Het zal jullie niet ontgaan zijn dat de oude V&D in Haarlem weer open is. Gather is het nieuwe pop-up warenhuis aldaar. Een podium en ontmoetingsplaats voor de nieuwe maakindustrie. Haerlems Bodem is mediapartner en verzorgt er een aantal muzikale evenementen. De eerste met Lisa & Friends was een groot succes. Vrijdag 29 juli 2016 staat de volgende gepland in samenwerking met de Singer Songwriter Cirkel Haarlem.

Anouk Slik

Stoffig

Singer Songwriter Cirkel Haarlem, ik hoor jullie al denken; ‘Haarlem is toch dé muziekstad van Nederland. Moet er dan zonodig nog een clubje muzikanten met een gitaar om hun nek erbij?’ Ik moet heel eerlijk bekennen, ik dacht er ook heel even zo over. Een gedachte die gevoed werd door een overdaad aan ‘Giel Beelen muzikanten’ op TV. De niet beschermde titel singer-songwriter wordt nog steeds vaak ten onrechte gevoerd door mensen die een paar akkoorden op een gitaar spelen en een liedje over hun moeilijke jeugd hebben geschreven. Het stoffige imago dat de titel met zich meebrengt, is ook niet echt behulpzaam voor de echte muzikant die professioneel en met passie met zijn of haar vak bezig is. Gelukkig is er ook een duidelijke kentering waarneembaar. Dat het ook weer een soort van hip is om een singer-songwriter zijn. Denk bijvoorbeeld aan Haarlemse muzikanten als Niels Geusebroek en Yorick van Norden. Maar ook de Haarlemmer Raoul Bakker timmert muzikaal flink aan de weg. En laatstgenoemde is een van de leden van het eerste uur van de Singer Songwriter Cirkel Haarlem. Hoog tijd dus, om eens in gesprek te gaan met Anouk Slik, een van de oprichters van de SCH.

anouk_slik_singer_songwriter_cirkel_haarlem_haarlems_bodem_muziek_gather-5

Tropenrooster

We spreken om 17.00 uur af in Café Briljant in de Vijfhoek. Het is de thuisbasis van de Singer Songwriters Cirkel Haarlem. Het begin van onze afspraak verloopt iets anders, want het café zit potdicht. Het is deze dag voor het eerst een echte zomerdag met een graad of 29 op de thermometer. Via Facebook laat de eigenaar weten dat het met de zon op zijn ramen niet te harden is in zijn café en dat hij pas om 19.00 zijn deuren opent voor een fris biertje. Inmiddels hadden we al van de nood een deugd gemaakt door alvast de foto’s voor het artikel te schieten. Anouk is geruime tijd model geweest en met haar en mijn ervaring was dat klusje zo gepiept. Na het bericht van de café-eigenaar strijken we neer op het terras van het naastgelegen Native (waar de citroencake echt een aanrader is).

Anouk Slik

Dat het leven van een singer-songwriter alles behalve saai is, dat blijkt al snel tijdens het gesprek met 22-jarige Anouk Slik. De in Haarlem geboren muzikant komt al snel als kind in aanraking met muziek in de kerk. In de Evangelische kerk is het de normaalste zaak van de wereld dat je met z’n allen zingt en muziek maakt. Dat gold ook voor de Pinkstergemeente in Heerhugowaard, waar ze een tijdje deel van uitmaakte. Daar zat ze in de jeugdband en later in andere coverbandjes. De kerk heeft ze inmiddels ingeruild voor haar eigen geloof. “Ik ben nu open minded. Wel spiritueel, geen benamingen. Je kunt het nergens onder scharen. Het is mijn eigen persoonlijke levensbeschouwing.” Ik kijk er dan ook niet van op als ze me vertelt, dat ze momenteel Religie Wetenschappen studeert.

Zonder gitaar op reis

We gaan nog even terug naar de middelbare school in Heerhugowaard. Daar krijgt ze de kans om een zelfgeschreven liedje ten gehore te brengen voor het eindexamen Muziek. Met trillende handjes, een gitaar en met de oogjes dicht, stond ze daar en het lukte. Toch liet ze haar gitaar staan en koos voor het modellenwerk en het reizen. Zoals dat met muziek gaat; je kunt niet zonder. Ze miste haar gitaar die niet mee op reis was. Na een jaar reizen ging ze aan de studie en pakt ze de muziek weer op. Ze volgt een cursus singer-songwriter en schrijft haar eigen liedjes. Met een liedje over ‘Peter Pan’ doet ze mee aan een wedstrijd in een jeugdhuis in Heerhugowaard. Ze wordt geselecteerd en het nummer komt op een echte LP. Vanaf dat moment besluit ze om door te pakken en probeert elke maand op te treden. Dat het uiteindelijk heel veel meer optredens zouden worden, dat had ze niet verwacht. Ze doet nog auditie bij het conservatorium, maar komt niet door de selectie heen. Haar pijlen richt ze nu op haar studie en het maken van muziek. Ze heeft zelfs plannen om haar modellenwerk weer op te pakken.

Alles leuk

Zoals het vaker gaat tijdens dit soort gesprekken gaat het ook over dromen. “Ik heb altijd al gedacht, ik kijk wel wel wat er op mijn pad komt. Nieuwe muziek uitbrengen zou ik best wel willen, maar dat kost veel geld en dat heb ik niet. Ik heb nog één single op de plank liggen die ik waarschijnlijk in het najaar ga uitbrengen. Het punt is dat ik alles leuk vind. Zowel de muziek, als mijn studie, het modellenwerk en tegenwoordig ook schilderen. Ik hoef niet per se  iets groots te bereiken, maar wil wel graag gehoord worden. Iedere keer als ik speel en ik iemand raak, dan ben ik super tevreden. Mijn droom is wel om meer muziek uit te brengen. De kleinste optredens blijven mijn voorkeur hebben. Dat ik in gesprek met mijn publiek kan gaan.”

anouk_slik_singer_songwriter_cirkel_haarlem_haarlems_bodem_muziek_gather-4

De Cirkel

Om als singer-songwriter met je publiek in gesprek te kunnen gaan, heb je een podium nodig. En dat was nu precies wat Anouk miste, toen ze een paar jaar geleden in Haarlem kwam wonen. Als beginnend muzikant die nog in Heerhugowaard woonde, had zij zich aangesloten bij een singer-songwriters collectief in Alkmaar. Dat heeft haar toentertijd enorm geholpen om te kunnen optreden en het heeft haar veel inzichten gegeven hoe de muziekscene werkt. Iets meer dan een half jaar geleden bedacht ze zich dat dit in Haarlem nog niet bestond. “Ik wilde dat ook graag bieden aan jongen mensen in Haarlem die aan het klooien zijn in de muziek en niet weten hoe ze in de scene belanden. Ik vond het zelf namelijk ook lastig en stelde mij die vraag; Hoe beland je nu in het Haarlemse muziekwereldje? Stel, je bent een meisje met hele mooie liedjes, waar kun je dan spelen? Toen dacht ik, dat wat in Alkmaar is, dat wil ik hier ook wel ontwikkelen. En toen ben met heel veel mensen in gesprek gegaan.”  Waar die gesprekken toe geleid hebben, dat weten we nu inmiddels. De Singer Songwriter Cirkel Haarlem is een snelgroeiend begrip in onze stad. Het is een community die gestart is als een klein platform en steeds meer voet aan grond krijgt in de Haarlemse muziekscene. Elke eerste dinsdag van de maand is er vanaf 20.30 uur een Open Mic Night in Café Briljant. Een open podium voor iedereen die er zijn of haar liedje wil spelen en voor iedereen die ernaar wil luisteren. De SCH programmeert niet alleen in Briljant, maar heeft inmiddels ook al een serie in de Jopenkerk neergezet. Niet zo gek dus dat Haerlems Bodem deze club heeft gevraagd om een avondvullend programma in de oude V&D voor ons neer te zetten. Een muzikaal event op ons eigen pop-up podium in Gather.

Aanmelden

Wil jij als beginnende singer-songwriter uit de regio Haarlem ook deel uitmaken van de Singer Songwriter Cirkel Haarlem? Dat kan. Meld je dan aan via hun besloten Facebookpagina. De Cirkel wordt gerund door Anouk Slik en Craig Fischer. Stichting STAD Haarlem en muzikant Wessel van Deursen zijn partner van dit initiatief.

Programmering Gather

Vrijdag 29 juli 2016 van 19.00 tot 21.00 is de Singer Songwriter Cirkel met een keur aan muzikanten te zien en te beluisteren in Gather in het historische pand van de oude V&D. Check hier het event Come to Gather. Op vrijdag 13 augustus is er nog een optreden van Arianne en AINA en op 26 augustus sluit PYN onze muzikale reeks. 

Let’s come to Gather!

Foto’s: Jaap Kroon Fotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here