Het is nog even weg maar in december 2018, tijdens het jubileumjaar van de 100-jarige Stadsschouwburg, maken de Haarlemse theatermakers Toneelgroep Het Volk en Rieks Swarte de vierde editie van de inmiddels traditionele familievoorstelling Scrooge. De tekst wordt geschreven door de succesvolle toneelschrijver Don Duyns en de regie is in handen van Javier López Piñón. Scrooge! Not A Christmas Carol wordt een voorstelling voor jong en oud vol variété en is te zien van 18 december 2018 t/m 6 januari 2019 in de Stadsschouwburg. 

Traditie van Scrooge

Als kloppend hart van de stad heeft de Stadsschouwburg inmiddels een Haarlemse traditie gecreëerd door elke twee jaar een nieuwe versie van Charles Dickens beroemde A Christmas Carol te produceren. Na producties met Erik van Muiswinkel (2011), Peter de Jong (2013) en Brigitte Kaandorp (2015) slaat de schouwburg 2017 over om het jubileumseizoen 2018-2019 extra feestelijk te maken met weer een geheel nieuwe Scrooge. De setting is geen alledaagse ‘Christmas Carol’; maar een revue waarin allerlei “artiesten” hun kunsten zullen vertonen. De Haarlemse schouwburg wordt omgetoverd tot de Harlem Variety Hall. Toneelspel, zang, dans, acrobatiek, poppenspel, mime, goocheltrucs, tableaux vivants en wisselende achterdoeken: de wereld van de 19e eeuwse variété-shows gaat herleven. De kloof tussen arm en rijk die Dickens altijd bezig hield, speelt een belangrijke rol in deze versie. In deze versie van Scrooge gaat men terug naar de Victoriaanse tijd, hoewel alles er romantisch uitziet, is niets wat het lijkt. Achter het vermaak dat een kerstvoorstelling per definitie moet bieden, ligt ook het aspect van de wanhoop van de onderliggende armoede.

Bekijk hier de promo van Scrooge in 2013:

Talentenjacht in de wijken
Eén van de kernelementen van de Scrooge-voorstellingen is de samenwerking tussen professionals en amateurs, waaronder ook veel kinderen en jongeren. Na het succes én het enthousiasme van de bijdragen van kinderen in de editie van 2015 gaan wij in de versie van 2018 maar liefst 2000 leerlingen in het basis- en voorgezet onderwijs laten kennismaken met theater, zang en dans. In een drietal Haarlemse wijken speuren wij naar jonge talenten onder de ‘kans kinderen’ d.m.v. theaterworkshops. Als resultaat van open audities zullen uiteindelijk 60 talenten meedoen aan de voorstellingen.

“Kerst is de tijd van samenzijn en verbondenheid. Met Scrooge wordt de gemeenschap betrokken bij onze activiteiten en kunnen wij ook een plek zijn van ontmoeting en samenkomst.” – Jaap Lampe, algemeen directeur van Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem

Het artistieke team
Het artistieke team bestaat dit seizoen uit “oude rotten” in het theatervak. Daarnaast wordt een nieuwe generatie aangeboord en biedt dit kansen voor het overdragen van het theaterambacht: jong leert van oud. Wigbolt Kruijver en Bert Bunschoten vormen al meer dan 45 jaar het Haarlemse hart van Toneelgroep Het Volk. Zij spelen de hoofdrollen in de vierde editie van Scrooge. De voorstelling wordt vormgegeven naar een concept van de Haarlemse theatermaker Rieks Swarte. Zijn werk staat bekend om de beeldende kracht en het samenspel tussen de spelers en de objecten. Swarte werkt samen met Carly Everaert (kostuums) en Cynthia van der Linden (grime en haarwerk). De succesvolle toneelschrijver Don Duyns maakt speciaal voor deze jubileumeditie een nieuwe bewerking van Dickens’ tekst. Don Duyns is een van de meest gevraagde Nederlandse toneelschrijvers, met name bekend van de succesvolle familievoorstellingen van het Ro Theater. De muzikale leiding is in handen van Hans Thissen.

Headerfoto van links naar rechts: Bert Bunschoten, Rieks Swarte, Javier López Piñón, Don Duyns en Wigbolt Kruijver. Fotograaf: Melle Meivogel.

Scrooge! Not A Christmas Carol | Stadsschouwburg Haarlem | 18 december 2018 t/m 6 januari 2019 | Start kaartverkoop eind januari 2018

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here