Zoals het hoort bij een goed feestje is het eerste wat je ziet als je het terrein van het ‘Slachthuis” op loopt: statafels, bierflesjes en mensen die, hier en daar al rokend, druk met elkaar voor de deur staan te kletsen. Het zijn vooral de bekende gezichten uit de Haarlemse muziekscene die hier vanavond samenkomen. Het nieuwe oefenlokaal ‘Slachthuis’, een combinatie van popschool en oefenruimtes voor bands, is officieel geopend. Het muziekcentrum is een samenwerkingsverband tussen Patronaat, Hart en de vereniging Hart Muziekschool. Een mooi voorbeeld van de wijze waarop Haarlemse culturele instellingen talentontwikkeling stimuleren. Ook de gemeente onderkent het belang van deze voedingsbodem en investeert samen met Patronaat en Hart in het complex. Wij van Haerlems Bodem waren er uiteraard bij en spraken een aantal hoofdpersonen rondom deze nieuwe muzikale broedplaats.

Slachthuis

Klimaat

‘Slachthuis’ beschikt over een viertal oefenruimtes inclusief backline en opslag voor zowel bands als individuele muzikanten en muziek docenten aangesloten bij de Vereniging Hart Muziekschool. De oefenruimtes kunnen per dagdeel, blokken van 3 tot 4 uur of in overleg per uur (11 euro) gehuurd worden. Doelstelling is vooral een laagdrempelige repetitieruimte te bieden voor beginnend talent. Ook is er een ruimte voor vaste verhuur aan grotere gezelschappen en bands die liever van hun eigen apparatuur gebruik maken. Daarnaast zal het, naast het verhuren van oefenruimtes, ook actieve betrokkenheid tonen bij de Haarlemse muziekscene en ruimte bieden voor evenementen, workshops en lezingen om zo nóg meer bij te dragen aan het ontwikkelingsklimaat van de Haarlemse popmuziek.

Samenwerking

Vol trots laat Frans Funnekotter, directeur van Hart, de locatie zien. De ruimtes die gebruikt zullen worden door de docenten van de muziekschool zien er keurig en netjes ingericht uit. De instrumenten langs de muur, klaar om opgepakt en bespeelt te worden. Hier zullen lessen gegeven worden in de instrumenten die iets meer geluid produceren dan een gemiddeld muziekinstrument, denk aan drummen en trompet. Daar is geen (goed geïsoleerde) ruimte voor op de locatie van Hart aan de Kleine Houtweg, en hier kan er flink op los gemusiceerd worden. De samenwerking met Patronaat moet er voor zorgen dat de doorstroom van jonge beginnende muzikanten naar de muziekscene makkelijker wordt. Hoe mooi is het als een 8 jarige hier volgende week naar binnen stapt voor zijn eerste muziekles en over 5 jaar met z’n eerste bandje een oefenruimte huurt. Daarnaast heeft Hart in de aangrenzende bedrijfsruimte ook twee atelierruimtes geschikt gemaakt voor beeldhouwen en edelsmeden. Op deze manier kan er een creatieve broedplek ontstaan voor jong en oud talent.

Slachthuis

Toekomstmuziek

Ook Ron Herkenhoff Konersmann, hoofd beheerder van ‘Slachthuis’, kijkt uit naar het creëren van een muzikale smeltkroes, een plek waar dingen ontstaan en gevormd worden. Hij is de afgelopen tijd druk geweest met het in gereed brengen van het complex en is verheugd dat het nu echt gaat beginnen. Ron zal vanuit Patronaat 32 uur per week aanwezig zijn en is het gezicht van het muziekcentrum. Hij vertelt dat hij ook heel blij is met de ligging van het complex, zo tussen Schalkwijk en de stad. Er gebeurt veel op verschillende plekken in Haarlem. Het “broeit” en er is nog veel muzikaal talent dat niet de kans heeft gekregen om zich te ontwikkelen en hij hoopt (en gelooft!) dat deze plek hier aan gaat bijdragen. Ook het Haarlemse tintje aan het geheel vindt hij heel belangrijk. Zo heeft hij bijvoorbeeld de mensen van het Haarlemse blad ‘Voortuin’ gevraagd om mee te werken aan de aankleding van het pand. En Patro University, bestaande uit workshops, masterclasses en demodagen die muzikanten handvatten bieden op zowel op praktisch als op creatief vlak, zullen in het vervolg in het ‘Slachthuis’ plaats vinden. Het is nu nog een beetje alsof je net verhuisd bent, zegt Ron, alles staat op z’n plek, is nieuw en prachtig maar het moet nog wat meer thuis worden. Dat zal in de komende tijd samen met de muzikanten en bands gebeuren. Dat moet groeien.

Slachthuis

Uiteindelijk is dit nog een tijdelijk “huis” en is het de bedoeling dat het geheel doorgroeit naar het echte oude slachthuis aan de overkant op het terrein. Hier is ruimte voor 8 oefenlokalen en op den duur wordt het gehele terrein hopelijk ook een culturele, artistieke plek met winkeltjes, horeca en expositie ruimtes. Dit zal nog 2 tot 3 jaar duren en is dus nog toekomstmuziek maar het begin is er.

Noot

Uiteraard is er ook een kritische noot; Michiel van Reenen van de Haarlemse Popscene On Tour, geeft toe dat hij in het begin niet heel enthousiast was over het feit dat Patronaat deze oefenruimtes ging exploiteren.  Hij zetten zijn vraagtekens bij het onderhoudt van het pand en of Patronaat dit concept wel financieel gezond zou kunnen krijgen, dan wel houden. Maar, geeft Michiel aan, het belangrijkste is dat er nu zo’n plek is in Haarlem. Dat heeft hij gemist en ziet het ook zeker als een toegevoegde waarde voor (beginnende) bandjes in de stad.

Slachthuis

Inspiratie

Op dat punt zijn hij en Jeroen Blijleve, directeur van Patronaat, het in ieder geval wel eens. Jeroen geeft aan heel gelukkig te zijn met de opening van het “Slachthuis’ deze plek.  Repetitieruimtes voor bands zijn heel belangrijk en hier ontbrak in het in Haarlem nogal aan. Dit vormde in zijn ogen een gevaar voor behoud en ontwikkeling van het gezonde popklimaat in Haarlem, terwijl dit de leefbaarheid en daarmee de aantrekkingskracht van de stad enorm stimuleert. We hebben als Haarlem veel muzikaal talent om trots op te zijn, fijn om hier nu nog meer in te kunnen faciliteren. Zo geeft Jeroen  aan bewust die ‘vrij te huren ruimte’ voor beginnende bandjes te willen behouden om hen een kans te geven zich te kunnen ontwikkelen.  Ook daarin ziet hij voordelen in de samenwerking met Hart. Wellicht dat bandleden van de verschillende bandjes hierdoor ook (weer) de weg naar muziekdocenten weten te vinden zodat ze zich kunnen blijven ontwikkelen. De gezamenlijke ruimte in het complex is dan ook een belangrijke plek om elkaar te ontmoeten. Het feit dat iedereen met muziek bezig is, of het nu al doorgebroken artiesten of beginnende muzikanten zijn, kan inspirerend werken en elkaar versterken. Op de vraag of hij zelf ook af en toe op deze plek zal komen antwoord hij lachend dat hij zelf ook in een bandje speelt dus inderdaad ook regelmatig de sfeer zal komen proeven.

Broedplaats

Aan het einde van de avond lopen we nog een laatste ronde door het ‘Slachthuis’. De borrel loopt op z’n einde, de meeste genodigden vertrekken en maken plaats voor verschillende muzikanten die met hun instrumenten het terrein op komen. Zo ook de 81-jarige Henk Scheffer die, als oudste lid, met zijn trombone binnenkomt. Een echte muzikale broedplaats dus, voor jong en oud.

Slachthuis

Geïnteresseerden kunnen zich melden via info@slachthuishaarlem.nl en binnenkort ook via de site van Patronaat .

Tekst: Félice Hofhuizen
Foto’s: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here