opgewassen voor de taak. Hij kijkt vooral uit naar de montage, het moment dat spel, muziek en decor voor het eerst echt samen komen op het podium. Dat je ziet of het werkt.

Hetzelfde verhaal, maar nooit dezelfde beleving

Jaap Lampe kijkt vooral uit naar de decorgrappen die hij van Rieks Swarte verwacht. “Elke keer is het weer geweldig te zien welke interpretatie spelers, de regisseur en de ontwerpers aan het klassieke verhaal gaan geven. Scrooge kan je elke kerst bekijken, zonder ooit het gevoel te hebben dat je hetzelfde voorgeschoteld krijgt.” Na Erik van Muiswinkel, Peter de Jong en Brigitte Kaandorp, valt de vertolking van de hoofdrollen deze keer onder de verantwoordelijkheid van Toneelgroep Het Volk, gerepresenteerd door de welbekende acteurs Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten.

Het applaus maakt alles goed

Terug op het podium zijn het echter niet de professionals die het meest in het oog springen, maar de grote schare kinderen. Zij vormen uiteindelijk het hart van de voorstelling.

Makkelijk was het niet; ze hebben drie auditierondes moeten doorkomen voor het verlossende telefoontje kwam dat ze ‘erin zaten’. Javier is echter zeer onder de indruk van het hoge niveau dat de kinderen meebrengen. “Ik had echt de luxe om uit heel veel goeds te mogen kiezen.”

Scrooge 2018
Sarra (15), Gailan (13) en Iliyes (13) hebben vooral zin in de afterparty.

We spreken broer en zus Iliyes en Sarra van dertien en vijftien die in 2015 ook mee deden – veteranen zogezegd. Hun buurmeisje Gailan van dertien is er dit jaar voor het eerst bij. Ze hebben er ontzettend veel zin in. Iliyes beaamt dat de audities dit jaar pittiger waren. “Het was echt ontzettend spannend of we wel door zouden zijn. We waren zo blij toen we het hoorden. Het is echt een fantastische ervaring om hier aan mee te doen. Je werkt heel hard, moet een tijdje alle andere leuke dingen zoals sport en zo, even aan de kant zetten, maar dat applaus aan het eind maakt alles goed. En de afterparty. Daar kijk ik het meest naar uit.”

Ook Lars van elf heeft er veel zin in. “Een vriendin van mijn oma had de oproep in de krant gelezen. Ik heb me toen opgegeven voor de audities in Schalkwijk. Ik moest een stuk dans, een liedje en spel laten zien en daarna was het afwachten. De tweede auditieronde was in de Philharmonie en de regisseur was gelukkig enthousiast.” Zenuwachtig is hij voorlopig nog niet.

Scrooge 2018
Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten van Toneelgroep Het Volk snijden de taart aan.

Na het voorstelrondje en veel applaus, wordt een groepsfoto gemaakt waarna een enorme taart het podium wordt opgereden. Het feest is officieel begonnen!

Koop nu vast kaarten voor een van de voorstellingen via deze link. Of lees over Judas – de Holleeders dichtbij, een familietragedie over de familie Holleeder.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here