Wat is de rol van kunst? De creatie op zich is slechts een deel, het gaat om de uitkomst van het denkproces dat de kunstenaar doormaakt en het effect daarvan. Het is een energie die er voor zorgt dat mensen op een andere manier naar de wereld gaan kijken, en hen een andere visie op de wereld geeft. Dat is wat kunstenaar Servaes Koers op heel veel plekken in Nederland met zijn werk en zijn eigen autonome manier van kijken teweeg heeft gebracht, en dat is wat hij nu ook vanuit Luxemburg gaat doen. “Maar 4 uur rijden vanuit Haarlem, en dan ben je in een andere wereld.”

Servaes’ werk is bekend van onder andere het Solar Festival en de strandtent Woodstock 69, waarvoor hij, met zijn team, enorme kleurrijke installaties maakte, van drakenkoppen tot metershoge bijenkorven. Doel van deze fantastische bouwwerken was naast verbazen vooral het verhogen van de algehele sfeer.

lottedegraafphotography-servaes-(1-of-46)

“Het opzetten van al die projecten heb ik heel lang met heel veel plezier gedaan. Het mooie vind ik dat ik veel dingen heb gestart die uiteindelijk door anderen zijn overgenomen. In mijn optiek is dat wat de essentie is van kunst. Kunstenaars brengen iets mee en beïnvloeden daar individuen mee, waarnaar anderen het weer overnemen. Uiteindelijk volgt de massa, hoewel ze vaak niet eens beseffen wat het oorspronkelijke idee was. In die zin volgt de massa altijd de kunst, en gaat het dus helemaal niet om het kunstwerk zelf, maar om de dingen die daaruit voortvloeien.”

Hoe mooi de tijd van de grote installaties op festivals ook was, er begon toch steeds meer iets te knagen bij Servaes over zijn decorbouwkunst. “Waar ik steeds meer moeite mee kreeg, was dat dit soort kunst uiteindelijk wegwerpkunst is. De gevolgen zingen natuurlijk wel door, maar het feit dat festivals steeds meer geënt zijn op instant plezier begon me tegen te staan.”

“We zijn ons steeds meer gaan richten op een ander soort festivals, waarbij het draait om saamhorigheid en waarbij het doel is om mensen te inspireren. Op bijvoorbeeld het Sun festival in Hongarije liepen mensen gewoon op blote voeten rond. Dat kon gewoon want iedereen had zijn eigen afvalzakje bij zich, dus het grasveld was helemaal schoon.”

AvdMeer_portret_ServaesKoers_Melissa_1

Een paar jaar geleden diende zich een kans aan om een eco-resort te runnen op de Filipijnen. Servaes en zijn vrouw Melissa togen naar het eiland en werkten daar bijna een jaar met veel plezier. “Het was toen ook wel klaar, je raakt toch een beetje je realiteitszin kwijt als je zo met z’n tweeën aan de andere kant van de wereld zit en je kunt niet eens met je vrienden skypen vanwege het tijdsverschil,” zegt Melissa over dat avontuur. Maar op de Filipijnen werd wel de basis gelegd in hun denken voor de volgende grote stap. Op camping Bellevue in Luxemburg waar het stel in 2000 trouwde, willen ze samen met de eigenaar een eco-camping beginnen. Een plek vol inspiratie voor mensen die net als zij duurzaamheid en saamhorigheid hoog in het vaandel dragen.

Servaes vertelt: “We hebben een Hemelvaarttraditie waarbij we met een grote groep vrienden ieder jaar naar Bellevue gaan. Het is zo mooi daar, een heel bijzondere plek die uitkijkt over een rivierdal met geweldig uitgesleten rotspartijen en een eeuwenoud bos. Op een gegeven ogenblik raakte ik aan de praat met Jean, de zoon van de eigenaar die de boel zou gaan overnemen. Jean wilde eigenlijk wel een andere kant op met de camping, maar had geen idee hoe. De afspraak is nu dat wij met hem dat idee van saamhorigheid en inspiratie, zoals we dat zelf hebben ondervonden op festivals, naar Bellevue gaan brengen.”

Enthousiast pakt Servaes foto’s van de camping in zijn huidige staat, waarbij vooral opvalt dat er heel veel ruimte is en ook dat er nog heel veel te doen is. Er komen beelden van verouderde stacaravans langs. “Daarvan staan er ook een paar leeg, dus daar trekken wij zolang in.” Dan volgt een foto van wat lijkt op een kruising tussen een bedoeïenentent en strandtent, duidelijk herkenbaar als een creatie van Servaes’ hand. “We waren weer met vrienden in Bellevue voor een vakantie en ik had zin om wat te doen, dus ik ben een keukentent gaan bouwen. Er liggen zoveel spullen op het terrein waarvan je iets kunt maken.” Servaes wijst op de cementblokken. “Als je die opstapelt, dan heb je vanzelf al een keukenblok.” Hij gaat door naar een foto van de schuur. “Op het terrein staat ook een enorme schuur, die tot de nok vol staat met spul.” “Allemaal spul om mooie dingen mee te maken.” Servaes glundert.

AvdMeer_portret_ServaesKoers_Melissa_2

De nieuwe richting die de van oudsher traditionele camping inslaat is in lijn met de opkomende traditie van Ecovillages, maar dat is niet wat dit is, legt Servaes uit. “Bij ecovillages gaat het om je helemaal af te sluiten van de wereld en zelfvoorzienend te worden, en in mijn optiek is voor veel mensen die stap veel te groot. Voor mijzelf vind ik het gewoon heel leuk om dingen te doen en te maken in de natuur. Dat verlangen naar natuur is bij mij groot en ik denk dat ik daarin niet alleen sta, dat er meer mensen zijn die die behoefte voelen. Als je dan kijkt hoe je als individu de wereld kunt verbeteren, dan hopen we hier een duurzame plek te kunnen gaan opbouwen, die een plek van inspiratie zal worden, een sociaal experiment van ons samenzijn. Mensen kunnen langskomen en daarvan proeven zonder ze op wat voor manier te verplichten tot iets.”

Het is een groot project wat Servaes en Jean aangaan, maar wel iets dat aansluit bij wat een steeds grotere groep mensen zoekt. Een ecologische gemeenschap, waar ruimte is voor muziek en kunst, theater, yoga, en waar mensen voor een korte tijd deel van kunnen uitmaken.

Serveas: “Daarnaast hoop ik ook weer meer tijd en vooral zin te krijgen in het maken van mijn eigen kunstwerken.” En ook daarin zal hij mensen dan meenemen in een nieuwe manier van kijken naar de wereld, en zij zullen anderen weer aansteken, en zij op hun beurt ook, een duurzame kringloop die blijft inspireren.

Interview & fotografie: Anke van der Meer

KUNSTLIJN
Aankomend week is het werk van Serveas Koers te bezichtigen bij Studio Locomoco. Het laatste weekend dat je de prachtige serie *Paraflage 7 van de Haarlemmer Servaes Koers hier kunt komen bewonderen. Studio Locomo is aankomend weekend, tijdens de Kunstlijn, geopend van 11:00 tot 17:00. FACEBOOK EVENT 

Opening Expositie Servaes Koers, fotografie: Lotte de Graaf

lottedegraafphotography-servaes-(31-of-46)

lottedegraafphotography-servaes-(2-of-46)

lottedegraafphotography-servaes-(34-of-46)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here